Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti ''constata cu ingrijorare'' ca activitatea spitalelor risca sa fie blocata, ca urmare a nerezolvarii problemei garzilor, si sustine ca actualele reglementari in relatia doctorilor cu angajatorii (spitalele) sunt imprecis formulate, incalcand principii fundamentale ale dreptului muncii si legislatia in vigoare.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) considera ca autoritatile trebuie sa identifice urgent solutii pentru iesirea din aceasta criza care pune in pericol pacientii. De aceea, solicitam Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii si Ministerului de Finante sa trateze aceasta problema cu maxima responsabilitate, astfel incat sa permita medicilor exercitarea profesiei in conditiile legii. Actualele reglementari in relatia medicilor cu angajatorii (spitalele) sunt imprecis formulate, incalcand principii fundamentale ale dreptului muncii si legislatia in vigoare", se arata intr-un comunicat CMMB.

CMMB adauga ca angajatii din Sanatate nu si-au exercitat dreptul la greva, "constienti de importanta sociala a actului medical", iar acest lucru a facut ca "acest corp profesional sa fie permanent discriminat in raport cu angajatorii".

"Cerem autoritatilor sa nu mai profite de faptul ca medicii isi respecta angajamentul fata de pacienti si sa tergiverseze gasirea unor solutii juste la problema garzilor suplimentare. CMMB, ca reprezentant profesional al medicilor din Bucuresti in relatia cu autoritatile, considera ca situatia semnalata trebuie sa capete o rezolvare de urgenta", conchide sursa citata.

Consiliul medical al Spitalului Universitar de Urgenta din Capitala a decis ca medicii sa nu mai asigure garzile in unitatea sanitara incepand de luni, in semn de protest fata de felul in care sunt platite orele suplimentare si garzile pe timpul noptii si in zilele nelucratoare