Presedintele Klaus Iohannis a tinut sa clarifice, joi, ca propunerea facuta presedintelui si premierului Bulgariei privind colaborarea fortelor navale vizeaza exercitii comune si training comun si ca nu s-a vorbit despre crearea unei flote comune NATO la Marea Neagra. "Nu creeaza nimeni o flota NATO, asta este o prostie. NATO nu poate si nu doreste sa intretina o flota proprie in Marea Neagra (...) initiativa vizeaza exercitii, training comun al fortelor navale", a declarat seful statului, aflat in vizita in Bulgaria.

Presedintele bulgar se dezice de promisiunile facute RomanieiFoto: president.bg

Declaratiile facute de Klaus Iohannis jurnalistilor:

Klaus Iohannis: "Am vazut ca au aparut tot felul de interpretari si poate este bine sa clarific un pic situatia, inainte sa se aventureze toata lumea in speculatii. Aceasta initiativa pe care am prezentat-o, si am prezentat-o atat Presedintelui, cat si Prim-ministrului (Bulgariei), este o initiativa care tinteste o colaborare, practic, in zona exercitiilor comune si a training-ului comun ale fortelor navale romanesti, bulgare si turcesti. Aceasta este asa-numita initiativa navala, deci se refera la fortele navale, se refera la exercitiu si training comun. Noi credem ca aceasta initiativa, in final, trebuie sa se gaseasca sub umbrela NATO, fiindca toate trei tarile riverane, Romania, Bulgaria si Turcia sunt aliati in NATO.

Unde a aparut, probabil, o intelegere gresita este conceptul de flota NATO. Nu creeaza nimeni o flota NATO, asta este o prostie. NATO nu poate si nu doreste sa intretina o flota proprie in Marea Neagra. Este evident ca detaliile tehnice, felul in care se realizeaza aceasta initiativa si cum va arata ea mai trebuie bine negociata, trebuie clarificat cine cu ce forte, cu ce logistica participa si acum este foarte devreme sa spunem cum va arata la sfarsit. Dar lucrurile pe care vi le-am spus sunt destul de certe, deci initiativa vizeaza exercitii, training comun al fortelor navale. Cred ca ne-am lamurit".

Jurnalist: "Sa intelegem ca este vorba despre exercitii si manevre si atat tot."

Klaus Iohannis: "In aceasta faza clar despre asta vorbim, exercitii".

Jurnalist: "Cat timp au durat tratativele dintre Presedintia romana si cea bulgara, ca sa ajungem astazi la acest comunicat sau ce a fost?"

Klaus Iohannis: "Nu stiu ce a fost, iar discutiile care s-au purtat pentru aceasta initiativa au pornit mai demult. Este vorba de aproape un an de zile de cand se discuta despre aceasta initiativa. Sigur, fiecare are opinia lui, si are dreptul sa aiba opinia lui si abordarea proprie, dar eu cred ca este o initiativa foarte buna care are, in etapa principala, ca obiectiv principal compatibilizarea fortelor navale a trei aliati din NATO".

***

Novinite a relatat ca, joi, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat ca nici el, nici presedintele Rosen Plevneliev si nici ministrul Apararii nu sunt de acord cu initiativa Romaniei privind crearea unei flote NATO la Marea Neagra. Asta dupa ce, miercuri, presedintele Plevneliev declarase, intr-o conferinta de presa comuna cu Klaus Iohannis, ca Bulgaria sprijina propunerea Romaniei. Primele efecte ale pozitiei duale a Bulgariei au aparut imediat: din cauza refuzului Bulgariei de a se alatura flotei comune, Turcia a reziliat unilateral acordul cu Sofia de readmisie a refugiatilor, potrivit Rador.

De notat ca cei trei demnitari bulgari au facut declaratia exact in ziua in care Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris (ICA) a hotarat ca NEK, compania nationala de electricitate din Bulgaria sa plateasca unei companii din Rusia 550 milioane de euro pentru echipamentele pentru centrala nucleara de la Belene, la care Sofia a renuntat.

Premierul bulgar Boiko Borisov a spus joi, la un briefing comun cu presedintele si ministrul Apararii Nikolai Nencev, ca "nu este acceptabil sa realizam aceasta flota in forma propusa de Romania - suntem impotriva ei", potrivit Novinite. Borisov a mai spus ca si el si presedintele au aceeasi pozitie.

Declaratia schimbata cu 180 de grade a presedintelui Plevneliev vine la capatul unei vizite a premierului Borisov la Administratia Prezidentiala, vizita calificata drept "intempestiva" de presa bulgara.

Presedintele Plevneliev a spus in acelasi briefing de presa ca a discutat propunerea cu presedintele roman, dar ca o decizie finala nu a fost luata. Declaratia de astazi e contrazisa insa de ceea ce acelasi Plevneliev declarase ieri la conferinta de presa comuna cu Klaus Iohannis: "... prietenii nostri romani au avut o noua initiativa, pe care o sprijinim, si anume Initiativa Marina Regionala in Marea Neagra. Este cu scop de aparare, evident, si vom sprijini aceasta noua initiativa a Romaniei. Bulgaria va demonstra nu numai ca stam ferm in spatele colaborarii regionale, dar vom folosi NATO ca platforma. Asa cum a spus domnul Klaus Iohannis, totul depinde de noi si impreuna suntem puternici si in stare sa facem fata la orice provocare. Noi vrem mai multa colaborare si vrem mai multa securitate. De aceea, Bulgaria va sprijini aceste initiative, inclusiv ca NATO sa ia aceste decizii in ceea ce priveste Regiunea Marii Negre, care este de o importanta tot mai mare. Impreuna putem sa contribuim la o abordare efectiva in aceste vremuri grele" (sursa: transcriptul conferintei de presa, postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale din Romania).

Razgandirea Bulgariei a adus deja prima reactie: Turcia a reziliat unilateral acordul cu Sofia de readmisie a refugiatilor, dupa cum transmite agentia de presa Rador, care citeaza presa bulgara. Informatia nu a fost confirmata oficial de Ankara, iar Borisov a declarat astazi ca nu a primit nici o instiintare despre rezilierea acordului (sursa: Focus).