Elevii care au inceput clasa a VIII-a vor termina anul scolar 2016-2017 in data de 9 iunie si vor sustine primul examen din cadrul Evaluarii Nationale pe 19 iunie 2017. Pentru acest an raman in vigoare, in linii mari, regulile din anul anterior. Apar insa si cateva modificari; astfel, asemenea absolventilor de liceu care sustin Bacalaureatul, candidatii care contesta nota obtinuta vor fi pusi sa completeze si sa semneze o cerere tipizata care va mentiona faptul ca nota initiala se poate modifica, dupa caz, prin crestere sau descrestere, prin nota acordata la contestatii. De asemenea, ministrul Educatiei Mircea Dumitru a anuntat ca din Metodologia de desfasurare a fost scoasa prevederea ca nota finala se modifica doar daca exista o diferenta de 0,5 puncte intre nota initiala si cea de dupa contestatie. O alta prevedere noua ii vizeaza pe profesorii care vor face parte din comisiile de organizare, cele de evaluare si cele de contestatii; acestia vor trebui sa semneze o declaratie scrisa in care vor mentiona ca nu au rude sau afini pana la gradul al IV-lea printre candidatii care participa la respectiva sesiune a Evaluarii Nationale.

Calendar Evaluarea Nationala 2017Foto: Ministerul Educatiei

Calendar Evaluarea Nationala 2017

7 - 9 iunie 2017 Inscrierea la Evaluarea Nationala

9 iunie 2017Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

19 iunie 2017Limba si literatura romana - proba scrisa

21 iunie 2017Matematica - proba scrisa

22 iunie 2017Limba si literatura materna - proba scrisa

26 iunie 2017Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00)

26 iunie 2017Depunerea contestatiilor (orele 16:00 - 20:00)

27-29 iunie 2017 Rezolvarea contestatiilor

30 iunie 2017Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

Noul ordin introduce o cerere tipizata pe care absolventii de gimnaziu care sustin examenul din vara viitoare si care doresc sa conteste o nota obtinuta vor trebui sa o completeze si sa o semneze. Documentul va preciza faptul ca nota initiala se poate modifica, dupa caz, prin crestere sau descrestere, prin nota acordata la contestatii.

Profesorii supraveghetori NU au voie sa intre in salile de examen cu telefoane mobile, cu calculatoare, cu orice alte mijloace electronice de comunicare, cu ziare, reviste sau carti. Nu vor face parte din comisiile pentru evaluarea nationala profesori care, in sesiuni anterioare, nu si-au indeplinit corespunzator atributiile sau care au fost sanctionate.

De asemenea, in scolile in care la examenele anterioare au existat "nereguli grave" la Evaluarea Nationala, comisiile judetene pot sa nominalizeze in comisiile pentru examen profesori de la alte scoli. Tot in scolile cu grave nereguli la examenele anterioare, comisiile judetene pot sa suspende organizarea Evaluarii Nationale.

Spre deosebire de anii anteriori, ordinul precizeaza ca din Comisiile comisiile judetene/a municipiului Bucuresti de organizare a evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, Comisiile din unitatile de invatamant, Comisiile din centrele zonale de evaluare si Comisiile din centrul de contestatii judetene/ a municipiului Bucuresti NU pot face parte profesori care au rude sau afini pana la gradul al IV-lea printre candidatii care participa la respectiva sesiune a Evaluarii Nationale. Personalul didactic din aceste comisii va fi pus sa declare scris acest lucru, declaratiile facand parte din documentele Evaluarii Nationale.

Salile de examen, salile in care se descarca si se multiplica subiectele, precum si salile in care se preiau, evalueaza si depoziteaza lucrarile scrise - sunt supravegheate cu camere video-audio functionale. Ca si in cazul examenului din 2016, ordinul prevede ca, pana la inceperea examenelor, comisiile judetene de organizare a evaluarii nationale, impreuna cu autoritatile administratiei publice locale "iau toate masurile" pentru "asigurarea dotarii tuturor salilor de examene cu camere functionale de supraveghere video si audio".

Dupa fiecare examen, comisiile verifica, prin sondaj, inregistrarile audio-video. Daca se constata nereguli, fraude sau tentative de frauda sau in cazul in care exista sesizari, verificarea se face pentru toate salile de examen din scoala.

Elevii prinsi la copiat iau nota 1.

Modificari la procedura de corectare si rezolvare a contestatiilor

La corectarea initiala a lucrarilor si la rezolvarea contestatiilor, daca diferenta dintre notele date de catre cei doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, atunci nota finala este media aritmetica cu doua zecimale, fara rotunjire, a acestor note. Daca diferenta este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectata de alti doi profesori, stabiliti de presedintele comisiei, iar nota acordata de acestia va fi cea finala. Sub nota semneaza cei patru evaluatori si presedintele comisiei. Ordinul mai precizeaza ca numarul pachetului si numarul de ordine al lucrarilor care necesita a treia evaluare sunt consemnate intr-un proces-verbal, semnat de cei amintiti anterior.

Dupa incheierea evaluarii si deschiderea lucrarilor, presedintele comisiei de contestatii analizeaza notele acordate dupa reevaluare, in comparatie cu cele acordate initial. In situatia in care se constata diferente de notare mai mari de 1 punct, in plus sau in minus, intre notele de la evaluarea initiala si cele de la contestatii, presedintele comisiei de contestatii numeste o a treia comisie formata din alti doi profesori cu experienta, altii decat cei care au evaluat initial lucrarile in centrul de contestatii. Reevaluarea se va face dupa o noua secretizare a lucrarilor, respectand cu strictete baremul de evaluare si toate procedurile de evaluare, iar nota acordata de a treia comisie este nota finala a comisiei de contestatii.

Ce nu au voie sa faca elevii in examen: Lista lucrurilor interzise la Evaluarea Nationala 2017

Absolventilor claselor a VIII-a le este interzis sa intre in salile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete.

Elevii trebuie sa lase toate aceste obiecte in sala de depozitare. Cei care refuza depozitarea obiectelor NU vor fi primiti in examen.

De asemenea, elevii nu au voie sa aiba in sala de examen, asunse in imbracaminte, in incaltaminte sau in penare, obiecte precum manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati, telefoane mobile, casti audio, mijloace electronice de calcul sau de comunicare ce permite conectarea la internet si la retele de socializare, care ar putea fi folosite in rezolvarea subiectelor.

Candidatii nu au voie nici sa vorbeasca intre ei sau cu exteriorul, nu au voie sa copieze sau sa schimbe intre ei foi de lucrare, ciorne, notite sau alte materiale.

Elevii care incalca regulile sunt eliminati din examen si primesc nota 1 la examenul respectiv, indiferent daca au copiat sau doar au incercat. Candidatii semneaza, de altfel, inainte de inceperea examenului un proces-verbal in care este trecuta mentiunea ca ei stiu ca nerespectarea regulilor are drept consecinta astfel de masuri.

Parintii elevilor pot sa ceara comisiei judetene sa vada lucrarea copiilor, insa numai dupa afisarea rezultatelor finale dupa contestatii, iar aceasta solicitare nu poate conduce la modificarea notelor.

Rezultatele Evaluarilor Nationale din ultimii 12 ani

Numarul elevilor cu note peste 5 in anii 2004 - 2015 a fost:

  • 2016 - 75,10%
  • 2015 - 79,36%
  • 2014 - 71,12%
  • 2013 - 75,89% / Al doilea an cu camere video, primul cu acuzatii ca subiectele sunt simple
  • 2012 - 66,12% / Primul an in care au fost introduse camere video la evaluare
  • 2011 - 81,79%
  • 2010 - 85,97%
  • 2009 - 88,90%
  • 2008 - 89,93%
  • 2007 - 77,96%
  • 2006 - 67,16%
  • 2005 - 62,39%
  • 2004 - 71,38%

(Sursa)

Citeste si: