Universitatea din Bucuresti critica proiectul de lege privind reorganizarea si functionarea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR), care le-ar acorda membrilor forului - precum Ion Iliescu, Anghel Stanciu, IPS Teodosie, Gheorghe Mencinicopschi si Ecaterina Andronescu - statut similar Academiei Romane sau Institutului Cultural Roman, prin eliminarea interdictiei de a purta titlul de academician.

Universitatea arata ca adoptarea titulaturii 'Academia de Stiinte din Romania', cu un statut juridic si social echivalent cu cel al Academiei Romane, precum prevede proiectul de lege, "poate aduce prejudicii incalculabile prestigiului stiintei si culturii romanesti, atat in tara cat si peste hotare".

"Sursa indezirabila de confuzii si de privilegii nejustificate, o atare initiativa poate compromite grav seriozitatea politicilor publice autohtone privind aspiratiile legitime catre excelenta in activitatea intelectuala si artistica, intr-o perioada in care atat cercetarea cat si creatia din Romania sunt supuse unor provocari deosebit de dificile", se arata in punctul de vedere al Universitatii Bucuresti.

Academia Romana a transmis vinerea trecuta o pozitie in care desfiinta proiectul de lege, considerandu-l "deosebit de primejdios". Potrivit academiei Romane, o astfeld e modificare reprezeinta "o tentativa de constituire o alternativa la institutia noastra, de subminare a semnificatiei nationale a Academiei Romane".

"De aceea am luat act cu indignare si profunda ingrijorare de aceasta initiativa legislativa, in baza careia actuala Academie a Oamenilor de Stiinta (AOSR) doreste sa-si insuseasca denumirea detinuta de o institutie in perioada 1935-1948 - Academia de Stiinte din Romania - cu care nu a avut nicio legatura", acuza Academia Romana intr-un punct de vedere.

Initiativa depusa la Senatprevede si abrogarea articolului din actuala lege care prevede ca membrii AOSR nu pot purta titlul de academician.

  • Comunicatul Universitatii din Bucuresti

Punct de vedere al Universitatii din Bucuresti privind initiativa AOSR de a se constitui ca un for alternativ fata de Academia Romana

Universitatea din Bucuresti a luat act cu surprindere si ingrijorare de initiativa Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR) de a se constitui ca un for stiintific alternativ in raport cu Academia Romana.

Consideram reactia actualei conduceri a Academiei Romane la aceasta initiativa ca fiind pe deplin indreptatita si ne alaturam criticii severe formulate de catre cea mai prestigioasa institutie din Romania in domeniul cercetarii stiintifice si al creatiei intelectuale si artistice.

Adoptarea de catre fosta Asociatie a Oamenilor de Stiinta, preschimbata ulterior in Academia Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR), a titulaturii' Academia de Stiinte din Romania', cu un statut juridic si social echivalent cu cel al Academiei Romane, asa cum se preconizeaza in demersul initiat de unii membri ai Parlamentului Romaniei, poate aduce prejudicii incalculabile prestigiului stiintei si culturii romanesti, atat in tara cat si peste hotare. Sursa indezirabila de confuzii si de privilegii nejustificate, o atare initiativa poate compromite grav seriozitatea politicilor publice autohtone privind aspiratiile legitime catre excelenta in activitatea intelectuala si artistica, intr-o perioada in care atat cercetarea cat si creatia din Romania sunt supuse unor provocari deosebit de dificile.

Este regretabil modul in care stradaniile de 150 de ani incoace de a edifica un for suprem, de certa autoritate, al vietii spirituale romanesti, sunt subminate de o initiativa ce nesocoteste valoarea traditiei si ridica semne de intrebare privind evolutiile viitoare.