Directorul Casei Majestatii Sale Regelui Mihai, Ion Tuca, a afirmat vineri ca, desi a fost achitata suma ceruta de ANAF, regele va dovedi in instanta ca aceasta nu trebuia solicitata, iar ANAF va plati dobanzi, transmite Agerpres. El a subliniat ca "sumele pretinse de ANAF cu siguranta sunt nedatorate".

Regele Mihai (foto arhiva)Foto: casa-regala.blogspot.ro

"Sigur ca in momentul in care dansii (n.r. - ANAF) vor fi obligati de catre instanta sa restituie sumele, trebuie sa se gandeasca si la dobanzile pe care trebuie sa le achite Majestatii Sale Regele", a declarat Tuca pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, regele Mihai a cerut de la ANAF in data de 10 iunie suma care este pretinsa de organele fiscale pentru a face plata intregii sume, care a fost achitata integral in aceeasi zi, platindu-se 4.042.348 de lei.

El a precizat ca "dupa aceea s-a mai primit de la ANAF, probabil prin refacerea unor calcule, o suma infima care ar fi de regularizat".

"Cert este ca doamna judecator a decis ca se respinge suspendarea executarii sumei constituita ca si diferenta de plata, pe care noi n-o recunoastem ca fiind datorata, si este deschis un proces pe rol pentru a demonstra ca sumele, chiar daca sunt achitate de Majestatea Sa Regele, nu sunt datorate ANAF. Procesul, care are in vedere discutarea pe fond a naturii obligatiei, nu are inca un termen de judecata. Probabil ca se va judeca dupa vacanta judecatoreasca", a precizat Tuca.

Acesta a mai declarat ca "pana acum a fost discutata numai suspendarea executarii".

"Practic, prin plata pe care noi am efectuat-o, de buna credinta, am vrut sa aratam ca avem un comportament civic si ne supunem acestei dorinte a ANAF de a face plata, chiar daca nu este datorata. Consideram ca judecatorul pe fond trebuie sa decida daca exista sau nu datorata suma. Repet, noi am vrut sa platim inainte sa decida instanta, daca este sau nu datorata suma", a adaugat Ion Tuca.

Curtea de Apel Bucuresti a respins vineri cererea depusa de regele Mihai prin care acesta contesta obligatiile fiscale catre bugetul de stat, stabilite de ANAF, in cuantum de 4,1 milioane de lei.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Regele Mihai a deschis un proces la Curtea de Apel Bucuresti prin care contesta obligatiile fiscale catre bugetul de stat.

"Respinge exceptia inadmisibilitatii. Respinge cererea ca neintemeiata. Dispune restituirea cautiunii consemnate in cuantum de 18.277,88 lei, conform recipisei de consemnare CEC Bank nr. 4207015/1 din data de 31.03.2016. Cu recurs in 5 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucuresti. Pronuntata public prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, azi, 24.06.2016", se arata in minuta CAB.

In luna mai, ANAF a publicat lista cu datoriile fiscale ale persoanelor fizice, printre acestea regasindu-se si regele Mihai, cu datorii totale la bugetul de stat de 4,107 milioane lei, din care 1,999 milioane lei obligatii fiscale principale si 2,108 milioane lei obligatii fiscale accesorii.

Ulterior, biroul de presa al regelui Mihai anunta ca obligatiile fiscale restante ale acestuia au fost contestate, o procedura judiciara fiind in curs de desfasurare.