DIICOT informeaza ca procurorii au dispus trimiterea in judecata a 18 membri din reteaua criminala autointitulata 'Academia Infractorilor Romani', specializata in jafuri armate la magazine de lux din Europa, unde au provocat un prejudiciu de aproximativ 8,5 milioane euro, potrivit Agerpres.

DIICOT sustine ca in cursul urmaririi penale s-au administrat probatorii care au demonstrat legatura intre 29 de infractiuni, din care 27 infractiuni de talharie comise in Marea Britanie, Belgia, Italia, Franta, Germania, Austria, Danemarca si 2 infractiuni de furt calificat comise in Andora si Marea Britanie.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, au fost deferiti justitiei pentru constituire, aderare si sprijinire de grup infractional organizat, instigare si complicitate la talharie calificata, instigare la furt calificat, favorizarea faptuitorului si tainuire: Adrian Botez (fost Lazar), Vasilica Popa (fost Purice), Florin Savu, Andreea Nita, Gabriela Chirila, Alexandra Gheorghiu, Adolf Gliga, Cosmin Munteanu, Alexandru Padurean, Constantin Mihai, Daniel Dita, Bogdan Movila, Ionut Ispas, Andrei Rusu, Constantin Bostan, Alexandru Martiniuc, Adrian Chindea, Laurentiu Ursu.

Procurorii au retinut ca, din 2011, reteaua a fost conceputa, initiata si organizata pe criterii militare, avand o structura piramidala, cu un lider - comandant suprem, identificat in persoana lui Adrian Botez zis 'Tata', si mai multe esaloane de conducere, subordonate acestuia, fiecare palier fiind specializat si condus de anumite persoane de incredere, ce au grad de 'ofiter'.

Ultimul esalon era cel de executie, in cadrul acestuia fiind recrutati tineri, atat minori, cat si majori, din judetul Neamt, de regula din familii fara posibilitati financiare, unii din orfelinate, altii cu antecedente penale, dispusi sa se alature gruparii si sa comita jafuri armate la magazine de lux din vestul Europei, primind sume modice in raport de sumele de bani castigate prin comiterea infractiunilor.

DIICOT precizeaza ca Adrian Botez a pus bazele acestei organizatii criminale in 2011, cand odata cu punerea sa sub acuzare pentru instigare la tentativa de omor calificat (dosarul Bariera), ceilalti co-inculpati au fost arestati, pe numele sau fiind emis mandat de arestare preventiva in lipsa in 9 mai 2011 si dat in urmarire generala. Initial, el si persoanele din apropierea sa, aveau drept preocupari comiterea de infractiuni de furt calificat pe timp de noapte, prin efractie din diverse centre comerciale din tarile vest europene.

Ulterior, sustin procurorii, el a regandit strategia infractionala si modurile de atac asupra magazinelor de comercializare a ceasurilor si bijuteriilor de lux, prin folosirea de tineri nou recrutati pe care ii instruia pentru jafuri in plina zi. Conform DIICOT, au fost imitate metodele folosite de celebra grupare infractionala Pink Panters, aparuta in spatiul fostei Iugoslavii, respectiv prin violenta si amenintare, bazat pe socul celor atacati, reusind ca in cateva zeci de secunde sa fure bijuterii, pietre pretioase si ceasuri scumpe, de ordinul milioanelor de euro.

'Aceasta grupare s-a structurat si s-a cristalizat de-a lungul timpului, ajungand chiar la 'codificarea' regulilor si a modului de organizare si functionare, intr-un asa numit 'Regulament al Academiei', avand capitole distincte cu privire la profilul viitorului membru al academiei, un model de 'contract secret de munca', precum si capitole referitoare la pregatirea fizica, psihica, teoretica, practica si de ancheta, prin care trebuia sa treaca fiecare recrut, precum si un capitol distinct referitor la 'judecata' la care trebuie sa se supuna cel care greseste ori tradeaza. Fiecare nou membru era dator sa accepte deciziile luate ca urmare a judecatii efectuate in 'Comisia Membrilor' - comisia fiind compusa din 'comandantul suprem', 'avocatul' celui acuzat, 'contabilul Academiei', precum si 'ofiter in rezerva, peste 50 ani', 'ofiter care a executat peste 10 ani', 'ofiter activ cu vechime de 5 ani'', se arata in comunicat.

DIICOT arata ca acest regulament stabilea ca membrii cu gradul de 'ofiter', care au actionat in cadrul gruparii cinci ani, se pot desprinde si 'isi pot intemeia o mica Academie', pe care s-o controleze singuri, dar cu acordul si cu sustinerea 'gruparii mama'. Anchetatorii au constatat ca s-au desprins doua fractiuni, una care s-a cristalizat in jurul fratelui liderului, care impreuna cu alti membrii sunt deja cercetati si condamnati in Croatia pentru talharie, iar o alta ce a actionat independent si ai carei o parte dintre membri sunt cercetati in stare de arest preventiv in Marea Britanie.

Sursa citata mentioneaza ca, imediat dupa recrutare, noii membrii erau transportati de pe raza judetului Neamt in alte judete, legati la ochi sau cu saci pe cap, si condusi conspirat in diverse 'case de antrenament', unde fiecare era amprentat cu o tusiera conform procedurilor politienesti, ii erau facute fotografii, i se luau probe biologice din cavitatea bucala si fire de par (recoltare ADN), si anexate unui dosar, in care erau trecute toate datele, rudele, prietenii, persoanele iubite, cazierul, comportamentul avut in eventualele anchete penale anterioare.

'Noii recruti erau instruiti in amanunt cum trebuie sa se comporte si ce sa declare pe parcursul unei anchete penale ori in timpul interogatoriilor in cazul celor prinsi de politie dupa comiterea jafurilor, sa nu foloseasca mijloace de comunicare (telefoane, internet) in 'casele de antrenament' si nici atunci cand comit faptele pentru a nu putea fi localizati ori interceptati, sa retina date de identificare false si sa declare ca sunt cetateni din Republica Moldova, pentru a ingreuna stabilirea identitatii de catre autoritatile judiciare, sa nu dea declaratii in caz de depistare, sa poarte doua randuri de haine la fapte, de un anumit fel si sa isi modifice semnalmentele pentru a nu putea fi depistati dupa comiterea jafurilor, etc.', se spune in document.

Intr-un interval scurt de timp, noii membri trebuiau sa invete sa se echipeze/dezechipeze de 'hainele de munca', sa sparga usile si vitrinele, sa adune/culeaga obiectele fara a lasa niciun fel de urme ADN, papilare, etc., in unele cazuri, antrenamentele derulandu-se chiar si in strainatate - Strasbourg, Franta ori Torino, Italia.

DIICOT a mai retinut ca membrii executanti se indreptau spre periferia oraselor de destinatie, in locuri cu vegetatie abundenta, paduri, parcuri, zone industriale, campand in corturi ori dormind direct sub cerul liber, tabara improvizata fiind denumita codificat 'stup', iar dupa ce erau fixate magazinele de lux ce urmau a fi atacate, erau vizualizate masurile de protectie/securitate ale acestora, stabilite posibilitatile de atac, traseele de fuga si locurile in care vor fi lasate temporar bunurile sustrase, gropi special sapate pe rutele de fuga, pubele de gunoi manevrate de alti membri ai gruparii, etc.

Procurorii sustin ca jaful nu dura mai mult de 60 de secunde si ca o persoana din grup 'tinea de sase', fiind pregatita sa creeze diversiune, in sensul aruncarii de sticle incendiare (cocktail Molotov), care sa distraga atentia publica si sa faca posibila scaparea celor implicati.

Anchetatorii au retinut ca 'prada' era lasata in locurile stabilite pentru ca, dupa cateva zile in care membrii ramaneau ascunsi si asteptau sa vada reactiile autoritatilor, sa fie recuperata si transferata persoanei de incredere a liderului, care ulterior era trimisa in tara pentru a fi valorificata.

DIICOT mai precizeaza ca Adrian Botez, permanent, si-a exercitat controlul si coordonarea prin intermediul corespondentei scrise, in limbaj codat, pe care fiecare membru a fost instruit sa il descifreze, sugerandu-le necooperarea inculpatilor cu organele de ancheta - procurori si politisti - in cursul urmaririi penale si afirmarea nevinovatiei doar in fata magistratului judecator si transmiterea unor mesaje de 'incurajare' ce se regasesc in multe din probele dosarului.

'Autorii jafurilor, in marea lor majoritate, au aplicat regulile invatate in Academie, asa incat au refuzat orice fel de colaborare cu organele judiciare atat straine, partial si cu cele romane, sustinand 'poezia' = 'sunt minor, orfan, drogat, imi pare rau etc.'. Acest comportament generalizat adoptat de toti membrii gruparii arestati in strainatate are la baza perioadele de pregatire anterioare comiterii faptelor la care au luat parte, in care au fost instruiti ca in cazul in care sunt arestati sa nu dea niciun fel de declaratii, sa-si declare alte identitati decat cele reale, cu precadere datele unor persoane din Republica Moldova, sa se declare minori etc.', se mai arata in comunicat.

Adrian Botez a fost urmarit general in perioadele mai 2011-2014 (3 ani) si iulie 2014- ianuarie 2015 (6,5 luni), cand in urma unei erori a angajatilor centrului de arest preventiv nr. 1 Bucuresti, acesta a fost eliberat chiar in ziua condamnarii definitive la pedeapsa inchisorii prin interpretarea eronata a minutei de sedinta.

'S-a dovedit faptic in cauza, ca gruparea a avut capacitatea de a se reconstitui si actiona in continuare pentru scopul pentru care a luat fiinta, atat in prezenta, dar si in lipsa inculpatului Botez, care in fiecare moment cat s-a sustras rigorilor legii, si-a reluat activitatea infractionala fiind in permanenta legatura cu membrii importanti ai gruparii. Astfel, imediat dupa eliberarea sa eronata din arest (...), acesta s-a indreptat spre Constanta si a luat legatura cu membrii gruparii sale pentru a-si asigura scaparea. (...) Liderul nu numai ca a continuat sa se sustraga executarii pedepsei, dar si-a refacut gruparea criminala prin recrutarea de noi membri, antrenarea acestora si instigarea la comiterea de infractiuni de talharie, intr-o casa inchiriata de pe raza municipiului Cluj Napoca', arata DIICOT.

Institutia mai mentioneaza ca si dupa cea de-a doua prindere a lui Botez, la 16 ianuarie 2015, in Cluj Napoca, dupa incarcerare, inculpatul a continuat coordonarea activitatii prin persoane care il vizitau in arest.

'Grupul infractional isi planuia minutios loviturile, bazate pe antrenamente riguroase, pe studiu de cataloage cu marci renumite de ceasuri, pe vizionare de clipuri pe internet ale unor fapte similare comise de cunoscuta grupare criminala Pink Panters, pana la studierea topografiei locurilor din tarile unde urmau sa atace, urmand pas cu pas regulile stabilite', se mai spune in comunicat.

Cauza a fost instrumentata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Investigatii Criminale si Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate.

In cadrul anchetei, cu sprijinul Eurojust, s-a semnat un acord de incheiere a unei echipe comune de ancheta (J.I.T.) intre Romania si Marea Britanie, extins prin act aditional si cu Belgia.

In cauza au fost instituite masuri asiguratorii.

Dosarul a fost inaintat spre competenta solutionare Tribunalului Bucuresti.