Black Cube a incheiat doua contracte distincte in Romania, unul in martie 2015 avandu-l drept beneficiar pe omul de afaceri Dan Adamescu iar al doilea in februarie 2016, cu fostul ofiter SRI Daniel Dragomir, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse apropiate dosarului. In valoare de 600 de mii de lire, contractul cu Adamescu, condamnat intre timp definitiv la inchisoare sub acuzatia ca a mituit judecatori pentru a pronunta solutii favorabile firmelor sale, ar fi avut ca obiectiv determinarea DNA de a-si retrage acuzatiile in acest dosar, au explicat pentru HotNews.ro sursele citate.

Daniel Dragomir si Dan AdamescuFoto: Colaj foto

Va prezentam integral comunicatul transmis de Mihaela Petrovan, general manager al companiei More than Pub:

  • “Absolut toate detaliile din articolul ‘Afacerea Black Cube. Doua contracte distincte’ publicat astazi, 28 Sept ora 14:02, pe hotnews.ro sunt false si incrimineaza gratuit, fara nicio sustinere faptica, persoana domnului Dan Adamescu, care nu a avut niciodata un contract semnat sau vreo legatura de orice natura cu Black Cube. Persecutia inceputa sub regimul Victor Ponta, mediatizata personal de catre Sebastian Ghita, persista si - desi nu mai sunt la putere - e continuata de alti jucatori si alte organe ale statului cu interese politico-economice. Familia Adamescu va continua sa faca uz de toate mijloacele legale posibile pentru a-si face dreptate, a spune adevarul si a pune capat acestei nedreptati.”

Black Cube urma sa deruleze o intreaga campanie in acest scop si lansarea unor mesaje, cum ar fi "DNA distruge investitorii straini", "DNA a actionat in cazul Adamescu la comanda lui Ponta" sau ca procurorii anticoruptie sunt antisemiti. La fiecare trei luni, firma israeliana realiza un raport cu actiunile derulate. De notat ca familia Adamescu a facut un puternic lobby si in afara tarii, in presa internationala, pentru a se prezenta drept o victima politica a guvernului Ponta, care l-ar fi sanctionat din cauza politicii editoriale a ziarului Romania Libera. Nu e clar insa daca Black Cube este implicat si in actiunile de lobby extern. Vezi detalii aici

Obiectivul contractului cu Black Cube n-a fost insa atins, deoarece Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv pe 27 mai 2016 pe omul de afaceri Dan Adamescu la 4 ani si 4 luni inchisoare cu executare. Potrivit DNA, in cursul lunilor iunie si decembrie 2013, Bogdan Alexander Adamescu, impreuna cu tatal sau, a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei, magistratilor Stanciu Ion si Roventa Elena, judecatori la Tribunalul Bucuresti Sectia a VII-a Civila, pentru ca in schimb acestia sa dispuna, in dosare privind procedura insolventei, solutii favorabile unora dintre societatile la care actionar era Dan Adamescu.

  • Al doilea contract cu Black Cube. Cine este in spatele lui Daniel Dragomir

In cazul celui de-al doilea contract, HotNews.ro a dezvaluit in premiera pe data de 14 septembrie ca a fost incheiat de Daniel Dragomir, retinut de Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) in dosarul Black Cube. Dragomir ar fi semnat contractul cu israelienii in februarie 2016 pentru suma de 900.000 de lire, scopul fiind compromiterea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro ca fostul ofiter este doar o interfata, deoarece nu dispunea de sume de bani atat de mari. Conturile lui Dragomir erau deja blocate, fiind anchetat intr-un alt dosar.

Potrivit informatiilor culese in timpul anchetei, se pare ca pentru strangerea sumei de 900.000 de lire s-ar fi realizat "o cheta", mai multe figuri importante anchetate de procurorii anticoruptie contribuind la operatiune cu bani. Altfel spus, in acest al doilea contract s-ar fi alaturat mai multe persoane importante in acheta la DNA, moguli si politicieni, interesati de compromiterea sefei DNA.

De altfel, in comunicatul DIICOT dat publicitatii miercuri, 14 septembrie, se vorbeste despre o intalnire dintre Daniel Dragomir si unul din suspecti cu care ar fi discutat inclusiv despre "presupusele persoane care stau in spatele operatiunii si care sunt interesate de reusita acesteia"

Intr-un alt dosar mai vechi fara legatura cu operatiunea Black Cube, Dragomir a fost acuzat in ianuarie 2015 de trafic de influenta si spalare de bani. A fost trimis in judecata deoarece ar fi primit de la un martor denuntator peste doua milioane de lei pentru a-si folosi influenta asupra unor persoane din Ministerul Finantelor, ANAF si Garda Financiara.

Dragomir a fost sef grupare sectoare informativ-operative in Directia Generala de Prevenire si Combatere Terorism din cadrul SRI.

Intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook pe 11 mai 2016, la circa trei saptamani dupa izbucnirea scandalului Black Cube, Daniel Dragomir ii cerea sefei DNA “sa stea in banca ei”.

DIICOT a anuntat oficial, in data de 3 aprilie, ca doi angajati ai firmei israeliene Black Cube au fost retinuti si arestati preventiv sub acuzatia ca au incercat sa o spioneze pe sefa DNA.

Weiner Ron si Geclowicz David, cei doi angajati ai firmei israeliene arestati preventiv in dosarul de hartuire a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, au efectuat multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator, precum si atacuri de tip phishing in vederea sustragerii de informatii din conturi de e-mail, informeaza DIICOT.