Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, si cel al Muncii, Dragos Pislaru, afirma intr-un mesaj difuzat vineri pe Facebook ca "sistemul este inca disfunctional" in ceea ce priveste violenta domestica, pentru ca nu reuseste sa previna sau sa sanctioneze asa cum ar trebui abuzurile impotriva victimelor, cei doi demnitari precizand ca au cerut institutiilor pe care le coordoneaza sa vina cu planuri pentru a preveni mai bine in viitor incidente precum cel petrecut joi in Capitala, cand o femeie a fost injunghiata mortal de un fost iubit impotriva caruia facuse mai multe sesizari la politie.

"Vom cauta solutii pentru a responsabiliza mult mai bine in viitor oamenii din institutiile care ar trebui sa previna si sa intervina mult mai bine si rapid in cazul violentei domestice. O sa facem publice planurile pe care le-am cerut institutiilor abilitate si apoi masurile pe care dorim sa le luam", spun ministrii Pruna si Pislaru in mesajul transmis vineri.

Amintim ca o femeie a fost injunghiata mortal, joi dimineata, intr-un magazin de pe Calea Victoriei din Capitala, locul unde lucra. Principalul suspect este Tiberiu Radu, fostul iubit al victimei, el fiind retinut in apropiere de locul faptei la cateva ore de la comiterea crimei si dus la audieri. Vineri, judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au decis arestarea acestuia pentru 30 de zile, barbatul fiind acuzat de omor calificat.

Mesajul postat de ministrii Raluca Pruna si Dragos Pislaru pe Facebook:

"A murit inca o femeie din cauza violentei domestice. Niciun comunicat de presa oricat de bine intentionat si oficial ar fi el nu va putea sa schimbe asta. De mult prea multe ori, comunicatele de presa ale institutiilor statului sunt defensive si scrise intr-un limbaj care sa previna orice fel de posibila interpretare malitioasa din partea mass-mediei si nu rareori orice fel de responsabilizare a acestor institutii.

Violenta si in special violenta domestica ramane o problema pe care mult prea multi dintre noi nu vor sa o vada. Prea multi isi ascund lipsa de reactie in spatele unor justificari mai mult sau mai putin penibile. Sistemul este inca disfunctional pentru ca nu reuseste sa previna sau sa sanctioneze asa cum ar trebui abuzurile impotriva victimelor, in special femei si copii.

Incercam sa il facem mai bun. Ar fi trebuit sa fi incercat mai mult si in mod indirect ne simtim personal responsabili pentru tragedia de ieri. Am cerut institutiilor pe care le conducem sau coordonam sa vina cu planuri pentru a preveni mai bine in viitor astfel de incidente.

Avem nevoie si de ajutor. Pentru ca lucrurile nu se schimba numai prin legi si politici publice ci si printr-o atitudine diferita a societatii fata de violenta. Iar aici fiecare dintre noi putem sa facem mai mult.

Vom cauta solutii pentru a responsabiliza mult mai bine in viitor oamenii din institutiile care ar trebui sa previna si sa intervina mult mai bine si rapid in cazul violentei domestice. O sa facem publice planurile pe care le-am cerut institutiilor abilitate si apoi masurile pe care dorim sa le luam. Insa orice am face, nu vom putea sa reusim mare lucru fara ajutorul celor din jurul nostru."