Un tanar de 20 de ani, membru al gruparii "Academiei infractorilor", specializata in talharii la magazine de bijuterii si ceasuri de lux din tari din UE, a fost prins miercuri in Bihor, pe cand ar fi incercat sa iasa din tara si arestat la sfarsitul saptamanii de Tribunalul Bucuresti, transmite Mediafax.

Vasile George Sabiuta, membru al gruparii "Academiei infractorilor", destructurata in aprilie de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) cu sprijinul politistilor din Bucuresti si patru judete, a fost depistat miercuri pe raza judetului Bihor, de unde ar fi vrut sa iasa din tara, au declarat pentru Mediafax surse din Politie.

Joi, el a fost prezentat Tribunalului Bucuresti, fiind arestat preventiv. Sabiuta, in varsta de 20 de ani, originar din Neamt, era cautat din aprilie, fiind acuzat de "aderare si sprijinire a unui grup criminal organizat".

Cu cateva zile in urma, pe 14 ianuarie, politistii au prins un alt membru al gruparii, Olivian Mihai Stanica, in judetul Neamt.

In 23 aprilie 2015, politistii au facut 52 de perchezitii in Bucuresti si judetele Iasi, Neamt si Vrancea, la membrii gruparii "Academia infractorilor", condusa de liderul interlop Adrian Marin Botez, zis "Tata".

Anchetatorii aveau informatii ca membrii gruparii au comis jafuri cu violenta la magazine de bijuterii si ceasuri de lux din mai multe state europene, printre care Marea Britanie, Franta, Belgia, Italia si Andorra.

Procurorii au dispus in octombrie trimiterea in judecata a 18 membri din reteaua criminalaautointitulata 'Academia Infractorilor Romani', specializata in jafuri armate la magazine de lux din Europa, unde au provocat un prejudiciu de aproximativ 8,5 milioane euro,

DIICOT sustine ca in cursul urmaririi penale s-au administrat probatorii care au demonstrat legatura intre 29 de infractiuni, din care 27 infractiuni de talharie comise in Marea Britanie, Belgia, Italia, Franta, Germania, Austria, Danemarca si 2 infractiuni de furt calificat comise in Andora si Marea Britanie.

Procurorii au retinut ca, din 2011, reteaua a fost conceputa, initiata si organizata pe criterii militare, avand o structura piramidala, cu un lider - comandant suprem, identificat in persoana lui Adrian Botez zis 'Tata', si mai multe esaloane de conducere, subordonate acestuia, fiecare palier fiind specializat si condus de anumite persoane de incredere, ce au grad de 'ofiter'.

Ultimul esalon era cel de executie, in cadrul acestuia fiind recrutati tineri, atat minori, cat si majori, din judetul Neamt, de regula din familii fara posibilitati financiare, unii din orfelinate, altii cu antecedente penale, dispusi sa se alature gruparii si sa comita jafuri armate la magazine de lux din vestul Europei, primind sume modice in raport de sumele de bani castigate prin comiterea infractiunilor.