VIDEO Alegeri la Universitatea din Bucuresti. Dezbatere cu acuzatii dure intre candidatii la functia de rector: Mircea Dumitru si Nicoleta Ionac

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 15 decembrie 2015, 19:59 Actualitate | Esenţial


Mircea Dumitru si Nicoleta Ionac
Foto: Captura YouTube
Activitate stiintifica slaba vs. nereguli ale unor forme de studii. Acestea s-au numarat printre atacurile pe care si le-au lansat candidatii la functia de rector al Universitatii din Bucuresti: actualul rector, Mircea Dumitru, si profesor Nicoleta Ionac de la Facultatea de Geografie. Miercuri, 16 decembrie, profesorii si reprezentantii studentilor de la Universitatea din Bucuresti vor alege intre cei doi rectorul pentru urmatorul mandat de 4 ani. Pentru prima oara, inainte de alegeri cei doi candidati au participat la o dezbatere fata in fata.

Universitatea din Bucuresti isi alege miercuri, 16 decembrie, rectorul. Pentru aceasta functie candideaza Mircea Dumitru, actualul rector, si Nicoleta Ionac, profesor la Facultatea de Geografie. Alegerile se desfasoara prin votul direct si secret al tuturor cadrelor didactice si de cercetare titulare din cadrul universitatii si al reprezentantilor studentilor din senatul universitar si din consiliile facultatilor.

Primul tur de scurtin s-a desfasurat la Universitatea din Bucuresti pe 9 decembrie, cu urmatorul rezultat, potrivit datelor publicate de universitate:
 • Mircea Dumitru a strans 646 voturi
 • Nicoleta Ionac a strans 219 voturi.

"Avand in vedere faptul ca niciun candidat nu a intrunit numarul minim de voturi de 672 (reprezentand 50% plus 1 din numarul de electori), va avea loc turul II de alegeri in data de 16.12.2015", a anuntat institutia de invatamant superior.

Cine este Nicoleta Ionac

Nicoleta Ionac (51 de ani) este profesor universitar doctor la Facultatea de Geografie a Universitatii din Bucuresti, director al Departamentului de Meteorologie si Hidrologie si a fost membra a Senatului Universitatii din Bucuresti in mandatul 2011-2015.

A absolvit Facultatea de Geologie, Geografie si Biologie a Universitatii din Bucuresti, specializarea Geografie - Limba engleza, in 1987. In 1996 si-a sustinut teza de doctorat "Clima si comportamentul uman", iar din 2009 este conducator de doctorat.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul universitatii, Nicoleta Ionac a urmat mai multe stagii de documentare si specializare la universitati din strainatate, precum Universitatea din Koln (Germania), Universitatea Paris VII - Denis Diderot (Franta) sau Universitatea de Studii din Milano. De asemenea, a fost director sau expert in cadrul mai multor proiecte.

Descarca de aici CV-ul Nicoletei Ionac

Descarca de aici Proiectul de management al Nicoletei Ionac

Cine este Mircea Dumitru

Mircea Dumitru (55 de ani) este actualul rector al Universitatii din Bucuresti si membru corespondent al Academiei Romane. In 1985 a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universitatii din Bucuresti, dupa care a devenit doctorand al acestei institutii, dar si al Tulane University din SUA.

In mai 1998 si-a obtinut titlul de doctor la Tulane University, iar in iulie 1998 a obtinut titlul de doctor si la Universitatea din Bucuresti.

Din 2004 este profesor universitar la Facultatea de Filosofie, Departamentul de Filosofie Teoretica si Logica a Universitatii din Bucuresti. In 1993-1994 a fost Fulbright Junior Scholar la Tulane University, dupa care a fost Teaching Assistant la Department of Philosophy a aceleiasi universitati. Din 2009 a fost profesor invitat, de mai multe ori, la Universitatea Jeart Moulin Lyon 3 din Franta sau la Universitatea din Helsinki.

Descarca de aici CV-ul lui Mircea Dumitru

Descarca de aici Proiectul de management al lui Mircea Dumitru

Sub conducerea lui Mircea Dumitru, Universitatea din Bucuresti a contrazis Ministerul Educatiei si a constatat cel mai rasunator plagiat din istoria Romaniei: cel al premierului atunci in functie Victor Ponta. Pana in prezent, Universitatea din Bucuresti este singura universitate care a confirmat oficial plagiate si care a cerut Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

Mircea Dumitru a fost cel care a cerut public ca legislatia de verificare a plagiatelor sa fie modificata, astfel incat suspiciunile de plagiat sa fie analizate de comisiile de etica ale universitatilor in cadrul carora ei si-au sustinut lucrarile respective. Tot rectorul Universitatii din Bucuresti a cerut eliminarea regulilor care stipuleaza ca detinutii care fac lucrari stiintifice primesc reducere de pedeapsa. Detalii aici

Pentru prima oara, inainte de alegeri universitatea a organizat o dezbatere la care au participat cei doi candidati. Aceasta s-a desfasurat luni, 14 decembrie 2015, si a fost moderata de noul presedinte al Senatului universitar, Marian Preda. Fiecare candidat si-a prezentat pe scurt programul electoral, au urmat intrebari adresate de fiecare candidat celuilalt, dupa care s-au tras la sorti intrebari din partea participantilor la dezbatere. Vezi aici regulile dezbaterii

Vezi mai jos cele mai importante intrebari si raspunsuri acordate de Nicoleta Ionac si Mircea Dumitru, in cadrul dezbaterii:Intrebare din partea lui Mircea Dumitru:
Citind si programul pe care il propune dna profesor Ionac si memoriul de activitate stiintifica, lista de lucrari, am constatat ca cel putin in ultima perioada activitatea stiintifica nu a fost foarte intensa, foarte sustinuta din partea domniei sale. Noi stim ca exista aceasta traditie la Universitatea din Bucuresti ca cel care este rector sa fie si o personalitate recunoscuta de catre colegi in domeniul in care activeaza. In cazul domniei sale Geografie, Climatologie. (...) Cum ar putea sa ne explice dna profesor de ce aceasta precaritate a activitatii stiintifice, concretizata in articole, studii, alte activitati stiintifice in ultimii ani?

Raspuns Nicoleta Ionac:
Articolul la care faceti referire este articolul 209, care trebuie insa coroborat cu articolul 213 din legea educatiei nationale care sustine mai departe ca functia de rector este o functie care realizeaza managementul si conducerea executiva, operativa a universitatii. Eu m-am prezentat in fata dvs. asa cum sunt, fara sa ascund nimic. Eu nu candidez pentru un loc in Academia Romana, ci pentru pozitia de rector al Universitatii din Bucuresti, iar in ceea ce priveste CV-ul meu, daca l-ati analizat cu atentie, ati observat ca totusi activitatea mea stiintifica este consistenta, iar in ultima perioada marturisesc, dar acest lucru este scapat cu vederea din multe din evaluarile nationale si in acest sens trebuie sa intervenim sa remediem aceste lucruri din punct de vedere legislativ - s-a axat indeosebi pe probleme didactice.

Eu am initiat, am coordonat, am gestionat printre altele in ultima perioada si un program inter-domenii de studii universitare de masterat, care a presupus din partea mea o foarte mare implicare. De asemenea, va rog sa luati in considerare ca in activitatea mea am publicat pana in prezent 124 de articole, 10 lucrari stiintifice in volum, cu un numar de peste 2.000 de pagini, dintre care doua chiar in ultima perioada, un volum chiar anul acesta (...). Am atras fonduri pentru universitate, am fost director de proiect in multe proiecte, am fost expert in alte proiecte nationale importante. Asa ca am considerat din multe puncte de vedere ca indeplinesc criteriile necesare.

Intrebare adresata de Nicoleta Ionac:
Am venit cu sesizari oficiale pe care le-am facut, referitoare la existenta unor centre de studii care nu aveau indreptatirea legala sa functioneze, anumite diplome de master se elibereaza fara acoperire legala, se elibereaza diplome fara valabilitate acordate prin diverse proiecte POSDRU. Programe de studii trimise la ARACIS fara aprobarea Senatului UB, la centre care nu aveau indreptatirea legala - Centrul UNESCO, Centrul CESI, care ulterior au fost inglobate in anumite facultati, la diplome de master este vorba de diplomele de master emise de aceste centre care nefunctionand legal au emis diplome care nu aveau logic acoperirea, timp de 2 ani de zile.

Raspuns Mircea Dumitru:
Pana in momentul in care nu exista dovezi clare a tot ceea ce ati spus, unele fapte cu conotatie penala, pana atunci tot ceea ce spuneti sunt doar alegatii neintemeiate. Si de aici pana la pasul urmator, in care oamenii care sunt vizati direct sau indirect ar putea sa actioneze pentru a-si apara imaginea si prestigiul... intram intr-o zona foarte alunecoasa, in care n-as vrea sa intram in seara aceasta, daca-mi permiteti. In orice caz, daca exista dovezi, ele ar trebui produse. Pe de alta parte, dvs ati fost presedinta acestei comisii in Senat. Nicoleta Ionac: Si am sesizat aceste aspecte. Mircea Dumitru: Ati fost presedinta acestei comisii in Senat. Toate aceste acte au fost votate si au fost trimise mai departe cu viza de legalitate a Universitatii, dupa ce s-a dat votul Senatului. Deci ceea ce spuneti dvs. implica intreg Senatul Universitatii din Bucuresti, si nu pe rector, care nu este presedintele Senatului si, ca manager, cum bine ati remarcat dvs, nu are in primul rand aceasta datorie.

Intrebare adresata de Nicoleta Ionac:
Programul managerial pe care dl profesor Mircea Dumitru l-a prezentat pentru a convinge alegatorii sa voteze mi s-a parut ca nu este un program managerial, ci este o fantoma inconsistenta a unui program. Eu am avut curiozitatea - ceva mi s-a parut foarte cunoscut in acest program - si am accesat de pe site-ul universitatii programul managerial pe care dansul l-a prezentat cand a candidat pentru mandatul trecut in perioada 2011-2015 si le-am pus cap la cap. De asemenea mi-am adus aminte, mi se pareau frazele de inceput, primele 6 pagini din proiectul dvs managerial, cunoscute si mi-am adus aminte de unde: sunt preluate copy-paste din discursul pe care dvs l-ati tinut cu ocazia Zilei Mondiale a Educatiei, care a avut loc la Universitatea din Bucuresti in data de 5 octombrie 2015. Mai departe, va spun ce am facut: am numarat numarul total de randuri preluate prin metoda copy-paste din aceste doua surse pe care le-am mentionat - propriul dvs discurs afisat si care poate fi accesat public pe site-ul universitatii si a vechiului dvs proiect de management, care de asemenea este pe site-ul universitatii - si am constatat urmatoarele: din totalul de 778 de randuri, 409 randuri, adica 52,5%, sunt preluate prin metoda copy-paste din aceste surse si mai raman 369 de randuri pe care dvs le-ati inserat in noul program. In acest context, va adresez intrebarea, dincolo de aceste comentarii, si va rog foarte mult sa fiti sincer, asa cum am fost si eu: daca ar fi sa dati note, pe o scara de la 1 la 10, tinand cont de toate aceste elemente, pentru ambele proiecte manageriale, al meu si al dvs, ce note ati da?

Raspuns Mircea Dumitru:
Da, imi place intrebarea. In primul rand, sa ne lamurim putin ce e cu constructia. Fac un anunt public acum: daca e vorba de un plagiat, e vorba de un auto-plagiat. Asta inseamna ceea ce ati spus; daca copiezi cuvinte, inseamna plagiat de cuvinte. Deci este un auto-plagiat. Acum, un program managerial este - in opinia mea, cel putin, ca sunt mai multe conceptii in legatura cu managementul unei institutii cum e universitatea - o suma bine echilibrata de decizii pe care vrei sa le iei in viitor, pentru ca actiunea universitatii sa fie indreptata intr-o directie sau alta, in functie de valorile universitatii asa cum le intelegi tu ca le percepe comunitatea la un anumit moment. Textul la inceput, textul acela motivational este un text absolut autentic, care este produs de mine, si nu de altcineva si pe care l-am preluat ca atare pentru preambulul programului acestuia. Structura mare a proiectului fara doar si poate este o structura care continua ceea ce am facut acum 4 ani, pentru ca moto-ul intregului meu demers, daca va uitati inca o data la el, este acesta: Dezvoltare, stabilitate, transparenta. Ceea ce inseamna ca vreau sa fiu coerent si consecvent cu tot ceea ce am facut, incepand din 2011 si pana azi, si ceea ce mi-as dori sa fac daca voi fi votat inca 4 ani. Deci nu spunem astazi un lucru, pentru ca maine sa spunem altceva. Ci dezvoltam o idee, asa cum putem noi mai bine, fara sa ne gandim la faptul ca am luat niste fragmente dintr-un proiect sau altul. In esenta, insa, un proiect de management nu este o lucrare stiintifica pentru noi, aici, la Universitatea din Bucuresti. Lucrarile stiintifice, permiteti-mi sa va spun, nu pentru ca nu stiti, sunt lucrari pe care le publici la Cambridge, la Springer, cum am facut eu anul acesta. Sunt lucrari care sunt mentionate, de pilda, in baze de date internationale, in Stanford Encyclopedia Philosophy sunt mentionat si la bibliografie de un filosof american pe care nu-l cunosc deloc intr-un studiu al sau despre Free logic. Acolo, daca ma prindeti cu un plagiat, acolo este grav. Dar nu acolo unde pui pe hartie o suma de deziderate, de valori, de principii samd care eu cred ca trebuie sa ramana aceleasi. Nu trebuie sa fie schimbate din 4 in 4 ani, daca ele intr-adevar reflecta in mod autentic care sunt aspiratiile acestei comunitati. Deci, pe scurt, nu e vorba de un plagiat pentru ca acest gen de productie ca atare nu poate fi calificat ca plagiat, un proiect de management. Iar daca ni se poate spune chestia asta, credeti-ma, eu le-am scris, nu altcineva, si textul acela motivational, si structura mare a proiectului de acum 4 ani. 

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11058 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  adevarata intrebare (Marţi, 15 decembrie 2015, 20:25)

  anonim3 [utilizator]

  In peisajul universitar din Romania Universitatea din Bucuresti face evident figura buna. Este insa si ea macinata de probleme, nemultumiri, frustrari, si unele dintre acestea marcheaza comportamentul membrilor comunitatii academice.
  Intre cei doi candidati, deosebirea este mare, si s-a vazut deja in distributia voturilor la turul I, unde profesorului Dumitru i-au mai lipsit putine voturi ca sa fie reales din primul tur. Cum insa regulile sunt aceleasi si la turul II, marea intrebare este daca alegatorii - profesori si studenti - vor fi capabili sa se adune si sa aleaga un rector bun, sau vor prefera sa stea acasa si sa lase institutia in provizorat.
  • +1 (1 vot)    
   aiurea (Miercuri, 16 decembrie 2015, 1:31)

   ED [anonim] i-a raspuns lui anonim3

   care o fi cel bun? pentru cine?
 • +5 (5 voturi)    
  Interesanta dezbatere (Marţi, 15 decembrie 2015, 20:36)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  Se ataca, dar limbajul folosit este decent! As vrea sa vad astfel de dezbateri la Halena 3 si alte (ca)canale si emisiuni si pe celelalte posturi, cand sunt invitati diversi comentatori si se fac acuzatii fara fond si temei.

  Pana la urma vorbim de UB care si sub mandatul actualului (inca) Rector a confirmat plagiatul lui Ponta- deci nu s-au lasat impresionati de inaltimea functiei politice.

  Deci etica pare a functiona totusi aici.
 • +7 (7 voturi)    
  Numai si pentru ca l-a demascat pe plagiator... (Marţi, 15 decembrie 2015, 20:50)

  cartofil [utilizator]

  si l-as alege din nou rector. Din cauza asta Universitatea Bucuresti a suferit destul de mult, tovarasii de nadejde din minister ai lui pinochio s-au straduit sa scoata Universitatea Bucuresti din diversele competitii pentru fonduri si granturi. In general, majoritatea rectorilor, ca sa poata avea diferite avantaje pentru ei dar si pentru universitatile lor, s-au inregimentat in masa de sustinatori interesati ai urmaritului penal Ponta. Pe de alta parte, amandoi candidatii par ok din punct de vedere al activitatii stiintifice. Bravo Universitatii Bucuresti ca tine stacheta sus. La alte universitati e jale.
 • +3 (7 voturi)    
  Rectorii. (Marţi, 15 decembrie 2015, 21:30)

  MirceaGeorgescu1 [anonim]

  Oare stie cineva ca doamna Ionac, a fost adusa ca si cadru didactic, de prof. univ. dr. Ciulache Sterie, cu care traieste in concubinaj de peste 10 ani? Acesta i-a facut majoritatea lucrarilor, si au fost in excursii de studii in tarile nordice. Dl. Ciulache Sterie are 76 de ani, si complet dezinteresat, a promovat-o pana la functia de Decan!
  • -5 (5 voturi)    
   facts only (Miercuri, 16 decembrie 2015, 0:15)

   anonim3 [utilizator] i-a raspuns lui MirceaGeorgescu1

   Este adevarat ca in CV-ul doamnei profesoare Ionac apar multe lucrari co-autorate cu prof. Ciulache Sterie. Daca din colaborarea intelectuala s-au nascut si altfel de relatii, mie mi se pare OK, no problem, si le urez sa fie fericiti cat mai multa vreme unul cu altul.
   • -1 (1 vot)    
    anoniom 3 (Miercuri, 16 decembrie 2015, 11:14)

    MirceaGeorgescu1 [anonim] i-a raspuns lui anonim3

    Eu zic, sa traiasca nasul! Cununa-i!
 • -5 (7 voturi)    
  schimbare necesara (Marţi, 15 decembrie 2015, 22:46)

  radu [anonim]

  Sper sa nu mai fie votat acest domn Dumitru, in mandatul caruia la Facultatea de litere au avut loc abuzuri repetate indreptate impotriva intereselor studentilor; desi regulamentul de organizare a examenelor prevede ca, toate colocviile si verificarile se sustin cu cel putin doua saptamani inainte de sesiune, studentii de la litere sunt obligati sa sustina examenele, colocviile si examinarile in sesiune, fiind programate doua examene intr-o zi; rectoratul a tolerat aceasta situatie desi a fost sesizat.
 • +7 (7 voturi)    
  Conduita de Tata Floarea din Podu Iloaiei (Marţi, 15 decembrie 2015, 23:19)

  Absolvent al Universitatii din Bucuresti [anonim]

  Daca in mileniul 3 mai exista specimene atat de frustrate ca madama asta...e ridicol ! Si la Universitatea din Bucuresti, NO WAY !!!
  Muierea asta n-a priceput nici cat negru sub unghie din cartile cele groase pe care se presupune ca le-a citit...sper din suflet ca Universitatea Bucuresti sa nu dea inainte cu astfel de homo sovieticus...
 • +6 (6 voturi)    
  sint (Marţi, 15 decembrie 2015, 23:38)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  absolut convins ca madam ionac e omul pdsr, miroase prin computer a neam prost.
 • -5 (7 voturi)    
  oare de ce se tem oamenii lui Dumitru? (Miercuri, 16 decembrie 2015, 1:28)

  anonim [anonim]

  oare de ce se tem oamenii lui Dumitru? isi pierd privilegiile?
  UB e departe de ceea ce ar trebui sa fie transparenta si corectitudinea specifice mediul universitar.
  acest rector nu a facut nimic pt UB.
 • +4 (4 voturi)    
  sub sloganul "cum să ne ascundem după lege" (Miercuri, 16 decembrie 2015, 3:14)

  iosif cristian andrei [anonim]

  Încă nu-mi vine să cred cum a putut ajunge cineva ca dna profesor Ionac (deși sincer vorbind nu merită nici unul dintre cele două calificative) să candideze pentru funcția de rector a UB...în condițiile în care mi se părea că direcția e una de însănătoșire...așteptam cu mare interes să văd cum poate răspunde la ultima întrebare, în condițiile în care dumneai, personal, a practicat (poate că între timp s-a dezvățat de acest tip de comportament?!) metode preferențiale, lăsând deoparte criteriile legale, pe care le susține cu atâta vehemență (poate ar fi trebui să calculez de câte ori a pronunțat cuvântul lege în cele 3 minute și ceva....), precum un politician versat, "uitând" să aducă în discuție cele două cazuri menționate de dnul profesor dumitru, care, întâmplător sau nu s-au petrecut tocmai la catedra condusă de aceasta (chiar nu pot să scriu domnia sa...mi-aș bate joc...)
  anul 2015...da...de unde să mai vină speranța? singurul aspect pozitiv e că s-a petrecut întâlnirea asta și că s-a făcut publică...cred că e pentru prima dată în cazul Universității din București...poate că e o speranță de transparență instituțională....deși după o speranță vin zeci de dezamăgiri
 • +4 (4 voturi)    
  Tanti avea fumuri de devenire inca de studenta (Miercuri, 16 decembrie 2015, 4:46)

  pardalian [utilizator]

  Inca de pe atunci voia sa "devina". Intai a vrut sa fie sefa peste Geografie. Acum vrea sa fie sef peste Universitate. Cred ca vad si o candidatura la minister si dupa sef la Unesco. Pasta a fost.. pasta a ramas..
  • +2 (2 voturi)    
   Eu m-am lamurit (Miercuri, 16 decembrie 2015, 10:10)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui pardalian

   Doamna n-are nici o sansa. Exista diferenta evidenta intre prestatia celor doi. Banuiesc ca voturile negative ale actualului rector provin odata din lobby-ul d-nei, toata facultatea ei o sustine iar celelalte de la frustratii care nu au obtinut de la rector ce au cerut (indreptatit sau nu).
 • +2 (2 voturi)    
  Rezolvare probleme clădiri cu bulină roșie? (Miercuri, 16 decembrie 2015, 12:43)

  Stan [anonim]

  Sunt curios dacă vreunul din cei doi candidați are în proiectul de management și rezolvarea problemelor legate de clădirile cu bulină roșie, aparținând Universității București, unde se țin cursuri și care sunt pericole permanente pentru studenții și profesorii care își desfășoară activitatea aici.
  Î
  ntrebarea este: când vor fi închise aceste clădiri cu bulină roșie și unde se vor muta activitățile derulate în acestea, în prezent, pentru a nu pune viața nimănui în pericol?
 • +1 (1 vot)    
  comentariu (Miercuri, 16 decembrie 2015, 17:19)

  Hostiuc [anonim]

  E, acu' sa vedem cine are proptele mai groase, care loja e mai tare, cine are pile la vreo Comisie...ca doar nu o fi vorba doar de competente - asta ar fi cel mai tare scenariu, "la care nimeni nu s-ar fi gandit..."


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by