Unul dintre cei trei membri ai comisiei de specialitate din cadrul CNATDCU ce a redactat un raport potrivit caruia Petre Toba nu a plagiat este acuzat si el de plagiat.

Marin Claudiu Tupulan, imputernicit decan la Facultatea de PolitieFoto: academiadepolitie.ro

Cinci articole publicate in perioada 2012-2014 de profesorul universitar Marin Claudiu Tupulan de la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti sunt suspecte de plagiat,scrie Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie.

"Plagiatul la profesorul Marin-Claudiu Tupulan este, in esenta, unul masiv si intentionat, ca si in cazul Petre Toba pe care, culmea ironiei, a ajuns sa il apere si absolve de plagiat", a declarat, pentru CRJI, profesorul universitar Dumitru Sandu.

Potrivit investigatiei CRJI, in articolul "Dimensiunea globala a traficului de droguri" din 2012, cele noua pagini ale lucrarii lui Tupulan seamana ca doua picaturi de apa cu 15 pagini (de la 58 la 72) din volumul "Organizatia criminala a drogurilor", publicat, in 2008, la Editura Sitech din Craiova.

Astfel, au fost preluate pana si erorile.

La pagina 64 a textului-sursa din 2008 exista o greseala de tehnoredactare: "cocluzia" in loc de "concluzia". Asa apare cuvantul si in articolul din 2012 al lui Tupulan, la pagina 276 a revistei Pro Patria Lex.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a votat miercuri respingerea rapoartelor comisiilor de specialitatecare au stabilit ca fostul ministru de Interne Petre Toba si primarul din Voluntari Florentin Pandele nu au plagiat, a anuntat vicepresedintele CNATDCU Marius Andruh.

Membrii CNATDU au cosiderat ca rapoartele comisiilor sunt "incomplete, pe alocuri superficiale", iar argumentele prezentate nu sunt concludente, mai mult decat atat, prezinta "contradictii care genereaza confuzii periculoase pentru etica cercetarii stiintifice".