“Fara Rusia la masa va fi greu, pentru ca acolo este problema. Nu trebuie sa rupem toate puntile cu Rusia, pe anumite dosare dialogul trebuie mentinut. Uitati-va la dialogul pragmatic pe care il poarta SUA pe tema siriana”, a declarat un oficial de la Cotroceni inca inainte de summit-ul pe tema securitatii nucleare de la Washington, la care a participat si presedintele Klaus Iohannis. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin a lipsit, iar agentiile de presa au notat ca boicotul lui Putin, care nu a dorit sa participe la un summit dominat de Statele Unite pe fondul cresterii tensiunilor dintre Washington si Moscova pe tema Ucraina si Siria, a alimentat ingrijorarile ca la intalnire nu vor fi adoptate decizii majore.

Presedintele Klaus Iohannis Foto: Presidency.ro

Intrebat in ce termeni s-a discutat absenta Rusiei la summit, presedintele Iohannis a raspuns: “Nu s-a discutat aceasta chestiune”. Chestionat care este pozitia Romaniei in ce priveste dialogul cu Rusia, seful statului a spus: “Asta nu tine de summit”.

  • Seful statului a anuntat in schimb ca Romania si-a asumat noi angajamente in domeniul securitatii nucleare, intre care implementarea unui sistem pilot de depistare a circulatiei materialelor radioactive si o noua contributie la fondul de securitate nucleara al AIEA. Dupa summit, presedintele Iohannis a participat vineri seara, la Ambasada Romaniei, la o intalnire cu comunitatea romaneasca din Washington, unde a tinut un scurt discurs si a facut poze cu majoritatea participantilor fara a lua intrebari din sala. La finalul evenitmentului, presedintele Iohannis le-a spus jurnalistilor ca a schimbat cateva cuvinte cu presedintele american, Barack Obama: "Mi-a multumit pentru parteneriatul pe care il avem, pe care il gaseste foarte bun si recunosc ca m-a bucurat aceasta afirmatie". Seful statului a spus ca, daca pe partea politica si militara "stam extraordinar de bine", mai este loc foarte mult pentru investitori americani in Romania.

De notat faptul ca nu este prima data cand oficiali de prim rang din echipa presedintelui Iohannis pledeaza pentru un dialog pragmatic cu Rusia pe dosarele sensibile. Inainte de conferinta de Securitate de la Munchen, unde Rusia a fost din nou un subiect important al discutiilor in preambului deciziei din iunie referitoare la sanctiunile impuse dupa anexarea Crimeei, acelasi oficial afirma intr-o intalnire informala cu presa: „O izolare completă a Rusiei nu este cea mai bună soluţie. Dialogul cu Rusia poate fi menţinut pe anumite paliere, cum ar fi Siria. A izola Rusia prezintă riscuri serioase”.

Se contureaza asadar o linie de politica externa, si anume “dialog pragmatic cu Rusia pe tema dosarelor sensibile”. Nu e clar daca urmand aceasta linie a “dialogului pragmatic” ministerul de externe de la Bucuresti a deblocat discutiile pe tema tezaurului. Ministerul de externe a anuntat acum o saptamana reunirea comisiei romano-ruse pentru studierea problemei Tezaurulului, la Sinaia. A fost prima reuniune din ultimii zece ani.

In ce priveste summitul securitatii nucleare de la Washington, pentru Romania “riscurile de terorism nuclear sunt limitate”, au explicat oficiali din delegatia care il insoteste pe seful statului la Washington.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama le-a cerut liderilor prezenti la summit-ul securitatii nucleare sa faca mai mult pentru a proteja facilitatile nucleare pentru a evita ca “nebuni” din grupari precum Statul Islamic sa puna mana pe arme nucleare sau “bombe murdare” din materiale radioactive.

Obama a spus ca nici un grup nu a reusit sa obina materiale pentru a construi bombe, dar ca al Queda a urmarit acest lucru si s-a referit la actiuni ale militantilor Statului Islamic din spatele recentelor atacuri de la Paris si Bruxelles care au starnit ingrijorari in aceasta directie.

“Nu exista nici o indoiala ca daca acest nebuni vor pune mana vreodata pe o bomba nucleara sau pe material nuclear, il vor folosi cu siguranta pentru a ucide cat mai multi civili nevinovati posibil”, a spus Obama citat de Reuters. “Lumea noastra s-ar schimba”.

Presedintele Obama a gazduit joi si vineri peste 50 de lideri din intreaga lume la cel de-al patrulea si ultimuil summit pe tema concentarii eforturilor pentru a securiza materialele nucleare vulnerabile pentru a preveni terorismul nuclear. Sfidarea Koreei de Nord s-a aflat de asemnea un subiect important pe agenda discutiilor.

Potrivit AFP, multi se tem gruparile jihadiste ca ar putea obtine uraniu sau plutoniu pentru a incerca sa asambleze o "bomba murdara". Un astfel de dispozitiv nu ar provoca o explozie nuleara dar raspandirea radioactivitatii ar putea avea teribile consecinte teribile medicale, psihologice si economice.

Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, circa 2.800 de incidente legate de trafic, detinere ilegala sau pierdere de materiale nucleare au fost depistate in lume in ultimii 20 de ani. Potrivit expertilor americani in nonproliferare, stocul mondial de uraniu inalt imbogatit se ridica la finele lui 2014 la 1.370 tone. Majoritatea in Rusia.