DOCUMENT Eurostat: Populatia Romaniei sta in cele mai mici case din UE si imbatraneste galopant

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Joi, 3 decembrie 2015, 20:22 Actualitate | Esenţial


Varsta mediana in UE (clic pentru a extinde)
Foto: Eurostat
Populatia Romaniei cunoaste una dintre cele mai bruste rate de imbatranire, pe fondul migratiei si a prabusirii natalitatii, in conditiile in care romanii traiesc in cele mai mici locuinte din Uniunea Europeana - releva un raport emis recent de Biroul European de Statistica Eurostat.

Conform studiului "People in the EU: who are we and how do we live?", emis zilele trecute, in perioada 1994-2014, varsta mediana a populatiei din Romania a crescut cu 7 ani, de la 33,8 ani (33 de ani, 9 luni si doua saptamani ) la 40,8 ani (40 de ani, 9 luni si doua saptamani). 

documente
(3 Dec 2015) PDF, 9MB
Astfel, Romania a avut o crestere a varstei mediane mai brusca decat media UE, care a fost de 6 ani.

Cresteri mai accentuate ale varstei mediane decat in Romania au fost inregistrate doar in Lituania (8,9 ani), Germania si Portugalia (cate 7,6 ani fiecare). Austria a avut o crestere cu 7 ani, ca si Romania.

In jurul nostru, Bulgaria a cunoscut o urcare mai lina a varstei mediane, de numai 5,4 ani, iar Ungaria a inregistrat o crestere de 3,9 ani.

In ciuda imbatranirii galopante, Romania are, inca, o populatie mai tanara decat media europeana. Varsta mediana in Romania este de 40,8 ani, sub media europeana, de 42,2 ani.

Dintre vecinii nostri, Bulgaria si Ungaria au populatii mai batrane: 43,2 ani, respectiv, 41,3 ani - ca varsta mediana. In Uniunea Europena, cele mai mari valori ale varstei mediane sunt in Germania (45,6 ani) si Italia (44,7 ani).

Varsta mediana este varsta care imparte populatia unei tari in doua grupe echivalente numeric.


Eurostat: Evolutia natalitatii brute in UE (Click pentru a extinde)


Eurostat mai arata ca populatia Romaniei a avut cea mai mare scadere din Uniunea Europeana, in cifre absolute, in perioada 1994-2013 pierzand mai bine de 2 milioane de locuitori, ajungand la 19,9 milioane.

Eurostat pune imbatranirea si scaderea polulatiei Romaniei in primul rand pe seama migratiei negative, dar si pe rata scazanda a nasterilor in raport cu decesele.

In anul 2013, "rata nasterilor a continuat sa scada in majoritatea statelor membre UE, cu cele mai abrupte deprecieri in randul statelor care aveau cea mai joasa rata si in anul 2003, de exemplu, in Portugalia, Spania, Grecia, Italia si Romania" - retine raportul Eurostat.

Datele arata o prabusire continua a natalitatii brute in Romania in perioada 1993-2013. Tara noastra a ajuns astfel la o rata bruta de aproximativ 9 nasteri la mia de locuitori, sub media europeana de 10 nasteri la mie.

In ritmul acesta, prognozele sunt sumbre pentru Romania. De la o popualtie estimata la 19,9 milioane de locuitori in anul 2015, tara va ajunge la 16,3 milioane de locuitori in anul 2080, se arata in raportul Eurostat. Cei peste 3,5 milioane de oameni in minus reprezinta o pierdere de 18% pentru populatia Romaniei, in urmatorii 65 de ani.

 • Romanii ai locuinte mici, multe cu WC-ul in curte
Scaderea populatiei nu ar trebui, insa, sa ne mire, avand in vedere conditiile de locuit proaste, care afecteaza in primul rand populatia tanara.

Conform studiului european, romanii traiesc in cele mai mici locuinte din toata Uniunea Europeana. Suprafata medie a locuintei in mediul urban romanesc este de 40 de metri patrati, mult sub media europeana, de 90 mp in marile metropole si 100 mp in orasele mici.

Eurostat: Suprafata medie a locuintei in UE (Click pentru a extinde)


Bulgarii au case mai mari decat ale noastre - peste 70 mp in medie. Si ungurii au locuinte mai mari decat ale romanilor - circa 60 mp in marile orase si 80 mp in orasele mici si in suburbii, in medie.

La nivelul UE, tot in Romania se afla si judetul (regiunea de nivelul judetului) cu cea mai mare pondere a oamenilor care traiesc in locuinte mai mici de 50 mp. In judetul Braila, 77,1% dintre locuitori traiesc in astfel de case.

De asemenea, in Romania, 40% dintre locuinte sunt ocupate de cate 3-5 persoane fiecare, iar in 5% dintre locuinte stau cate 6 oameni sau mai multi. Media Uniunii Europene este sensibil mai redusa la ambele categorii de locuinte.

Ponderea locuintelor cu o singura persoana este redusa, de 22,1% in Romania, sub media UE de 31,8%. Dar intre locuintele cu o singura persoana, Romania are o pondere mare a celor ocupate de persoane cu varsta de peste 65 de ani. Astfel, din totalul locuintelor cu o singura persoana, 59,1% sunt case locuite de oameni de peste 65 de ani (locul al doilea in UE, dupa Croatia).

Romania este si tara cu cei mai multi proprietari: 94,7% dintre casele din tara noastra sunt locuite de proprietarii lor, in timp ce media europeana este de 64,3%.

Potrivit datelor Eurostat, doar 3,2% dintre locuintele din Romania sunt inchiriate, mult sub media europeana de 29,4%.

Eurostat: Ponderea locuintelor -prorietate personala (Click pentru a extinde)


Situatia poate fi pusa pe seama gradului mare de locuinte-  proprietate personala ramas in urma sistemului comunist din Romania. Aceste locuinte sunt detinute, insa, de persoane mai in varsta, in mod special, stiut fiind ca tinerii nu au acces la sistemul locativ pus la dispozitie de statul comunist, de care au benefciat parintii sau bunicii lor in comunism sau imediat dupa Revolutia din 1989, cand chiriasilor din locuintele detinute de stat li s-a dat posibilitatea sa si le cumpere la preturi foarte mici.

Conditiile de locuit sunt, insa, deplorabile in Romania: 38,1% din casele romanilor erau cu WC-ul in curte in anul 2011. Regiunea romaneasca Sud-Vest Oltenia este si regiunea de acest nivel din Uniunea Europeana cu cea mai mare pondere a locuintelor cu toaleta in curte (55,4%), conform datelor de la nivelul anului 2011, mentionate in raportul Eurostat.

In Bulgaria, 26,4% dintre locuinte au toaleta in curte. Media UE este de numai 2,7%, locuinte fara WC cu apa, conform datelor din anul 2011, prezentate in studiul Eurostat.

Citeste si:

Romania primitiva din rapoarte europene si nationale: Cei mai multi cetateni au WC-ul in fundul curtii, lipsa autostrazilor ne izoleaza de Europa, jumatate dintre familii nu au nici un salariat
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

35600 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  La fel de proasta statistica. (Joi, 3 decembrie 2015, 20:46)

  mitg [utilizator]

  Anul trecut la fel, case mici.
  De unde?
  • +5 (7 voturi)    
   Politica demografica inteligenta (Vineri, 4 decembrie 2015, 9:38)

   Natalya [anonim] i-a raspuns lui mitg

   Ne trebuie o politica natalista si o incurajare fiscala/financiara a ameliorarii calitatii proprietatilor imobiliare.
   Protectie si ajutor mai ales pentru mamele care sunt active si au mijloacele pentru a oferi o buna educatie si formare intelectuala si emotionala a copiilor.

   Si daca am reusit cu prima casa, cu programe nationale de pus panouri solare sau de izolare termica a imobilelor, putem reusi si cu unul de genul "primul grup sanitar" sau "o camera in plus la casa ta". E stimulant pt economie.

   Daca nu actionam in privinta demografiei, atunci vom avea o reducere a fortei de munca, ceea ce poate pune probleme structurale in economie si se va rasfrange asupra fiecaruia, fara exceptie.

   Importul de migratori e probabil cea mai proasta solutie posibila, e pe termen scurt si aduce cu sine nenularate alte dificultati societale, mult mai grave si foarte dificil de rezolvat.

   Daca nu stimulam natalitatea, atunci vom fi obligati sa punem foarte mare accent, la nivel de problema de "securitate nationala" pe cresterea rapida si substantiala a productivitatii si pe educatia si pregatirea profesionala a tuturor activilor (nu doar cei tineri).

   Nu exista un numar standard de locuitori pentru ca o tara sa functioneze foarte bine. Avem exemple de state cu doar 4-5 milioane locuitori care merg mult mai bine decat altele cu 40 de milioane.

   In final e o chestiune de foarte buna organizare, educatie la nivel inalt, cercetare si dezvoltare tehnologica, mai ales ca se pregateste revolutii in informatica, in robotica, in inginerie genetica.
   Toate sunt domenii care vor avea impact imens asupra capacitatilor noastre de munca, pentru ca in viitor cativa oameni bine pregatiti si "enhanced" (ameliorati), ajutati de softuri apropiate de inteligenta artificiala, vor face munca a sute de oameni de astazi.
  • +4 (8 voturi)    
   cineva este tendentios (Vineri, 4 decembrie 2015, 10:46)

   bancher [anonim] i-a raspuns lui mitg

   si are o predilectie in a ne prezenta in culori urate (poate Eurostatul, poate chiar autorii acestui articol).
   In primul rand imbatranirea populatiei nu este neaparat un semn rau...dimpotriva, inseamna ca oamenii traiesc mai mult. Japonia spre ex are o populatie mult mai imbatranita ca a Romaniei. Cu cat speranta de viata e mai mare, cu atat populatia e mai imbatranita. Este o caracteristica a tarilor dezvoltate. Tarile africane au o populatie tanara....dar la ce folos, daca media de varsta este de 45 ani??
   A doua afitmatie, cum ca romanii au case mici, iar este tendentioasa. Oameni buni, apartemente cu 2 camere de 60mp eu nu am mai vazut pe nicaieri (adica sa aiba o suprafata asa mare). La francezi, la americani camerele in blocuri sunt mult mai mici...am primit recent vizita unor canadieni, si i-am cazat la mine in apartament...au ramas uimiti de ce baie mare am..si apartamentul li s-a parut mare...
 • +10 (22 voturi)    
  Imbatraneste galopant? (Joi, 3 decembrie 2015, 21:20)

  Dorel dintr-a patra [anonim]

  Cunosc eu raspunsul corect politic la aceasta problema, domnule Eurostat:

  Importam, urgent, citeva milioane de somalezi, ghanezi, sirieni, pakistanezi, irakieni etc. din Turcia si Italia - si se rezolva.
 • +6 (14 voturi)    
  doar la suprafata sa fim codasi? (Joi, 3 decembrie 2015, 21:59)

  pehash [utilizator]

  cred ca si la calitatea locuintelor stam la fel de prost. cosmeliile din chirpici ar fi folosite doar ca adapost pentru gaini in majoritatea tarilor civilizate.
  • +17 (19 voturi)    
   la oras e mai grav (Vineri, 4 decembrie 2015, 0:28)

   gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Nici cosmelile din cirpici nu bat apartamentele ceausiste la suprafata si chiar sunt mai calduroase decat betonul gol neizolat in nici un fel si din pacate majoritatea locuintelor urbane sunt de acest fel, turnuri gri decojite inghesuite, pline de cutii de chibrit si cu alei mici ticsite de masini, peisaj apocaliptic pentru oricine a trait in alta parte dar ceva normal pentru majoritatea care a avut ghinionul sa traiasca o viata in mediul asta si s-a obisnuit.
 • +12 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 decembrie 2015, 22:10)

  [anonim]

  • +9 (9 voturi)    
   da şi nu prea (Vineri, 4 decembrie 2015, 1:11)

   Sakura [utilizator] i-a raspuns lui

   La punctul 2 trebuie avută în vedere şi eficienţa energetică. Degeaba e suprafaţa mică dacă zidurile sunt de beton armat neizolat termic. Aceste ziduri sunt doar o idee mai bune decât un garaj de tablă.
  • +2 (16 voturi)    
   E buna apa cu nitriti de la fantana? (Vineri, 4 decembrie 2015, 5:25)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui

   Bauta intr-o bujla neincapatoare si neventilata? Ce folos ca esti proprietar pe ceva fara mare valoare, neigienic si nesanatos?
   • +2 (4 voturi)    
    Da, asa e! (Vineri, 4 decembrie 2015, 7:10)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    Multumim usele, de vina e Basescu!
   • +1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 decembrie 2015, 15:42)

    [anonim] i-a raspuns lui Fu Leng

  • +1 (7 voturi)    
   Ai dreptate (Vineri, 4 decembrie 2015, 6:20)

   BUREBISTA [anonim] i-a raspuns lui

   ce ai nevoie de viloace si suprafete enorme de incalzit ,mic si practice .cu acesti destepti din Eu ma lipsesc ,au dat examenul .Cand 36000 de doctori dela noi merg si lucre pela ei care este concluzia ? pai va spun eu nu au capacitate intelectuale treaba o fac cu alti .Ei au agonisit prin alte mijloace bani ,este mult de explicat DAR mai bine vedeti_va de treaba voastra si sa ne lasa-ti in pace .
  • -3 (9 voturi)    
   LINIA MEDIANA ELECTORALA (Vineri, 4 decembrie 2015, 9:11)

   MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui

   Cu cat imbatraneste linia mediana mai mult, cu atat se fleoscaieste si dorinta nationala de schimbare.
   E din ce in ce mai clar ca la noi bazinul electoral este dominat de batrani care se lupta alaturi de bosorogi impotriva aliantei oamenilor in etate cu cei varstnici.
   Un singur politician a sustinut necesitatea scaderii la 16 ani a varstei de la care poti vota, ca mijloc de injectare a sangelui proaspat si nealfabetizat.
   Poliicianul se numeste Gabriel Oprea si a fost debarcat pentru o greseli comise nu de el ci de subordonatul sau - Arafat.
   Ar trebui sa iesim in strada pe chestia asta.
   • +4 (4 voturi)    
    Scrii prostii, cu ghiotura (Vineri, 4 decembrie 2015, 12:59)

    berarul sef [anonim] i-a raspuns lui MIHAI 2

    Cela care a propus masura periculoasa a votului la 16 ani e un oarecare navetist politic numit Preda ( europarlamentar , nu ii mai retin prenumele).

    Greu de explicat ca lasi pe cineva care nu are voie sa cumpere bautura de la chiosc, sa conduca, sa se casatoreasca (in cazul barbatilor cel putin) sa decida viitorul natiei.

    Baga-ti un dop in gura inainte de a mai debita asemene prostii. S-or fi gandit si altii in tari mai destepte si asa ceva nu exista.
    • -1 (1 vot)    
     Gabriel Oprea nu e singurul genial (Vineri, 4 decembrie 2015, 14:27)

     MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui berarul sef

     UNPR
     http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/printre-proiectele-unpr-pentru-alegeri-votul-la-16-ani-primul-loc-de-munca--104987.html

     PNL
     http://www.antena3.ro/actualitate/gorghiu-deputat-pnl-scaderea-varstei-de-vot-la-16-ani-ar-stimula-interesul-adultilor-fata-de-235362.html

     Camera Lorzilor din GB

     http://www.agerpres.ro/externe/2015/11/19/marea-britanie-camera-lorzilor-voteaza-pentru-reducerea-la-16-ani-a-varstei-minime-pentru-dreptul-de-vot-la-referendum-10-48-29

     Si Parlamentul European
     http://cursdeguvernare.ro/legislatia-pentru-alegerile-pe-updatata-vot-online-sau-prin-corespondenta-16-ani-varsta-minima-a-alegatorilor.html
  • +7 (11 voturi)    
   tare asta cu sclavii... (Vineri, 4 decembrie 2015, 9:16)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui

   cred ca toti sclavii aia din Viena (orasul aflat pe locul 1 la calitatea vietii) si Berlin il invidiaza pe proprietarul roman de bojdeuca din chirpici cu buda'n fundul curtii si apa de la fantana. se vede de la o posta ca in Teleorman se traieste de 100 de ori mai bine decat la Berlin... nici mortii nu mai vor sa plece.
   oare de ce nu vin la noi? ca doar isi permit din 2-3 chirii sa cumpere cotetzul ala romanesc pe care noi il numim casa.

   ps: nu stiu ce educatie ai primit tu acasa, dar sa stii ca nu e obligatoriu "sa mananci de unde te c#ci"... exista alternative..
   • +2 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 decembrie 2015, 9:38)

    [anonim] i-a raspuns lui pehash

    • +1 (7 voturi)    
     de acord (Vineri, 4 decembrie 2015, 12:52)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui

     de aceea strainii astia au o vorba: "ignorance is bliss"..
     amaratul ala cu 2 clase, care practica agricultura de subzistenta si iese o data pe zi iarna, la -20 de grade, sa-si goleasca galeata cu cacat, vede cu alti ochi venirea primaverii.. ca doar e prima data cand poate sa-si dea jos scoarta de pe el si sa se spele.. si asa se bucura ca un copil la orice nimic.. ii lipseste intr-adevar stresul zilei de maine pentru ca s-a obisnuit cu putinul pe care il are si nu spera la mai mult.
  • +3 (5 voturi)    
   chestia cu eco e doar poveste (Vineri, 4 decembrie 2015, 9:23)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui

   Chiar si zisa in gluma. O casa bine izolata de 200 mp are copturi cu incalzirea undeva la 300-400 de lei. Un apartament de 40-50 mp din tr-un bloc neizolat, plateste la fel, daca nu chiar mai mult. Asha ca... doar ni se pare ca suntem eco
   • -1 (9 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 decembrie 2015, 9:41)

    [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

    • +2 (4 voturi)    
     tu ai o probkema cu bancile (Vineri, 4 decembrie 2015, 14:35)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui

     Nu-s toate casele din occident din OSB. In UK de exemplu, majoritatea au ferestre cu o singura foaie, dar acolo rar temperatura scade sub 5 grade iar aia stau in casa la 15 grade. In schimb in tarile nordice nu vei vedea case neizolate decit pur intimplator.

     Si... decit mare si neizolat, mai bine mic si izolat, ca sa nu dai 400 de lei pe incalzire la apartament de 50 mp. Daca faci un calcul, investitia de amvelopare ti-o recuperezi in 2-3 ani.

     Cit despre mine... nu stiu ce relevanta are in discutia pe forum ce ma face pe mine feiricit sau nefericit. Pot spune ca locuiesc in 30 mp, pot spune ca locuiesc in 400 mp, oricum nu e verificabil.

     Cit despre banci, am si eu o intrebare pentru tine: Da' halatul, halatul cit costa?
 • +8 (10 voturi)    
  tovarasi, (Joi, 3 decembrie 2015, 22:19)

  paranoid_android [utilizator]

  viitorul arata luminos!
 • +8 (16 voturi)    
  locuinte (Joi, 3 decembrie 2015, 23:33)

  eugen6215 [anonim]

  Avand in vedere impotenta autoritatilor locale de urmarire a modului de declarare a constructiilor, ma indoiesc ca datele astea sunt corecte.In Romania se construieste enorm de mult fara autorizatie, fara ca cineva de la primarie sa verifice realitatea pe teren, asa incat pe langa date statistice nereale mai avem si impozite importante nedeclarate si necolectate la bugetele locale.
  • +5 (13 voturi)    
   Asta era problema (Vineri, 4 decembrie 2015, 1:36)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

   Ca are cineva cotetul porcului cu vreo 2 metri patrati mai mare si nu plateste impozit pe el, burghezul naibii.

   Cum mai e scoala de cadre a partidului comunist, tot ca pe vremuri?
   • +5 (9 voturi)    
    re-adrianborza (Vineri, 4 decembrie 2015, 6:38)

    eugen6215 [anonim] i-a raspuns lui AdrianBorza

    Stimate domn, nu am fost comunist, nici n-am facut vreo scoala pe tema asta, insa pe unde stau eu(Maramures) se construieste cate o casa, se dubleaza-tripleaza cea existenta, se construiesc anexe de zeci de mp si nu se plateste nimic pt simplu motiv ca nu se declara sau se declara suprafata minima.Sau poate ca numai aici se intampla asta, in restul tarii totul este ok.Ma bucur!
    • 0 (2 voturi)    
     Bun, si care e problema? (Vineri, 4 decembrie 2015, 11:22)

     AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

     Care e problema cu taxele? Daca isi dubleaza vecinul casa o sa ii faca primaria autostrada pe 4 benzi de trebuie sa plateasca taxe duble? Pentru ce plateste taxe pe valoarea casei, i se ia gunoiul mai des?
  • 0 (2 voturi)    
   gresit (Vineri, 4 decembrie 2015, 9:25)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

   Vorbesc in cunostinta de cauza... In ziua de azi nu se mai construieste fara autorizatie, decit poate pe undeva prin creierul muntilor.
   • +3 (3 voturi)    
    re bogdan1477 (Vineri, 4 decembrie 2015, 10:57)

    eugen6215 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Crede-ma ca nu ai dreptate.Poate casele noi sunt asa cum zici-oricum nu verifica nimeni, dar la cele vechi care figureaza cu 40 mp, s-au adaugat multe camere, etaje, anexe si au ajuns la 200-300 mp.Alea chiar nu sunt declarate pe real, poate numai daca s-au dus la banca pt ipoteci si le trebuia adeverinta de la primarii.Eu stiu cand m-am dus la primarie sa obtin autorizatie pt constructie la 2 sere de policarbonat de 50 mp(amandoua),o ciuperca de lemn si 3 magazii de lemn-s-a uitat la mine ca la masini straine.Si erau construite de 5-6 ani deja!Am vecini care au construit case, si-au marit mult casele, au construit multe si mari anexe si nu au declarat nimic.Si nu este in varf de munte ba chiar langa cel mai mare oras din Maramures.
    • +2 (2 voturi)    
     corect (Vineri, 4 decembrie 2015, 12:55)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

     ca urmare statistica europeana si datele din articol nu includ deloc locuintele romanesti din mediul rural.
 • -1 (11 voturi)    
  Cineva are grija de noi (Vineri, 4 decembrie 2015, 0:53)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Imi aduc aminte cum explica moise guran anul trecut la TVR despre stalin si ceausescu ca au fost antisemiti si ca urbanizarea fortata a schimbat proportiile la orase iar politica lui Ceausescu de a ajuta familiile cu multi copii si taxarea celibatarilor a rezultat o populatie constanta la sate. Apoi evident a trecut la albirea evreilor bolsevici si ridicarea lor in slavi..aceleasi maimute azi fac sondaje si isi pregatesc terenul pt o noua "era"
  • +3 (3 voturi)    
   are (Vineri, 4 decembrie 2015, 11:22)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   pai noi suntem pe ultimul loc si la consumul de detergent si pasta de dinti...

   rog forumistii de pe aici sa-si aduca aminte de manipularile facute prin intermediul sondajelor sau al statisticilor.si de raul extrem pe care acestea le pot face,in timp,asupra unui popor(nu populatie)
 • +7 (11 voturi)    
  Nu este chiar asa. (Vineri, 4 decembrie 2015, 6:36)

  Burebista [anonim]

  Prefer BUDA in curte ,dar prefer sa mananc gaina mea din curte ,porcul meu ,legumele si fructele mele ,prea mult va da-ti grande .si ne faceti ca suntem ultimi .Tigani NU SUNT ROMANI vin din india si sa faceti ce vreti cu ei .Dar 36000 de medici sunt OK ,atunci primiti si tigani .
 • +3 (5 voturi)    
  locuinte (Vineri, 4 decembrie 2015, 7:07)

  VICTOR [anonim]

  minciuni si propaganda !!
 • +3 (7 voturi)    
  nu este chiar asa (Vineri, 4 decembrie 2015, 8:01)

  xanti [utilizator]

  Statisticile oficiale sunt aranjate din condei.
  Migratia e mult mai mare decat cifrele prezentate.
  Locuintele nu sunt asa mici ,vedeti apartamentele din blocuri din Olanda,Spania,Portugalia,Italia sunt chiar mai mici decat ale noastre chiar si alea din blocurile noi.
  A compara cu tari in care democratia are 70 de ani este nerealist asa ca stam chiar bine la unele capitole.
  Casele or fi cu wc in curte dar viata la tara e mult mai sanatoasa comparabil cu orasele poluate,satele din UE poate nu au wc in curte dar alimentele tot de la supermarket le cumpara.
  Numarul pietelor de fructe si legume din marile orase este net superiara la noi comparabil cu marile capitale sau orase europene europene.
 • +3 (5 voturi)    
  cele mai mici case din UE (Vineri, 4 decembrie 2015, 8:27)

  escu [anonim]

  Sintem campioni la case cu WC-uri in curte ,pentru ca expertii nostri instaleaza in prim pas ,sisteme pentru apa potabila la sate si nu canalizare!
  Daca nu era apa potabila nu aparea pe harta localitatea...deci care e urgenta nr.1?
 • +10 (12 voturi)    
  Prabusirea natalitatii!? (Vineri, 4 decembrie 2015, 8:30)

  Adrian [anonim]

  Cum adica, "prabusirea natalitatii". Vaaai, ca sa vezi. Romanii nu mai fac copii. Pai cum sa mai faca daca nu ii sprijina absolut nimeni!? Toata lumea iti baga mainile in buzunar si inainte de a avea un copil, dar mai ales dupa.

  Am o fetita nascuta acum 3 saptamani si jumatate. Cu mana pe inima va spun ca am cheltuit, pana la nastere, aproximativ 2000 de euro numai pe analize, ecografii, vitamine si consultatii. E drept, am apelat la mediul privat, chiar daca ambii soti platim cacatul ala de CAS. Nasterea (naturala) a costat si aia inca vreo 1500 de euro cu tot cu cazare 3 zile la spital si tot ce trebuie. Acum, vin alte cheltuieli. Un simplu consult la medicul pediatru din privat costa 180 RON, dar nu e mai ieftin de 75 RON.

  Desigur, exista si varianta "gratuita" la stat. In ghilimele, pentru ca fara celebrul plic te cam duci degeaba. Nu castig astronomic. Am salariul putin peste medie, iar sotia nu mai lucreaza in prezent. Ii multumesc lui Dumnezeu ca ne-am putut permite (cu sacrificii economice importante) sa putem accesa conditii putin mai umane. Sa nu va imaginati ca in spitalele private este raiul pe pamant. Incompetenta personalului este la fel de mare ca la stat. E adevarat, medicii sunt putin mai amabili, dar personalul auxiliar este praf si pulbere, chiar la cel mai laudat spital privat din Romania, ce se lauda (chiar el) cu tot felul de acreditari internationale. In schimb, asa cum ati vazut, la spitalele de stat se moare cu zile, de aia sm ales mediul privat, pentru un oarecare plus de siguranta.

  Din pacate, cel putin 95% din populatia tarii nu poate accesa servicii medicale din privat, din ratiuni financiare.
  Mai mult decat atat, o tanara familie nu este sprijinita cu absolut nimic in aceasta tara. Realmente. Cum sa faci copii in aceste conditii!? Fara casa ta, cu chirie, fara sprijin material, moral, etc. Normal ca romanii tineri pleaca, iar cei ramasi imbatranesc. Am ajuns la concluzia ca tara noastra este irecuperabila... Pe veci.
  • +4 (4 voturi)    
   Asa este, (Vineri, 4 decembrie 2015, 12:38)

   Geo.B [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   ai perfecta dreptate. Si in privinta cheltuielilor, si cu tot ce ai scris mai sus. Tinerii care vor sa aiba copii nu sunt sprijiniti mai deloc in Romania. Teoretic asigurarea medicala este gratuita pentru gravide, dar practic nu este deloc asa. Eram insarcinata in luna a patra, asta prin vara, cand m-am dus la Casa de Asigurari a Mun. Bucuresti, sa solicit asigurarea gratuita pentru gravide. Eu nu lucrez, sotul meu lucreaza peste hotare si este asigurat in tara respectiva. Mi s-a spus la biroul de informatii ca nu pot beneficia de gratuitate pe perioada sarcinii si lauziei decat daca platesc retroactiv contributia pe o perioada de 6 luni inainte de data la care am ramas insarcinata (?!). Deci ca sa primesc ceva care prin lege mi se cuvine si este gratis, trebuie totusi sa platesc.
   Desi initial planuiam sa nasc in Romania, atitudinea fata de gravide, lipsa de sprijin, atitudinea medicilor (aici e foaaarte mult de spus), preturile foarte mari, conditiile din spitale m-au determinat ca in luna a 7-a sa iau frumusel avionul catre o alta tara europeana, unde urmeaza sa nasc in curand. Si sunt foarte bucuroasa ca am avut aceasta posibilitate, imi pare rau sincer pentru femeile care sunt nevoite sa aduca pe lume copii in conditiile din Romania, in spitalele de la noi (si la privat atitudinea personalului medical lasa muuuult de dorit, sunt pana la urma aceiasi oameni de la stat, cu aceeasi mentalitate).
  • 0 (0 voturi)    
   si care-i problema? (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 0:49)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   Pana am terminat eu facultatea (si inca ani bunicei dupa aia), parintii mei tot "in chirie" au stat!
   Ei, si...?
   ???
 • +9 (15 voturi)    
  Case mici ! Oare? (Vineri, 4 decembrie 2015, 8:32)

  Martinezu [utilizator]

  Pina in 2010 aveam impresia ca occidentul e pe alta planeta. La toate capitolele.
  Pana in 2010 cum ziceam, cand a trebuit sa cautam o locuinta in Olanda , undeva intr-un oras maricel la marea Nordului. Stupoare. Comparat cu standardul nostru, parca traiau in alta lume intr-adevar, o lume mica si inghesuita. Toate casele pe care le vedeam frumoase pe dinafara dezamageau inauntru.
  Fie nu au bucatarie normala, fie baie, fie dormitor. Cam toate au living dar fiecare aveau o improvizatie.
  Costul, in jur de 1000 eur/luna , fara utilitati, si iti oferea o baie de 2 mp, sau bucatarie de 3. Sau un WC de serviciu unde stateai cu nasu in clanta usii. Ferestre tip american din lemn, cu o singura foaie de geam, batea vantul ca afara. Si bate vantul, 6-7 zile pe saptamna. Case din lemn, tip sandwich, put a igrasie si a vechi. Scirtie si auzi veciunul cind vorbeste sau mai rau.
  Am vizionat vreo 25 de apartamente, cunosteam toti agentii imobiliari.
  Apartamentele noi sunt peste 1500 euro nemobilate si probabil ca sunt la standardele pe care le stim noi.
  Mai sunt alte aspecte care m-au facut sa gandesc altfel, dar la alt subiect.
  • +7 (7 voturi)    
   Si se orbecaie ca la 25W ai lui Ceausescu (Vineri, 4 decembrie 2015, 9:18)

   MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui Martinezu

   Olanda are scuza ca e amplasat fix pe o fasie de 5 m de la mare si tre sa se inghesuie - unde sa pui laleaua , unde branza , unde marijuana ? Mai neplacuta e economia la lumina , traiesc ca huhurezii pe intuneric - in Romania numai la Predeal mai exista asa ceva - pe aia i-a tampit Ceausescu cand venea la vila.
  • -4 (10 voturi)    
   cat dai, atata face.. (Vineri, 4 decembrie 2015, 9:24)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   daca "peste 1500 euro" ti s-a parut mult, nu-i de mirare ca oferta pentru tine era atat de ingusta.
  • -2 (8 voturi)    
   pai ce vrei? (Vineri, 4 decembrie 2015, 9:28)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   Asta e piata acolo: vrei ceva de calitate, dai 1500-1700. Vrei ceva ieftin, te multumesti cu ce descrii tu acolo. Ca si la noi, oferta e variata, pentru toate buzunarele.
   • +8 (8 voturi)    
    Punctul pe I (Vineri, 4 decembrie 2015, 9:52)

    Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    O vorba inteleapta, chiar de duh as spune.
    Si cine te citeste isi imagineaza ca acolo se cistiga mii de euro ca in povesti, si 1000 euro este ceva ieftin.
    Ce am vrut sa subliniez este ca frumosul acolo, ascunde citeva lucruri pe care nu le banuiam eu. Si probabil multi altii, pana nu vezi cu ochii mei adevarata fata.
    Ca olandezul de rand, in alea traieste, si lui insusi i se pare mult 1000 eur/luna.
    Standardul lor , in ce priveste locuintele este sub al nostru. Si crede-ma stiu ce vorbesc. Fereasca dumenzeu sa vorbim de Londra.
    • -1 (5 voturi)    
     eu nu inteleg (Vineri, 4 decembrie 2015, 13:04)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

     vrei sa spui de fapt? in articol e un grafic - suprafata medie a locuintelor in orasele mari din Olanda este peste 100m2. minte eurostatul? ai vazut tu toate casele din Amsterdam si stii mai bine?
     daca deschizi pdf-ul atasat, afli ca in Amsterdam doar 13% din locuinte au sub 50m2 suprafata utila (intr-adevar, cei mai "amarati" dintre olandezi, restul avand in medie doar 3.5% locuinte sub 50m2). din nou, mint astia? o fi mai bine la Braila, unde 77% din locuinte sunt sub 50m2??..

     lasa-ne cu anecdote de cautator de chirii ieftine. asta este o statistica generala. evident ca vei gasi in orice tara si locuinte mai mici si amarate, dar nu discutam de extreme si cazuri particulare.
    • +1 (3 voturi)    
     Nu spun nimic altceva decit ca asha e piata (Vineri, 4 decembrie 2015, 14:44)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

     1. salariul minim in Olanda e de 1470 eur. Intr-o casa se presupune ca stau 2 persoane. Deci daca amindoua muncesc, venitul minim familial e de 3000 de euro. Din care nush cit or fi taxele

     Dar... nu te obliga nimeni sa stai in Amsterdam. Poti locui pe undeva prin suburbii, unde e mai ieftin.

     Asha si la noi o chirie de 300 de euro poate parea imensa multora. Dar nu te obliga nimeni sa stai in 300 de euro, poti merge mai spre periferie sa locuiesti in 150 de euro. Iar alea de 300 (respectiv 1500) eur au pretul ala pentru ca cineva e dispus sa dea acei bani. Asha e piata, pretul e ecolo unde s e intilneste cererea cu oferta.
 • +1 (9 voturi)    
  E plina (Vineri, 4 decembrie 2015, 8:38)

  shlomo_bernstein [utilizator]

  tara de mamicute si bebelusi, medicii sa plece, n-avem nevoie de ei, profesorii sunt toata ziua in vacanta, doar se fac ca muncesc cate 4 ore/zi! Si cu siguranta trebuie privatizat sistemul de urgenta, sa fim tratati ca-n tarile civilizate! Decalogul basistului la batranete :))
  • -5 (7 voturi)    
   BASESCU DESPRE COLECTIV - ipoteza certa (Vineri, 4 decembrie 2015, 9:29)

   MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui shlomo_bernstein

   Eu stiu ce ar fi zis Basescu daca tragedia de la Colectiv s-ar fi produs prin 2010 cand erau el si Boc in floare. Ar fi zis ca DE CE NU AU FOST DONATE ORGANELE CELOR MORTI catre persoane care asteptau un transplant. Asta ar fi rezolvat definitiv vocile iritate. Desi ma indoiesc ca in acele vremuri s-ar fi iritat sau indignat altcineva decat Antena 3.Acum toti au iritatii pentru ca e criza de pudra de talc.
   • 0 (0 voturi)    
    i-as fi zis io de ce!! (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 0:56)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui MIHAI 2

    Pentru ca organele persoanelor otravite (cazul celor mai multi din Colectiv) sau / si cu infectii active NU se transplanteaza!!
 • +1 (1 vot)    
  STATISTICA (Vineri, 4 decembrie 2015, 10:22)

  scridon radu-lucian [utilizator]

  Au dreptate,situatia este ingrijoratoare la nivel de UE.In viitor exista riscul diminuarii galopante a populatiilor autohtone si aparitia unor noi entitati , avand culturi si religii complet diferite. Din nefericire,fondurile necesare pentru ridicarea nivelului de trai, sanatate, invatamant, cultura, mediu, au ca destinatie cheltuieli militare sporite, pentru protejarea Europei in contextul situatiilor de criza aparute in Sec.XXI.
 • +2 (2 voturi)    
  AMENDAMENT (Vineri, 4 decembrie 2015, 11:03)

  R [anonim]

  Observ ca Marea Britanie nu apare in graficul suprafetelor medii ale locuintelor. Ar fi important si am putea invata ceva observand cifrele lor. Cred ca pe multi i-ar surprinde. De asemenea, nu se specifica daca e vorba de suprafata utila sau suprafata construita.
 • -1 (3 voturi)    
  nam (Vineri, 4 decembrie 2015, 11:22)

  idealogul [anonim]

  Si eu stiu ce va rezolva asta. Trecem la ateism fortat deoarece sloganul crestin "cresteti si va inmultiti" care a ridicat Europa dintr-un colt obscur al Eurasiei (priviti harta Europa este un apendice minuscul al Asiei si e insignifianta pe langa Africa) si a creat civilizatia moderna planetara se pare ca nu mai este bun. Si automat pe langa ateism trebuie sa devenim toti (este democratie si avem dreptul sa alegem) homosexuali, travestiti, lesbiene, transexuali etc.
  Asta va rezolva toate problemele. Sau cel putin asta am inteles eu citind zilnic propaganda de pe aici. Si sincer sunt de acord. Chiar va rezolva totul exact cum exista un medicament care vindeca absolut orice boala (zeama de cimitir) asa si solutia libertin multiculturala propusa zilnic pe aici este solutia miraculoasa la toate problemele Europei actuale.
 • -1 (5 voturi)    
  cine ? (Vineri, 4 decembrie 2015, 11:30)

  Cris [anonim]

  Cine sa faca un plan? Noi am votat un presedinte care nici macar nu a infiat un copil.Il intereseaza pe el asta? A fost votat de cei care au abandonat 60.000 de copii si au plecat in lume.
  • +2 (2 voturi)    
   Mda (Vineri, 4 decembrie 2015, 11:43)

   Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Cris

   Ce legatura are s0ula cu prefectura?
  • -2 (2 voturi)    
   hehe (Vineri, 4 decembrie 2015, 11:43)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Cris

   Ioannis nu a făcut copii, dar a făcut rost de ei.
 • +2 (4 voturi)    
  IMBATRANESTE GALOPANT (Vineri, 4 decembrie 2015, 15:26)

  misa2002_2006 [utilizator]

  si este pusa sa munceasca pana moare.. ca sa nu mai beneficieze de nici o pensie..
  UE vrea asta si guvernul aproba..
  iar romanii.. se supun ca prostii!
  • 0 (0 voturi)    
   studiu (Vineri, 4 decembrie 2015, 17:17)

   eugen6215 [utilizator] i-a raspuns lui misa2002_2006

   Citeste studiul pana la capat si o sa pricepi!
   • 0 (0 voturi)    
    eugen6215- ce sa citesc (Joi, 17 decembrie 2015, 13:39)

    misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

    eu doar atat am avut de spus.. ce treaba ai dumneata sa ma trimiti la citit? eu, aia am vrut sa scriu..
    tb sa cer voie sa imi spun opinia?
    buna, rea, aia e opinia mea! nu iti place, treci peste ea..
    ce sa citesc?
    au tu nu auzi ce spun astia pe toate canalele de tv, si nu vezi ce scriu prin ziare? au nu ai acces la legislatie.. nu stiu ce vrei sa spui..
    65 de ani ti se pare o varsta onorabila de iesit la pensie?
    o varsta la care un roman bolnav copt cu multi ani inante de cei 65 impusi prin codul muncii, il mai vezi sa mai mearga la munca si sa ajunga sa si manance si o pensie?
    eu cred ca vad destul si am citit destul..
    mai intereseaza-te si ai sa intelegi ce am vrut sa spun..nu citi doar articolul asta de rahat.. citeste tot ce se scrie despre media de viata din Romania si despre impunerile UE!
 • +5 (5 voturi)    
  doamne! cati prosti (Vineri, 4 decembrie 2015, 15:35)

  gebeleizis2020 [utilizator]

  ma minunez citind comentarii si trag concluzia ca la cat si cum gandim o ducem mult prea bine

  multi fani ai wc-ului in curte... facand abstractie de lipsa de igiena, e vorba de cat produc oamenii in lipsa conditiilor minime; femeile de la tara care spala la lighean, care taie gainile in batatura nu mai au timp de altceva. in orice familie e nevoie ca amandoi sa produca mai mult; locuiesc la tara si nivelul familiilor cu 2 angajati e mult peste cel al celor cu 1 angajat si 1 casnic care munceste ca acum 2000 de ani.

  multi doritori de a fi proprietari... cautati termenul american de 'house poor'. e irelevant daca esti proprietar sau nu, important e sa ai venituri ca sa traiesti decent.

  nu suntem atat de amarati cat reiese din statistica la capitolul proprietati dar nici nu zburdam, din cauza a milioane de oameni care stau in case de chirpici, nu au wc in casa si in general mor incet de foame

  a scazut populatia nu pentru ca avem natalitatea mica. avem, dar nu acolo e grosul problemei.
  din cauza saraciei tinerii au plecat la munca afara. din cauza hotilor si incompetentilor avem saracie. si am pierdut mai multa populatie ca oricare alt stat, in afara de cele aflate in razboi
 • +1 (3 voturi)    
  studiu (Vineri, 4 decembrie 2015, 16:53)

  eugen6215 [utilizator]

  Am descoperit ceva interesant la pag. 107 -Table 4.Acolo este prezentata structura angajatilor in statele UE si surpriza:Romania are cea mai mica pondere-13.8% a angajatilor in administratie, aparare, educatie, sanatate si servicii sociale.Media UE este 25%.Cum dracu se leaga asta de toata agitatia periodica ca in Romania sunt prea multi bugetari?
  • -1 (1 vot)    
   Se leaga (Vineri, 4 decembrie 2015, 23:33)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

   Daca la noi doar un sfert din populatie e angajata, iar la ei jumatate, cei 13.8% sunt o cheltuiala foarte mare pentru ca singurele venituri vin de la privati (bugetarii sunt platiti din taxe).
   • +1 (1 vot)    
    re AdrianBorza (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 7:23)

    eugen6215 [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    Cred ca n-ai vazut tabelul, sau daca l-ai vazut nu l-ai inteles-se refera la ponderea angajatilor pe diverse ramuri in total angajati!Deci nu are legatura cu numarul populatiei.
 • +1 (1 vot)    
  studiu 2 (Vineri, 4 decembrie 2015, 17:04)

  eugen6215 [utilizator]

  Am mai descoperit ceva la pagina 159-Table 1 .Asa inteleg de ce vrea Merkel sa primesca la sanu-i generos ciuhapii!
 • +3 (3 voturi)    
  Cam in toata Europa casele is mici (Vineri, 4 decembrie 2015, 17:47)

  Fu Leng [utilizator]

  Case mari vezi in North America, Australia si Noua Zeelanda. Culmea, cheltuielile la energie is mai mici ca in Romania.
 • +1 (1 vot)    
  studiu 2 (Vineri, 4 decembrie 2015, 17:58)

  eugen6215 [utilizator]

  Poate ar fi interesant de vazut si tabelul de la pag. 159!
  Oare l-a citit si frau Merkel de este asa mare iubitoare de imigranti?
 • 0 (0 voturi)    
  pai nu-i chiar asa! (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 1:00)

  Codruta N [utilizator]

  Statisticile, cel putin pentru noi, NU sunt bune!
  In privinta inchirierii, cel putin... pai 99% din locuintele inchiriate NU sunt declarate ca atare!
  ! >:


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by