Directorul editorial al Romaniei Libere, Sabin Orcan si Radu Moraru (Nasul) au participat in data de 14 iunie, la Londra, la o conferinta gazduita la Frontline Club, unde Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu aflat in inchisoare pentru mituirea unor judecatori, urma sa prezinte presupuse abuzuri. Adamescu jr n-a mai apucat sa vorbeasca la conferinta, deoarece a fost retinut de politia britanica din fata salii, fiind dat in urmarire internationala intr-un dosar de coruptie disjuns din cel al tatalui sau. La conferinta au participat insa sotia sa, Adriana Constantinescu, flancata la tribuna de cativa jurnalisti straini si de Radu Moraru. Orcan a confirmat participarea la conferinta, dar sustine ca nu s-a implicat in organizarea ei asa cum sustine Sebastian Ghita. Traian Basescu ar fi fost invitat la o noua conferinta, dar ar fi refuzat.

Adriana Constantinescu si Radu Moraru la Londra Foto: Captura YouTube

Cine a participat la conferinta din 14 iunie

  • Adriana Constantinescu, sotia lui Alexander Adamescu
  • Radu Moraru 
  • Joseph Sternberg, Wall Street Journal
  • Philip Collins (moderator) chief leader writer, the Times
  • Peter Oborne chief political commentator, Daily Mail
  • Eeva Marjukka Heikkila,, banister specialising in human rights
  • Neil Barnett investigator specialising in Central Eastern Europe

Toate aceste detalii referitoare la participanti nu erau cunoscute in tara. Public, s-a consemnat doar retinerea lui Alexander Adamescu in data de 14 iunie la o conferinta pe tema mandatului european de arestare. Tema a revenit in atentia publica dupa ce Seabastian Ghita l-a acuzat, luni, la B1 TV, pe ziaristul Sabin Orcan "s-a ocupat de simpozioane Black Cube la Londra", aluzie la firma angajata pentru a o spiona pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi (Citeste aici tot dialogul halucinant intre Sebastian Ghita si Sabin Orcan).

Sebastian Ghita: Ati contactat politicieni in Romania pentru Black Cube in numele lui Adamescu?

Sabin Orcan: Eu ma ocup de Black Cube, dl.Ghita, sunteti bolnav?

Sebastian Ghita: Da, domnule Orcan. Dvs. ati dorit acum cateva saptamani sa faceti un simpozion la Londra pentru Black Cube.

Sabin Orcan: Eu? Eu ma ocup de simpozioane la Londra?

Sebastian Ghita: Da. Dvs. pe banii lui Adamescu.

Sabin Orcan: Domnule Ghita, cred ca ati baut cam mult in seara asta.

Sebastian Ghita: Black Cube si cu Adamescu, restul e cancan.

Contactat de HotNews.ro, Sabin Orcan a declarat ca a participat la evenimentul din 14 iunie pentru a discuta cu Alexander Adamescu instalarea sa in functia de director editorial al Romaniei Libere, pe care negociase cu Dan Adamescu, dar acesta fusese intre timp condamnat. Sabin Orcan sustine ca participat in calitate de persoana privata la evenimentul organizat de familia Adamescu si ca in afara de Radu Moraru ar mai fi fost invitati si alti jurnalisti romani care insa nu au participat la eveniment.

Referitor la politicienii pe care Orcan i-ar fi invitat la Londra, HotNews.ro a aflat ca unul dintre acestia ar fi Traian Basescu, dar director editorial al Romaniei Libere neaga. "Nu l-am invitat pe Basescu niciodata la un eveniment organizat de Adamescu", a declarat Orcan pentru HotNews.ro. Directorul editorial al Romaniei Libera admite insa ca s-a intalnit cu fostul presedinte in urma cu o luna.

"Am baut o singura cafea cu Basescu de cand sunt la Romania Libera, doua luni dupa simpozion, in care am discutat diverse probleme. Dar nu l-am invitat eu pe Basescu la acest simpozion. nici nu eram angajat la acest simpozion", a mai spus Orcan.

Potrivit surselor HotNews.ro, Traian Basescu ar fi fost invitat la o noua conferinta organizata de Alexander Adamescu la Londra, programata chiar in acesta zile. Orcan i-ar fi adresat aceasta invitatie luna trecuta, la doua luni de la conferinta din iunie, dar Basescu l-ar fi refuzat cu argumentul ca daca are ceva de spus o face la televizor in Romania.

Organizatia Coservative for Liberty anunta pe pagina de Facebook o pre-conferinta tinuta de Alexander Adamescu chiar in cursul serii de marti, la Clarence Pub in Whitehall, Westminster. Tema conferintei ar fi, la fel ca in iunie, mandatul european de arestare "emis politic de guvernul Romaniei" si "tiraniile" la care ar fi supus atat el, cat si tatal sau.

Alexander Adamescu a fost eliberat pe cautiune pe data de 15 iunie, a doua zi dupa ce a fost retinut. Anchetatorii au retinut pasaportul lui Alexander Adamescu dar si a membrilor sai de familie. Mai multe termene in procesul sau in care se judeca extradarea in Romania s-au judecat in cursul lunii septembrie la Londra. Alexander Adamescu este cetatean german.

Potrivit DNA, in cursul lunilor iunie si decembrie 2013, Bogdan Alexander Adamescu, impreuna cu tatal sau, a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei, magistratilor Stanciu Ion si Roventa Elena, judecatori la Tribunalul Bucuresti ¬ Sectia a VII-a Civila, pentru ca in schimb acestia sa dispuna, in dosare privind procedura insolventei, solutii favorabile unora dintre societatile la care actionar era Dan Adamescu.

In acest dosar, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv pe 27 mai pe omul de afaceri Dan Adamescu la 4 ani si 4 luni inchisoare cu executare.

In acelasi dosar, omul de afaceri Iosif Armas, fost deputat PSD, a fost condamnat la 1 an si 4 luni inchisoare cu suspendare.

Mircea Moldovan, unul dintre judecatorii mituiti de omul de afaceri Dan Adamescu, a primit pedeapsa cea mai grea din dosar, respectiv 12 ani si 2 luni inchisoare, cu mult mai putin decat cei 22 de ani inchisoare dati de Curtea de Apel Bucuresti.

Condamnati au fost si alti trei fosti judecatori de la Tribunalul Bucuresti: Ion Stanciu - 3 ani si 4 luni inchisoare cu executare; Elena Roventa - 4 ani si 6 luni inchisoare cu executare; Ciprian Sorin Viziru ¬ 4 ani si 6 luni inchisoare cu executare.