Premierul Dacian Ciolos a adresat multumiri tuturor celor care au contribuit la procesul de subscriptie publica pentru achizitia sculpturii "Cumintenia Pamantului" si a anuntat ca Guvernul ia in calcul prelungirea procesului de subscriptie.

Ciolos multumeste celor care au donat pentru Cumintenia PamantuluiFoto: Facebook - Dacian Ciolos

"Doresc sa multumesc celor peste 100.000 de romani care au participat la subscriptia publica pentru achizitia "Cuminteniei Pamantului". S-au strans in patru luni si jumatate peste un milion de euro in acest proces de subscriptie. Cred ca este pentru prima data in Romania cand o suma atat de importanta este stransa intr-o perioada atat de scurta pentru un proiect cu valoare culturala", a spus premierul Dacian Ciolos in mesajul video postat pe site-ul Guvernului si pe pagina sa de Facebook, citeaza News.ro.

El a multumit in special formatorilor de opinie, artistilor, sportivilor care s-au implicat proactiv in procesul de subscriptie si a mentionat cateva cazuri care l-au impresionat mai mult.

"Nu pot sa uit efortul facut de acel sportiv roman care a traversat Canalul Manecii inot pentru a sustine acest proiect sau de copiii din casele de copii din Neamt care au decis sa contribuie cat au putut, in mod simbolic, dar semnificativ pentru ceea ce a insemnat acest proiect. Vreau sa multumesc romanilor din diaspora care au participat in mod activ si care ua dovedit ca radacinile nu se uita si ca au inteles foarte bine valoarea acestui proiect, dincolo de obiectivul achizitiei", a afirmat seful Guvernului.

Faptul ca numarul de donatii a crescut in ultimele zile este inca un motiv pentru care premierul a spus ca Guvernul ia in calcul prelungirea perioadei de subscriptie pentru sculptura lui Constantin Bracusi.

"Doar in ultimele zile au fost trimise peste 20.000 de SMS-uri in sprijinul achizitiei "Cuminteniei Pamantului". Toate acestea ne indeamna sa credem ca acest proiect a fost un succes si de aceea luam in considerare posibilitatea de a prelungi procesul de subscriptie publica. Pentru mai multe precizari vom reveni in zilele urmatoare", a incheiat Ciolos.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscriptie nationala "Brancusi e al meu", menita sa sustina achizitionarea de catre statul roman a sculpturii "Cumintenia Pamantului" de Constantin Brancusi, iar suma stransa pana vineri, ziua in care conturile deschise la mai multe banci pentru donatii au fost inchise, este de 1.163.032 de euro.

Modurile in care donatorii si-au aratat sprijinul pentru subscriptia publica au fost originale. Avram Iancu, hunedoreanul din Valea Jiului, a reusit sa traverseze inot Canalul Manecii fara costum de protectie termica, dedicand intregul sau efort "Cuminteniei Pamantului".

Printre personalitatile care si-au aratat deja sprijinul pentru campania de subscriptie publica se regasesc Adrian Ghenie, Neagu Djuvara, Doina Lemny, Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Mircea Cartarescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, Francois Saint-Paul - ambasadorul Frantei, Razvan Burleanu, Margareta Paslaru, Oana Manea, Alexandru Dedu si Cosmin Alexandru. De asemenea, in spoturile publicitare isi declara sustinerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Plesu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Pacurariu, Dragos Bucurenci, Parintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv, Virgil Stanescu, Alexandru Tomescu, Cristina Cioran, Gheorghe Hagi, Virgil Iantu, Dora Dumitrescu si Ilie Nastase.

Printre companiile care si-au anuntat implicarea in sustinerea campaniei se numara Bitdefender, PwC Romania, Carrefour, Dedeman, BRD, Uber, Enel, McDonald's, Auchan Romania, Bancpost, Banca Transilvania, OMNIASIG, eMAG, UniCredit Bank Romania, Coresi, New Folder, Unlock, Media Trust, Telekom, Bacania Veche, Dexter Print, Humanitas si Carturesti.

Proprietarii sculpturii "Cumintenia Pamantului", Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat, in martie 2015, suma 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi.