Ministerul Educatiei a inceput controlul la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti, dupa ce un elev ar fi obtinut un punct in plus la media la matematica tarandu-se in genunchi pana la catedra. Informatia a fost dezvaluita de mama unei fete de clasa a X-a si confirmata de discutiile pe WhatsApp intre elevi, puse la dispozitia presei de aceasta. Numerosi elevi, fosti elevi si profesori spun insa ca totul a fost doar o gluma si ii iau apararea profesorului. Insa potrivit discutiilor de pe WhatsApp puse la dispozitia presei de parinte, elevii ar fi planuit sa-l "scape" pe profesor, spunand ca totul ar fi fost o gluma care ar fi pornit de la ei, nu de la profesor. Tot in aceste discutii, elevii spun urmatoarele: "Media lui ... e cu un punct mai mare". Relevant este si urmatorul dialog: "Deci ca sa iteleg si eu ... s-a tarat in genunchi pt un punct in plus? / Da / Da... / (...) / Si sever i a dat un punct? / Da".

Fragment din discutii intre elevi de la Vianu, pe WhatsAppFoto: Luminita Macsim

Un alt fragment relevant din discutiile pe grupurile de WhatsApp purtate de elevi si puse la dispozitia presei de catre Luminita Macsim este urmatorul:

"da profu a intrebat cine se umileste pt un punct in plus

... s-a tarat

toti am ras

si atat

apoi le-a amenintat pe ... si pe ... sa se mute din cls"

La Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti este in desfasurare o ancheta a unei echipe mixte de control, formata din inspectori de la Ministerul Educatiei si de la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Ministerului Educatiei. Acestia vor vorbi cu conducerea Colegiului, cu profesorul de Matematica Severius Moldoveanu, dar avand in vedere ca este vacanta, iar elevii nu sunt la scoala, "nu stiu in ce masura vor reusi colegii nostri sa vorbeasca cu toate partile implicate", a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei.

Tot in aceasta dimineata, 8 februarie 2016, la Colegiu au fost depuse doua petitii: una impotriva profesorului de Matematica Severius Moldoveanu, depusa de Luminita Macsim - mama care a povestit pentru HotNews.ro cum profesorul si-ar fi umilit elevii spunandu-le ca le mareste media daca se tarasc in genunchi pana la catedra - si una de sustinere a aceluiasi profesor, semnata de 100 de elevi, fosti elevi si parinti, care sustin ca totul a fost o gluma, care a pornit de la elevi, potrivit Digi 24.

Marcel Bartic, profesor de istorie la o alta scoala, a fost primul care a povestit istoria acestei umilinte pe pagina sa de Facebook, joi seara 4 februarie 2016, si a fost preluat de HotNews.ro. El nu a facut publice, insa, nici numele liceului, nici pe cel al profesorului.

Numele profesorului si al liceului apar pentru prima data publicat intr-un tabloid. Vineri dimineata, 5 februarie, Click a scris ca "profesorul care si-a umilit elevul ar fi Severius Moldoveanu, de la Colegiul National de Informatica 'Tudor Vianu' din Bucuresti. Click! a contactat telefonic, vineri, conducerea liceului, insa, secretara ne-a comunicat ca doamna director Corina-Elena Vint nu poate sa ne ofere, deocamdata, o declaratie, deoarece 'se afla intr-un consiliu profesoral tocmai pe aceasta tema'".

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a decis tot in prima parte a zilei de vineri sa se autosesizeze in acest caz, confirmand ca este vorba despre Colegiul Vianu si despre profesorul Severius Moldoveanu, dupa care HotNews.ro a publicat, la ora 15:00, marturia Luminitei Macsim - directoare la scoala la care preda profesorul de istorie Marcel Bartic si mama unei eleve din clasa a X-a de la acest colegiu, care a spus ca isi muta copilul din clasa in care un elev ar fi fost umilit sa se tarasca in genunchi pentru o nota mai mare.

In declaratiile acordate HotNews.ro, Luminita Macsim a afirmat ca "situatia la matematica este aceeasi, din clasa a IX-a si pana acum: nu este trecuta in catalog niciodata, pana in ultima saptamana, decat o singura nota, tezele date in ianuarie - nu in decembrie, asa cum spune limita impusa de minister".

"Dar de data aceasta, dupa ce au fost completate notele in catalog si prezentate in mare mediile, a aparut propunerea catre copii ca daca cineva vrea sa isi mareasca media sa se tarasca. Moment in care un copil s-a tarat, dupa care a primit un punct in plus la medie", a declarat Luminita Macsim.

  • Inainte de a publica aceasta marturie, HotNews.ro a realizat propriile verificari referitoare la reputatia profesorului, in urma carora s-a confirmat ca nu ar fi prima data cand ar fi recurs la un comportament umilitor fata de elevi.
  • HotNews.ro NU a publicat marturiile parintelui inainte de a cere un punct de vedere atat profesorului de matematica Severius Moldoveanu (sunat, transmis mesaj), cat si conducerii Colegiului National de Informatica "Tudor Vianu" din Capitala. Nici pana astazi nu exista o declaratie oficiala din partea celor doi.

Marturia publicata de HotNews.ro a generat un val urias de reactie din partea a numerosi elevi, fosti elevi, parinti si profesori, care i-au luat apararea profesorului de matematica. Majoritatea acestora a declarat ca totul a fost o gluma, ca profesorul este foarte popular, dar nu au negat faptul ca elevul s-a tarat. Or, acesta este faptul cel mai important care trebuie stabilit cu claritate: daca elevul s-a tarat dupa ce profesorul a spus ca asta va duce la o medie mai mare si daca dupa asta elevul a primit punctul in plus. Acest lucru este confirmat inclusiv de elevi, in discutiile pe WhatsApp. Restul detaliilor, insinuarilor si comentariilor marginale sunt irelevante in acest caz.

Sambata, 6 februarie 2016, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a anuntat ca a decis sa dispuna un control in regim de urgenta la Colegiul Vianu. Curaj a declarat ca "analiza acestui caz extrem de grav trebuie sa tina cont de trei aspecte:

  • incalcarea demnitatii elevului
  • nerespectarea deciziei Ministerului Educatiei cu privire la perioada de sustinere a tezelor semestriale
  • respectiv negocierea notelor, lucru totalmente inadmisibil".

"Ma astept ca masurile sa fie de asa natura, incat sa sanctioneze si sa descurajeze astfel de comportamente ale cadrelor didactice", a afirmat ministrul Educatiei (sursa si comunicatul integral).

In aceeasi zi a reactionat si Asociatia Parintilor din Colegiul National Tudor Vianu din Bucuresti, care a avertizat ca "acest incident nu este izolat si tinde sa devina un fenomen, in special in unitatile scolare de elita". "Umilirea elevilor, misoginismul, discriminarea, evaluarea si notarea discretionara reprezinta comportamente inacceptabile, totusi ignorate, minimalizate si tolerate cu prea multa usurinta", scrie Asociatia.

"Clasarea incidentului si etichetarea lui drept o 'gluma' nu face decat sa fie un indicator de rezultat pentru ceea ce se intampla de multi ani in sistemul scolilor de elita din Bucuresti si, posibil, la nivel national", continua Asociatia de parinti.

Un elev din acea clasa sustine, insa, urmatoarele:

Minciuni, minciuni si din nou minciuni.

Sunt martor, imi este profesor.

Elevul care se presupune a fi "fortat" nu a fost. El nu a fost in totalitatea facultatilor intelegerii unei glume.

Elevul sta in prima banca de langa catedra deci doar s-a pus in genunchi cu un zambet pe buze, domnul profesor nu a putut avea o reactie deoarece intreaga "circoteca" a durat 5-6 secunde.

Notele din catalog contesta total faptul ca a primit un punct in plus (se poate face calculul usor).

Dascalul nu isi va numi NICIODATA elevii prosti sau tampiti precum toti jurnalistii insetati de atentie va mint.

S-a scris despre un episod cu "scrierea pe perete cu markerul ca fiind loc de dat cu capul pentri prosti". Am fost bineinteles martor si aici. Olimpiada la matematica, faza pe municipiu, a avut niste subiecte usoare, dar mascate sub o forma mai neortodoxa. Dupa ce ne-a explicat pe inteles cum trebuiau abordate problemele, elevul de la tabla a facut gestul de a se sprijinii cu capul de perete. Apoi noi, elevii am facut o gluma de genul "Cam toti ar trebui sa dam cu capul o data sa ne invatam minte.", iar domnul profesor a facut cercul ca fiind o continuare a glumei intre profesor si elevii sai." Citeste aici afirmatiile integrale ale acestuia

Pe de alta parte insa, au aparut numeroase alte marturii ale unor fosti elevi de la Tudor Vianu care confirma faptul ca profesorul Moldovan ar fi avut un comportament abuziv de-a lungul anilor in relatia cu elevii. Aceiasi elevi, dar si parintii spun ca profesorul, pe cat este de exigent, pe atat este de popular in scoala.

Duminica, 7 februarie 2016, zeci de elevi s-au adunat in fata Colegiului Vianu si au semnat o petitie de sustinere a profesorului si au declarat din nou ca totul a fost o gluma, ca elevul s-a tarat in genunchi ca urmare a unei glume initiate de ei, de elevi.

Luminita Macsim a dat pus la dispozitia presei, insa, o serie de discutii care ar fi avut loc la finalul saptamanii intre elevi, pe doua grupuri de WhatsApp. Discutiile confirma ca cel care s-a tarat a primit un punct in plus la medie, dar ca parte dintre ei au planuit sa il "scoata" pe profesor, spunand ca totul a fost o gluma care a pornit la initiativa lor, a elevilor.

Vezi mai jos convorbirile intre elevi, de la finalul saptamanii trecute, puse la dispozitia presei de catre Luminita Macsim: