Avocatul proprietarilor sculpturii "Cumintenia Pamantului", Bogdan Grabowski, a declarat vineri pentru agentia de presa News.ro ca proprietarii spera ca tranzactia sa se incheie asa cum au convenit cu Guvernul Romaniei in luna martie, iar daca s-ar pune problema unui alt termen pentru plata celor 11 milioane de euro, atunci acesta trebuie sa fie "rezonabil", dar sa nu depaseasca sfarsitul anului.

Cumintenia PamantuluiFoto: Mediafax

"In principiu, prelungirea campaniei este un act unilateral al Guvernului. Proprietarii isi doresc in continuare sa se incheie tranzactia si asteapta sa semneze contractele", a spus Bogdan Gravbowski, dupa ce prim-ministrul Dacian Ciolos a precizat ca este posibil ca statul roman sa prelungeasa subscriptia nationala pentru "Cumintenia Pamantului" a lui Constantin Brancusi.

In ceea ce priveste propunerea unei alte date la care sa fie achitata suma de 11 milioane de euro, la care proprietarii si Guvernul, prin Ministerul Culturii, au convenit in luna martie, el spune ca termenul ar trebui sa fie unul "rezonabil".

"Daca se pune problema unei prelungiri a datei de incheiere a contractului si de plata a pretului, ar trebui ca termenul sa fie unul rezonabil. Cateva saptamani, poate, dar sa nu depaseasca sfarsitul acestui an", a completat avocatul.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscriptie nationala "Brancusi e al meu", menita sa sustina achizitionarea de catre statul roman a sculpturii "Cumintenia Pamantului" de Constantin Brancusi, iar suma stransa pana vineri, ziua in care conturile deschise la mai multe banci pentru donatii au fost inchise, este de 1.163.032 de euro. Ministrul Culturii, Corina Suteu, a transmis ca institutia va reveni cu "planul de actiune" pentru urmatoarea luna.

Vineri, prim-ministrul Dacian Ciolos a adresat multumiri tuturor celor care au contribuit la procesul de subscriptie publica pentru achizitia sculpturii "Cumintenia Pamantului" si a anuntat ca Guvernul ia in calcul prelungirea procesului de subscriptie.

Proprietarii sculpturii "Cumintenia Pamantului", Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat, in martie 2015, suma 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi.

Guvernul Romaniei a propus ca achizitia operei lui Constantin Brancusi sa se faca printr-un efort comun al statului roman si al cetatenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocata deja de Guvern si este nevoie ca 6 milioane de euro sa fie colectate prin intermediul contributiilor voluntare ale persoanelor private si juridice.

Pe 6 septembrie, parlamentarii din Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor au adoptat un amendament la OUG 10/2016 privind achizitionarea sculpturii "Cumintenia Pamantului", potrivit caruia Guvernul va fi obligat sa plateasca diferenta de bani pana la 11 milioane de euro, indiferent de suma stransa pentru achizitionarea acesteia.

Acest amendament ar trebui sa ajunga in Comisia de Buget, apoi in plenul Parlamentului, pentru a fi adoptat.

Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, a fost evaluata, in septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ea face parte dintr-o colectie privata si a fost pusa in vanzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.

Opera "Cumintenia Pamantului" a fost realizata de Constantin Brancusi in 1907. Lucrarea a fost expusa pentru prima data in 1910, la Bucuresti. Sculptura este clasata in categoria "Tezaur" a Patrimoniului cultural national.

"Cumintenia Pamantului" e realizata in calcar crinoidal si se stie ca Brancusi a folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului - grotele Savonnieres. In prezent, "Cumintenia Pamantului" este in proprietatea mostenitorilor arhitectului Gheorghe Romascu, care a cumparat opera de arta de la Constantin Brancusi in anul 1911.