Petre Soare, colonel in cadrul Serviciului de Protectie si Paza (SPP), este urmarit penal, din data de 15 iulie, pentru ucidere din culpa intr-un dosar in care Parchetul Militar cerceteaza un incident de vanatoare soldat cu moartea unui afacerist prahovean la inceputul anului 2012, anunta Parchetul General intr-un comunicat de presa dat publicitatii joi. HotNews.ro a dezvaluit in premiera ca Petre Soare este cel care l-a acuzat pe seful SPP, Lucian Pahontu, intr-un material de presa difuzat miercuri seara de Antena 3, ca l-a impuscat pe afaceristul Ion Popa in timpul partidei de vanatoare in cadrul careia s-a petrecut incidentul cercetat de procurorii militari.

HotNews reda in continuare comunicatul de presa integral remis de Parchetul General:

"In contextul vehicularii in mass-media a unor informatii contradictorii privind incidentul in care a fost implicat un ofiter al Serviciului de Protectie si Paza, precum si ca urmare a numeroaselor solicitari din partea jurnalistilor, Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Pe rolul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti se afla inregistrata o cauza avand ca obiect un incident petrecut la o partida de vanatoare, soldat cu ranirea prin impuscare si, ulterior, decesul unei persoane.

Prin ordonanta din 15 iulie 2016, procurorii militari au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul Soare Petre (colonel in cadrul Serviciului de Protectie si Paza) sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si uz de arma letala fara drept.

In ordonanta procurorii militari au retinut urmatoarea situatie de fapt:

La data de 4 ianuarie 2012, in jurul orelor 16.40, in timp ce se afla pe raza comunei Draganesti, din judetul Prahova, la o partida de vanatoare organizata, utilizand fara drept arma victimei, inculpatul Soare Petre a impuscat-o din culpa pe aceasta.

In cauza a fost administrat un probatoriu complex, efectuandu-se pana in prezent constatari tehnico-stiintifice fizico-chimice, expertize medico-legale, o expertiza balistica judiciara, precum si una interdisciplinara balistica si medico-legala.

Pe masura derularii cercetarilor vom informa opinia publica.", se arata in comunicatul de presa transmis de Parchetul General.

HotNews a informat inca de joi dimineata, citand surse judiciare, ca Petre Soare a fost pus sub acuzare pentru ucidere din culpa in urma cu trei saptamani in acest. Potrivit surselor HotNews, dosarul a fost instrumentat de Parchetul General, fiind preluat de schimbarea legii de Parchetul Militar. SPP a anuntat miercuri seara in timpul emisiunii difuzate de Antena 3 ca generalul Pahontu ar fi fost audiat ca martor in dosar.

Antena 3 a prezentat, miercuri seara, in emisiunea Sinteza Zilei, un interviu cu un presupus ofiter din cadrul Serviciului de Protectie si Paza (SPP), care il acuza pe seful SPP, Lucian Pahontu, ca a impuscat mortal un om in timpul unei partide de vanatoare. Potrivit surselor HotNews, angajatul SPP, a carei identitate nu a fost dezvaluita de Antena 3 la solicitarea acestuia, este colonelul Petre Soare.

Incidentul cu pricina a avut loc in ianuarie 2012, in padurea Turbatu din Draganesti, judetul Prahova. La vanatoare au participat oameni de afaceri, vanatori dar si doi oameni din SPP. Lucian Pahontu si un subordonat al sau.

Potrivit Antena 3, un subordonat marturiseste cum Pahontu a participat la o partida de vanatoare in ianuarie 2012, in urma careia un om a murit impuscat in cap, si cum ancheta l-a ocolit pana acum pe Pahontu, desi este principalul suspect. Angajatul SPP da de inteles ca i s-a cerut sa prezinte procurorilor o varianta care il protejeaza pe Pahontu si ascunde adevarul.

Angajatul SPP mai spune ca a ajuns sa se teama pentru viata sa si ca a decis sa spuna adevarul si a trimis informari pana la cel mai inalt nivel din stat, cerand ca evidentele acestui caz sa fie analizate in mod corect.

"Ancheta l-a ocolit pe Pahontu, mai ales ca unii dintre participanti erau prieteni ai sefului SPP. Dar sunt zeci de oameni care stiu adevarul. Plus ca expertizele balistice arata foarte clar zona din care s-a tras, distanta si calibrul armei folosite. Martorul nostru a fost printre cei verificati. Analizele au stabilit ca nu avea praf de pusca pe haine. Traieste de ani buni cu greutatea mortii unui prieten pe constiinta, acoperindu-l pe seful sau din SPP", potrivit Antena 3.

  • Cum spune politia, intr-un comunicat de presa din 2012, ca a fost sesizat incidentul

Un comunicat al politiei prahovene din 2012, citat de ziarul Adevarul, arata ca in data de 4 ianuarie 2012, in jurul orei 16,45, a fost inregistrata o sesizare la numarul unic de urgenta cu privire la un barbat in varsta de 52 de ani care s-a autoaccidentat mortal prin impuscare in timpul unei partide de vanatoare.

"La data de 4.01.2012, in jurul orei 16.45, Dispeceratul I.J.P. Prahova a fost sesizat prin sistemul S.N.U.A.U. 112", cu privire la faptul ca intr-o padure situata pe raza comunei Draganesti, un barbat in varsta de 52 de ani s-a autoaccidentat mortal prin impuscare in timpul unei partide de vanatoare. La fata locului s-a deplasat o echipa operativa complexa, care sub directa coordonare a unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova, a efectuat primele cercetari. Astfel, a rezultat ca partida de vanatoare era autorizata, si ca la ea participasera mai multi vanatori si gonaci. La un moment dat, in timp ce participantii se aflau in pozitie de asteptare, s-au auzit doua focuri de arma din zona unde se afla unul dintre vanatori, care a fost gasit cazut la pamant, prezentand o plaga prin impuscare la nivelul capului. Desi barbatului i-a fost acordat primul ajutor de catre ceilalti participanti, acesta a decedat. In apropierea cadavrului au fost identificate doua arme de vanatoare apartinand victimei, pe care aceasta le-ar fi avut asupra sa, si doua tuburi cartus. Cadavrul a fost transportat la S.M.L. Prahova, in vederea efectuarii necropsiei, cercetarile fiind continuate sub coordonarea procurorului pentru clarificarea imprejurarilor in care s-a produs evenimentului.", se arata in comunicatul politiei de dupa incident, citat de ziarul Adevarul.