"Personal, ma simt in nesiguranta. Personal, nu consider ca pacientii sunt in siguranta", a declaratla RFIpresedintele Aliantei Medicilor, Bogdan Tanase, chirurg la Institutul Oncologic Bucuresti.

Analize laboratorFoto: Hotnews

Reactia acestuia vine dupa ce miercuri ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a declarat ca din 3.526 de probe luate din dezifectantii firmei Hexi Pharma doar 4,25% au fost gasite "neconforme" si ca"pacientii nostri sunt in siguranta in acest moment".

"Inchipuiti-va ca sunteti in avion. Cineva din avion anunta ca este o bomba. Evident, avionul aterizeaza pe aeroportul cel mai spropiat si se duce o ancheta pentru a confirma sau infirma existenta unei bombe. In sistemul santitar s-a semnalat existenta unei bombe si avionul merge mai departe fara ca cineva sa-si puna vreo problema", acuza Bogdan Tanase.

Acesta a subliniat ca testele ordonate de minister sunt doar teste de contaminare, ce urmareau sa vada daca existau bacterii pe suprafete si pe mainile personalului: "Aceste teste au verificat eficienta substantelor dezinfectante, nu concentratia acestora. S-au testat doar bacteriile. Nu s-au testat virusi, spori sau fungi."

"De exemplu, nu s-a testat daca este prezent virusul hepatitei C pe suprafete sau pe instrumentarul chirurgical sau endoscopic si nici daca un pacient care a fost supus unei manevre poate fi infectat cu acest virus. Aceasta posibilitate exista", a mai spus liderul Aliantei Medicilor la RFI.