Premierul Dacian Ciolos a publicat luni "Platforma Romania 100", care contine un set de zece principii "ale unei guvernari pentru cetateni" si un "portofoliu de proiecte nationale" care "ar trebui continuate sau incepute de guvernul viitor". Seful guvernului afirma insa ca isi va respecta promisiunea de a nu candida la alegerile parlamentare din aceasta toamna.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am promis ca nu voi candida in aceste alegeri si ca nu ma voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea ramane ferma, iar Guvernul pe care il conduc ramane unul independent", afirma primul ministru, intr-o postare publicata pe Facebook si pe site-ul ro100.ro.

Siteul include si o trimitere catreo petitie de sustinere a platformei,unde se adunasera, pana marti dimineata, circa 24.000 de semnaturi.

Dacian Ciolos afirma ca mandatul sau a avut si rostul de a "da partidelor politice ragazul necesar sa se reformeze, sa recastige increderea oamenilor, sa se deschida mai mult spre societate", dar "unele partide nu par sa fi mers pe aceasta cale".

"Acest an de guvernare exceptionala, independenta politic, a fost pentru ele doar o forma de a trage de timp, pentru a lasa sa se domoleasca energiile descatusate de #Colectiv. In esenta, modul lor de a se raporta la oameni, la alegatori, a ramas acelasi", acuza premierul.

Dacian Ciolos afirma ca a dorit sa arate ca "Romania se poate guverna si altfel - cu onestitate, corectitudine, integritate" si poate exista si "un alt mod de a administra interesul public, deschis, in dialog cu oamenii, pornind de la ideea ca interesul general este mai bine servit de o administratie profesionista si nu politizata".

In opinia sa, "un proiect de guvernare dupa alegerile din 11 Decembrie 2016, ar trebui dezvoltat in baza unor principii asumate public, sustinute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizatiile societatii civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem ca aceasta schimbare e necesara".

"Daca vrem ca Romania sa creasca, avem nevoie de o reforma profunda a statului. Avem nevoie de o reimprospatare profunda a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, sa ni le asumam dincolo de angajamente politice si cicluri electorale.

De aceea, va propun Platforma #Romania100 - Romania la 100 de ani - 10 principii ale unei guvernari pentru cetateni, insotite de un portofoliu de proiecte nationale care cred ca ar trebui continuate sau incepute de guvernul viitor. O platforma pentru a ne recastiga increderea in Romania si in noi insine", adauga primul ministru.

Care sunt cele 10 principii enuntate de premierul Dacian Ciolos, pe site-ul ro100.ro.

  • Sustin o Romanie fara coruptie

Nicio forta politica din Romania nu trebuie sa puna oprelisti luptei impotriva coruptiei, sa slabeasca justitia si statul de drept. Coruptia inseamna saracie, coruptia ne condamna la subdezvoltare. De aceea, lupta impotriva coruptiei trebuie asumata de fiecare dintre noi, la nivel individual, cu constiinta ca, in momentul in care unul dintre noi da sau primeste mita, cere sau ofera un drept necuvenit, devine parte a sistemului care corupe si ucide Romania. La 100 de ani, Romania are nevoie de o justitie puternica, independenta.

  • Sustin o Romanie cu o clasa politica responsabila

Dupa alegerile din 11 Decembrie 2016, Romania risca sa aiba in prima linie, sa fie condusa de oameni politici cercetati penal, cu condamnari penale, oameni care nu mai pot reprezenta viitorul. La 100 de ani de la Marea Unire, Romania merita o clasa politica cinstita, care sa devina un model de etica si onestitate, nu de populism si demagogie. Merita un Parlament ai carui membri respecta justitia, care tin cont de nevoile si de asteptarile societatii, care lucreaza pentru tara, nu pentru interese private. Romania are nevoie de oameni politici, demnitari si oameni de stat vizionari, in serviciul cetatenilor.

  • Sustin o Romanie guvernata cu bun simt

Mandatul scurt al actualului guvern a demonstrat limitele schimbarii in conditiile unui aparat administrativ opac, nereformat si puternic politizat. Ne-am aliat cu cetatenii pentru a le simplifica interactiunea cu institutiile statului. La 100 de ani, romanii merita un stat puternic, reformat, cu o administratie competitiva, profesionista, deschisa, pentru oameni. Este nevoie de o reforma profunda a administratiei si de crearea unui corp administrativ competent, integru. Respectul pentru cetateni trebuie scris in ADN-ul administratiei. Doar in felul acesta administratia va inspira incredere si respect.

  • Sustin o Romanie in care fiecare munceste si este platit cinstit

Cresterea economica sanatoasa si nivelul de trai vor putea fi mentinute numai daca vom crea mai multe locuri de munca. Cresterile de salarii, de pensii sunt posibile numai daca exista suficienti oameni care muncesc, care aduc valoare in economie. Crearea de noi locuri de munca trebuie sa fie obiectivul principal al guvernului, preocuparea permanenta a decidentilor politici. Pentru aceasta avem nevoie de investitori, de capital autohton consolidat dar si de capital de peste hotare. Oamenii trebuie sa-si gaseasca de munca nu numai la Bucuresti, in Cluj sau in Timis, dar si in Botosani, Vaslui sau Dolj.

  • Sustin o Romanie fara saracie

Aproape jumatate din populatia tarii traieste in saracie. Un copil din trei abandoneaza scoala. Avem unul dintre cele mai ineficiente sisteme de asistenta sociala din Europa. In loc sa fie sprijiniti, cei mai saraci dintre noi sunt pusi pe drumuri, sunt folositi ca masa de manevra electorala. Romania are nevoie de un nou concept de incluziune sociala, bazat pe activarea economica a celor in nevoie. Trebuie sa continuam reforma asistentei sociale, sa promovam pachete de sprijin integrat pentru oamenii saraci si pentru familiile lor, care sa duca la o reala integrare in societate: locuri de munca, sanatate, scoala pentru toti.

  • Sustin o Romanie cu o economie competitiva

La aproape 100 de ani de la Marea Unire, Romania nu are o autostrada care sa treaca muntii. Polul saraciei din Europa este la noi si exista dezechilibre majore de dezvoltare intre regiuni. La asta ne-au adus inconsecventa, incapacitatea de a duce pana la capat proiecte si de a avea abordari strategice, sistemele arbitrare de a distribui banii cu scopul de a 'cumpara' primari pentru campania electorala. La 100 de ani, Romania are nevoie de o viziune de dezvoltare multianuala, care unifica resursele bugetare nationale cu fondurile europene, care incurajeaza investitiile private si eficientizeaza investitiile publice. Debirocratizarea trebuie sa continue, in relatia cu cetatenii, in interactiunea statului cu mediul de afaceri, in interiorul institutiilor publice. Mediul de achizitii publice trebuie gestionat mai eficient, mai transparent, astfel incat sa maximizam investitiile din bugetul tarii.

  • Sustin o Romanie cu adevarat educata

In Romania de azi avem un sistem de educatie in mare parte decredibilizat de interese partinice si de non-valori, subfinantat, un sistem in care dascalii onesti sunt sufocati de hatisuri de interese. Avem un sistem care ii exclude pe cei saraci sau pe cei din zonele rurale, in care liceele tehnice si agricole au fost neglijate, in care multe universitati au devenit fabrici de diplome. La 100 de ani, Romania merita altceva, romanii merita mai mult. Avem nevoie sa continuam asanarea si repunerea pe fundamente etice a sistemului universitar, sa scoatem politica din scoli. Trebuie sa dam o sansa egala elevilor si profesorilor din mediul rural, sa recuperam si sa dezvoltam invatamantul tehnic, agricol si invatamantul dual astfel incat scoala sa inteleaga realitatile pietei, sa lucreze direct cu intreprinderile si sa fie direct cuplata la economie.

  • Sustin o Romanie sanatoasa

Prea multi medici pleaca din tara. In Romania nu s-au mai construit spitale noi, Romania nu a avut in ultimii 26 de ani un plan de dezvoltare, de modernizare a infrastructurii spitalicesti. Odata cu alocarea unui buget suficient, este nevoie de o reforma profunda a sistemului de sanatate, care sa elimine coruptia, politicul si conflictele de interese din managementul spitalelor, care sa ofere conditii de munca si de dezvoltare decente, astfel incat medicii nostri sa ramana in tara. Este nevoie de un program de modernizare a infrastructurii spitalicesti, de un plan national de resurse umane pentru reprofesionalizarea administratiei si a managementului in sistemul medical din Romania, de un sistem transparent, meritocratic, etic, care sa puna pacientul in centrul sau. Trebuie sa crestem accesul si calitatea serviciilor medicale la sate si in orasele mici si mijlocii. Romania la 100 de ani are nevoie de spitale noi, are nevoie de performanta, nu numai in clinicile de varf, ci in fiecare spital obisnuit.

  • Sustin o Romanie care conteaza in Uniunea Europeana si in NATO

Urmeaza vremuri tulburi pentru Europa. Uniunea Europeana este in criza. Romania trebuie sa decida daca vrea sa fie parte din problema sau parte din solutie. Trebuie sa decidem daca preferam o Europa a populismului, etnocentrismului si demagogiei sau o Europa a democratiei, tolerantei si prosperitatii. In 2019, Romania centenara va prelua Presedintia Consiliului Uniunii Europene. Avem forta si oportunitatea sa aratam ca Romania este un stat membru puternic si sa construim Uniunea Europeana alaturi de nucleul dur al celor care doresc sa tina impreuna Europa. Avem forta de a deveni ancora din Est a Europei unite. Avem forta sa ramanem cel mai de incredere partener din Europa de Est al Statelor Unite ale Americii. Totodata, avem datoria istorica si morala de a-i tine langa noi, pe o cale europeana, pe romanii din Republica Moldova, de a pregati regasirea neamului nostru in orice forma vor dori generatiile care vin, de aici si de dincolo de Prut.

  • Sustin o Romanie a tuturor romanilor

Cei mai multi dintre romanii plecati sa munceasca in strainatate fac asta pentru ca si-au pierdut increderea ca acasa se poate mai bine. Avem datoria de a le respecta decizia, de a-i proteja si sprijini acolo unde au ales sa traiasca, dar si obligatia de a nu-i instraina de tara si de a-i incuraja sa se intoarca acasa. Romania este a fiecaruia dintre noi, cetatenii ei, in masura in care ne-o asumam, indiferent de etnia noastra, de credintele noastre, de locul unde traim sau muncim. La 100 de ani de la Marea Unire, o Romanie puternica are nevoie mai mult ca oricand de un spirit de neam puternic, de un tesut social solid, bazat pe valori, bazat pe ceea ce ne defineste si ne uneste. Pentru aceasta, avem nevoie sa regasim increderea in noi, unii in ceilalti si in noi insine. O natie puternica, increzatoare, isi sustine si promoveaza valorile pe care se construieste.

Printre proiectele propuse de primul ministru figureaza si "reorganizarea Agentiei Domeniilor Statului intr-o structura care sa permita achizitionarea de terenuri agricole, comasarea si revanzarea acestora catre tineri agricultori".

Ce portofoliu de proiecte nationale propune Dacian Ciolos:

  • Reforma administratiei publice: modificarea Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici pentru introducerea unor criterii noi de recrutare, evaluare si stimulare a acestora. Obiectivul este de a crea o administratie publica profesionista, competenta, integra, transparenta, atat la nivel central cat si la nivel local.
  • Modificarea Legii-cadru 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice pentru eliminarea discrepantelor si discriminarilor intre diferitele sectoare ale sectorului public.
  • Operationalizarea Strategiei Nationale Anticoruptie, intarirea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), Pact multianual pentru finantarea si intarirea sistemului judiciar.
  • Asumarea si operationalizarea celor 17 capitole ale Strategiei Romania Competitiva.
  • Crearea unui Program national pentru sprijinirea antreprenorialului ca motor al economiei romanesti. Fiecare leu investit din fonduri publice trebuie sa sustina o crestere economica durabila, de calitate, crearea de locuri de munca si atragerea capitalului privat.
  • Continuarea Pachetului anti-saracie, cu alocare bugetara, schimbari legislative, termene concrete de indeplinire asumate anual.
  • Propunere legislativa pentru stabilirea unui cadru financiar multianual, care sa asigure continuitatea investitiilor majore in economie, prin angajarea multianuala a resurselor bugetare. Bugetul Romaniei va fi elaborat astfel incat sa urmeze programe si obiective, nu nevoia unor institutii de a-si justifica existenta.
  • Stabilirea unui portofoliu de proiecte de investitii de interes national, care sa beneficieze de fonduri europene si buget national in domeniile sanatate, educatie, infrastructura mare.
  • Prioritizarea cercetarii aplicate, dezvoltarii si inovarii ca element de crestere a valorii adaugate in economie.
  • Incurajarea participarii Diasporei in economie prin abordari de tipul "RePatriot" si continuarea programelor Diaspora Start-Up.
  • Revizuirea legislatiei si crearea unui Program national pentru paduri care sa permita conservarea si exploatarea durabila a acestora.
  • Reorganizarea Agentiei Domeniilor Statului intr-o structura care sa permita achizitionarea de terenuri agricole, comasarea si revanzarea acestora catre tineri agricultori, astfel incat sa sprijine dezvoltarea agriculturii locale, intarirea fermei de familie, a formelor asociative si a clasei de mijloc la sate.
  • Un pachet legislativ pentru incurajarea in agricultura a productiei si comercializarii (inclusiv la export) de valoare adaugata, asocierii si organizarii pe filiera in agricultura si infiintarea Camerelor Agricole ca structuri independente de consultanta agricola si sprijin pentru fermieri, coordonate de acestia.
  • Continuarea investitiilor in cadastrarea teritoriului tarii, cu precadere pentru terenurile agricole.
  • Continuarea si imbunatatirea programului de prevenire si gestionare a riscurilor de cutremur si alte catastrofe naturale.
  • Continuarea schimbarii de perspectiva in implementarea programelor europene, cu accent pe simplificare, cresterea calitatii proiectelor si a impactului pe care programele finantate il au in economie. Dezvoltarea instrumentelor financiare inovatoare demarate cu ajutorul fondurilor europene.
  • Implementarea strategiilor de Investitii Teritoriale Integrate din fonduri europene si buget national in Delta Dunarii, Valea Jiului, zona Moldovei, Rosia Montana-Apuseni si identificarea altor zone care necesita pachete de interventie integrate din fonduri publice si private.
  • Pregatirea in conditii optime a Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene in 2019.
  • Dezvoltarea gazoductului Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA) si continuarea eforturilor de interconectare energetica si consolidare a independentei si securitatii energetice a tarii.
  • Abordare multianuala a punerii in valoare a patrimoniului istoric si cultural national.
  • Sprijinirea sportului de performanta si dezvoltarea unui program national de promovare a sportului de masa.