- Cel mai sarac popor din UE, dupa bulgari
Dintre cele 8 regiuni de dezvoltare in care este impartita Romania, 6 erau in zona produsului intern brut pe cap de locuitor ca putere de cumparare sub 50% din media UE. Singura cu PIB pe locuitor ca putere de cumparare situat intre 50% si 75% din media UE era Regiunea Vest (cu judetele Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara). De asemenea, regiunea Bucuresti-Ilfov era singura regiune romaneasca peste media europeana ca PIB pe cap de locuitor.
Conform celor mai recente date Eurostat, romanii au in medie o putere de cumparare de 54% din media europeana, penultima din UE, doar inaintea Bulgariei (47% din PIB-ul pe cap de locuitor ca putere de cumparare al UE).
Potrivit sursei citate, regiunea de dezvoltare Nord-Est din Romania si regiunea Severozapaden din Bulgaria au cel mai mic PIB pe cap de locuitor ca putere de cumparare, 7.200 de euro pe an, reprezentand doar 29% din media europeana (25.100 de euro pe an). Regiunea romaneasca Nord-Est cuprinde judetele moldovenesti Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui.
In perioada cea mai severa a crizei economice, 2008-2011, Romania a fost lovita cel mai greu de recesiune, dupa Grecia, dintre tarile UE. Toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale tarii au fost in recesiune, iar 3 dintre ele (Centru, Nord-Est si Nord-Vest) au avut o scadere a PIB mai adanca de -3%, potrivit raportului european citat.

Intr-un contrast total fata de restul tarii, regiunea Bucuresti-Ilfov a cunoscut o crestere a puterii de cumparare pe cap de locuitor de la mai putin de 50% din media UE in anul 1995 la circa 120% din media UE in 2011.
La nivelul Uniunii Europene, din cauza crizei economice, in perioada 2009-2012 procentul persoanelor aflate in stare de saracie severa a crescut de la 8% la 11%. In Romania, in anul 2011, 30% din populatie era in stare de saracie severa, doar in Bulgaria procentul fiind mai mare - 44%, conform raportului european citat.
Ca o particularitate, in Romania si in general in tarile foste comuniste populatia saraca este grupata mai degraba in mediul rural si in orasele mici, in timp ce in vestul Europei persoanele sarace se afla mai degraba in marile metropole.
Din acest punct de vedere, gradul redus de urbanizare din Romania este sinonim cu saracia si subdezvoltarea socio-economica a populatiei tarii: numai zona Bucurestiului si Ilfovului are statut predominant urban, 16 judete sunt intermediare, iar 24 sunt predominant rurale.
- Munca la romani - una din doua familii nu are niciun salariat
In aprilie 2014, in Romania erau 4,4 milioane de salariati, dintre care un sfert lucrau in sectorul bugetar, potrivit datelor de la Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor.
Conform raportului Comisiei Europene privind dezvoltarea regionala, Romania sta mai bine la ocuparea fortei de munca decat alte state membre, dar sufera scaderi ale productivitatii muncii.
"Toate statele-membre mai putin dezvoltate au cunoscut scaderi in ocuparea fortei de munca, intre anii 2008 si 2012, si cresteri in productivitate, cu exceptia Romaniei si Ungariei, care sunt in cazul opus", arata Comisia.
In perioada mentionata, Romania a cunoscut stagnarea ratei de ocupare a fortei de munca, iar productivitatea muncii a scazut cu 1,1%. Ungaria a avut o scadere a productivitatii muncii mai mare, -1,4%, insa maghiarii au avut o crestere a ratei de ocupare cu 0,3%. Doar Luxemburgul a mai avut o scadere mai abrupta a productivitatii muncii decat Romania si Bulgaria (-2,5%), iar rata sa de ocupare a avut o scadere de 0,5%. Desigur, Luxemburg, care are cel mai ridicat PIB pe cap de locuitor din Uniunea Europeana (66.700 de euro pe an, adica 266% din media UE), are de unde sa scada si la productivitatea muncii.
Conform Eurostat, in Romania rata de ocupare a fortei de munca pentru grupa de varsta 20-64 de ani a stagnat la 63,8% in perioada 2005-2012, in conditiile in care obiectivul tarii este de 70%.
- Educatia - putina si ineficienta
In privinta adultilor cu studii superioare, Romania are cea mai mica pondere a acestei categorii in randul persoanelor cu varste intre 25 si 64 de ani: circa 15% la nivel national, in anul 2013.
De asemenea, in perioada 2011-2013, abandonul scolar a depasit 16% la categoria de varsta 18-24 de ani, in 4 dintre cele 8 regiuni ale Romaniei. Doar Portugalia si Spania au mai multe regiuni cu nivelul maxim al abandonului scolar.
Nici la scoala, insa, tinerii romani nu deprind abilitati pe care sa le poata utiliza ca adulti. La testele PISA, care masoara capacitatea practica in scriere, matematica si stiinte, peste 30% dintre elevii romani de 15 ani s-au clasat sub nivelul al doilea din sase. Rezultate atat de slabe au mai fost in Bulgaria si Cipru, dintre statele membre UE.
- Jumatate din populatie, fara acces la canalizare

In secolul XXI, mare parte din populatia Romaniei merge la ceea ce eronat se numeste WC-ul din curte (WC inseamna water-closet, closetul cu apa).
Potrivit unui buletin INS din 18 iulie 2014, in anul 2013, in Romania 9.342.026 locuitori aveau locuintele conectate la sistemele de canalizare, acestia reprezentand 46,8% din populatia tarii.
Restul de 53,2% nu au, asadar, acces la un sistem de canalizare, insa din statitistici nu este clar daca intre acestia intra si cei cu closete cu apa de la hidrofor, care au evacuarea in fose septice sapate in curte.
Tot datele INS ne dau indicii suplimentare: "populatia cu locuintele conectate la sistemele de canalizare prevazute cu statii de epurare, in anul 2013, a fost de 8.883.583 persoane, reprezentand 44,5% din populatia tarii". Asadar 2,1% din populatie dispune de locuinte cu acces la canalizare, dar fara statie de epurare. Abia aici ar putea sa fie cuprinsi cei cu fose septice, dar nu este foarte limpede. Insa, in tot cazul, datele statistice ne indica o pondere foarte mare dintre romani care merg la "WC" in curte si in secolul XXI.
In mediul urban, 82,9% dintre romani aveau acces la canalizare, insa la tara procentul era de numai 4,7% in anul 2013.
In privinta apelor uzate, statisticile europene plaseaza Romania in cea mai grava situatie din Uniune. In anul 2010, in 4 dintre cele 8 euroregiuni romanesti apele uzate ramaneau necolectate in proprorie de peste 50% din volumul generat.
In 7 regiuni ale Romaniei, apele uzate care totusi erau colectate erau supuse unui tratament riguros doar in proportie de 10-25%. Apele uzate netratate sunt o provocare ecologica, mare parte dintre acestea ajungand in rauri.
- Drumuri proaste, economie izolata
Din punct de vedere al densitatii autostrazilor, Romania, cu 1,5 km autostrada/1000 km2, se situeaza cu mult sub media europeana de 35 km/1000 km2, pe pozitia 27 din 31 de tari europene analizate, si, respectiv, mult sub media est-europeana de 12,3 km/1000 km2, pe ultima pozitie, din 9 tari est-europene analizate, indica un raport al Consiliului Concurentei din august 2013.
Romanii au numai 550 km de autostrada in exploatare, la o suprafata totala a tarii de aproape 239.000 km patrati. Spre comparatie, bulgarii au deja in exploatare 562 km de autostrada, la o suprafata totala a tarii de nici 111.000 km patrati, mai arata raportul de anul trecut al Consiliului Concurentei.
Lipsa conexiunilor rapide cu restul Uniunii Europene adancesc starea de subdezvoltare a tarii, prin izolarea de Piata Unica. "O Piata Unica pe deplin integrata nu este posibila fara conexiuni bune intre diversele parti. Conexiunile care traverseaza granitele nationale lipsesc in multe cazuri, in special in statele membre central si est-europene, despartind centrul UE de periferie si ingreunand dezvoltarea comertului intra-UE", avertizeaza raportul DG Regio.
- Statul de drept - foarte slab, calitatea guvernarii - si mai slaba
In privinta perceptiei populatiei asupra eficientei guvernarii, Romania era chiar ultima in UE. Eficienta guvernarii masoara capacitatea statului de a asigura servicii publice la standarde inalte, eficienta si independenta serviciilor publice si abilitatea de a crea si aplica politici publice.
- Ceausescu - cel mai iubit presedinte
Potrivit unui barometru INSCOP facut public in 17 iulie 2014, Nicolae Ceausescu ocupa primul loc in top, 24,7% dintre romani considerandu-l cel mai potrivit presedinte pe care l-a avut Romania, relateaza Agerpres.
Pe locul al doilea in acest clasament se situeaza Ion Iliescu, cu 19,1% din optiunile publicului, Traian Basescu ¬ pe locul al treilea, cu 14,2%, iar Emil Constantinescu ¬ pe patru, cu 9,7%.
Potrivit sociologilor, romanii au uitat lipsurile din perioada comunista si isi doresc un stat care sa le ordoneze viata cotidiana.
"In realitate, vorbim despre o falsa pozitivare a unui Nicolae Ceausescu care este asociat cu o perioada perceputa ca mai ordonata din punct de vedere al vietii cotidiene, dar ale carei lipsuri s-au mai uitat. Pozitivarea relativa a lui Ceausescu vine si in scopul evidentierii imaginii totusi defavorabile pe care publicul o are cam despre toti presedintii postdecembristi ai Romaniei", explica sociologul Darie Cristea.
Exact.. nu e chiar asa simplu.
Cum se face ca acelasi sistem de invatamant 'produce' olimpici internationali si 40% semi-analfabeti ?
Cum se face ca ai si politisti/procurori/judecatori cinstiti pe langa toate leprele din sistem ?
Explicatia nu are legatura cu sistemul ci mai mult cu mediul social si familia in care cresc acei copii, in care se dezvolta acei oameni cu principii si standarde morale.
Crezi tu ca numai PSD vrea prosti ? De bine de rau aia mai au nevoie de oameni destepti pe la Finante si Sanatate, BOR n-are nevoie, ei se duc la clinici in strainatate :)
Cea mai mare greseala, repetata mereu si mereu vad, e sa gasesti un singur tap ispasitor cand problemele sunt mult mai adanci.
Dar ai dreptate ca nu numai PSD-ul vrea prosti, mai sunt si altii
Stiu destul de bine ce necesita excelenta, in orice domeniu sau aspect al vietii si de aia sunt destul de iritat cand motivele reale ale situatiei in care se afla Romania ca tara sunt mereu evitate.
Pot fi schimbate zeci de partite si presedinti, pana cand omul de rand nu renunta la 'descurcat' si speranta in milogeala ('daca vrea dumnezeu', 'daca ne ajuta dumnezeu', etc..) nu o sa fie nicio schimbare reala.
Altfel spus, problema este PSD si imi pare rau ca nu sare in ochi acest fapt.
Doar e plina istoria de exemple cu schimbari radicale peste noapte si mai ales istoria romanilor. Aha.
Sunt convins ca dupa ce dispare PSD se vor termina si hoardele de pupatori de moaste, spaga va disparea din metehnele romanului si cititul nu va mai fi doar o pedeapsa pentru copii obraznici.
"sa se revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica"
Daca dispare PSD, adica PCR, va fi mult mai bine pentru toti romanii, aceasta este parerea mea, pentru ca am trait 30 de ani si in comunism: stiu despre ce vorbesc.
Cat a trecut din 1989? 25 de ani! Nu este chiar o viata de om.
de fapt e oarecum normal daca ne gandim ca orice partid isi trage 'puterea' din primarii care scot poporul la vot. cand dai unui primar un salariu penibil de 1000 ron pe luna, stii ca nu vor candida decat oameni dubiosi...
sunt rezultatul unui proces de 'selectie' pe care nu poti sa-l intelegi daca nu traiesti printre alegatorii lor. cand ai 4 clase, buda in fundul curtii, traiesti din agricultura de subzistenta si ajutoare sociale.. o sa votezi partide de dreapta?.. oamenii astia care traiesc de pe azi pe maine nu-si permit luxul de a avea principii, au pierdut de mult orice urma de respect de sine.. sunt constienti ca traiesc inca in evul mediu in timp ce la Bucuresti exista oameni care isi permit sa fac un dus fierbinte la orice ora..
Daca electoratul ar fi mai selectiv (educat), PSD nu ar exista. Asaceva inca nu se poate, dar se poate avea Justitie independenta, o societate civila mai activa, o opinie publica mai vocala.
De ce le e frica comunistilor cel mai tare? De proteste, evident. Si atunci cand sunt pasnice le infiltreaza pentru a deveni violente, din 1990 incoace, Slava Domnului, tot avem exemple.
Deci, Pehash, nici lumea nu a fost facuta intr-o zi, dar trebuie inceput de undeva. Dupa parerea mea inamicul este comunismul rezidual de tip sovietic ce inca traieste (si traieste bine) in PSD. De fiecare data cand aud lume acuzand Democratia, Uniunea Europeana si America (sa nu uit de basism si basisti) mi-e clar ce tip de electorat este si cine i-a bagat in cap prostiile acestea.
Desigur, primarul, consilierii, seful de post, popa si notarul, dar daca n-ar avea sustinere politica sa faca golanii, fii sigur ca s-ar gandi de doua ori inainte sa prosteasca lumea. Vei intelege ce am vrut sa spun, sunt convins.
Nici lui nu-i place asta. Traieste intr-un mediu imprevizibil E stresant!!! Sigur atunci ca la urmatorul vot isi va dori un "mesia" care sa salveze satul, comuna, judetul....
Remercabila o taranca, la inundatii zicea: "ne tot bate D-zeu si nu inteleg de ce, ca suntem oameni credinciosi.....".
Du-te in Canada sa constati ce este acolo si vorbesti pe urma de primitivismul Romaniei.
Consulta situl acesta cu poze sa vezi care este standardul de viata in Tara Artarului:
http://emigrarecanada.wikidot.com
Dus pe hol, WC tot la fel, ambele impartite de 6 locatari care stau in odai ca nu pot sa le zic camere. Si asta in Montreal nu cine stiu pe unde in nordul inghetat. Asa se prezinta Canada. Din prima ta zi constati ca este clar in urma Romaniei, impresia pe care ti-o face este mizerabila.
La case, incalzirea e pe baza de aer, incalzit, de fapt e un fel de aeraj, ai aer CURAT tot timpul in casa, cu humudificator.
Dau exemplul Calgary care a ajuns de la 1000000 acum 6 ani la 1400000, calculeaza tu cate is case noi.
90% din populatie sta la casa aici dumitrica, case de cel putin 200mp.
La apartamente, nu exista sa fie frig iarna, unele chiar au piscine si sali de sport la subsol. Asta numesti tu dotari inferioare?
Hai ca esti dus.
oare ce or fi facand cu banii astia? sarmanii de ei... sa vina in Romania sa vada luxul in care ne lafaim noi!!! ba mai bine sa stea acolo, ca poate ne trezim cu emigranti canadieni in cautarea blocurilor gri romanesti 'net superioare'..
Când un român comite o infracțiune în altă țară, este terfelită toată națiunea, dar când un cetățean român este victima unei infracțiuni, se pare că tot victima este cea denigrată, fie că a fost „prostituată”, fie că „făcea transport ilegal de persoane”.
„Mulțumim” mass-media pentru acest tratament preferențial.
Dacă ceva merge rău, atunci de vină sunt:
- presa
- agenturili străini
- imperialiștii
- corporațiile
- oricine altcineva
- eventual dumnezeu sau alte minuni
Dar în niciun caz nu se există să fie de vină rumânu.
Neah, rumânu e sublim, e cel mai deștept (vezi olimpicii), cel mai artist (vezi Brâncuși sau Eliade), cel mai cel... Și, când îi aduci vreun contraargument, brusc o bagă p-aia cu ba pe-a mă-tii.
Petreasca nu stie sa raspunda la o simpla intrebare "de unde va fi acoperita gaura in buget produsa de reducerea CAS".
Nu, P$D-ul vrea oameni cat mai prosti ca sa-i poata controla.
Si sistemul nu produce nimic, avem olimpici pentru ca sunt oameni entuziasti si place matematica etc. Asta nu are nicio treaba cu sistemul, un sistem plin de profesori corupti si dezinteresati.
Momentan PSD e la butoane, fapt pentru care totul se duce in nas, poate ca realizezi chestia asta.
Daca toti cei care fura pentru ca au dezlegare de la partid sunt trimisi in puscarie, clasa politica ar fi alta, asta-i clar. Daca cei aflati la butoane nu mai fura, nu va curge lapte si miere, nicaieri in lume nu curge lapte si miere fara munca asidua, dar banii din taxe si impozite s-ar duce acolo unde sunt destinati, nu in buzunarele partidelor si ale clientelei politice si atunci poate, cine stie?, poate cu totii am duce-o mai bine, cu un invatamant serios, autostrazi ca in Occident si servicii din partea statului pe masura.
Ce zici, n-ar fi interesant?
.. ni l-au virit cu sila pe git strainii ... ?
Ceeace vreau sa spun este ca fara masina de fum a propagandei, poate, zic poate, nu sunt 100% sigur, romanii ar avea o sansa sa discearna binele de rau.
Daca ar vedea ca cine fura plateste, poate ca-si va schimba naravul. Daca romanii ar avea incredere in institutiile statului atunci n-ar mai fi atat de pesimisti in ceeace priveste viitorul. "Pestele de la cap se impute". Despre asta e vorba.
Uiti ce presedinte avem din 2004 incoace? Vreme de aproape 10 ani suntem condusi de dusmanul nr 1 al PSD_ului, adica de Traian Basescu. Acesta in primul rand si-a propus sa distruga PSD_ul (nu prea i-a reusit), dar toate actiunile lui au fost contra PSD, si nimic nu a facut pe placul PSD.\
Uiti de guvernarea BOC, aservita presedintelui Basescu, sau atunci te pomenesti ca nu erau asistati social, si au aparut numai din nov. 2012, de cand e Ponta prim-ministru?
Ce s-ar fi intamplat cu Romania daca ar fi iesit Adrian Nastase presedinte in 2004? Nici nu vreau sa ma gandesc!
deci, inainte de wc, este nevoie de water, apa curenta.
oricum, guvernul poate indrepta situatia, sa dea un ordin de guvern, pe mediu, sa fie mutate in in fatza casei :))
alimentarea cu apa curenta, canalizarea, gropi de gunoaie, etc, toate treburile astea, se pot face cu materiale din productie interna, fara utilaje costisitoare.
ar da de lucru, local, la multi oameni, ar produce crestere economica garantata.
iar, pana la autostrazi, multe orase mici si chiar mari, au zeci de strazi neasfaltate, necanalizate, cu toaleta, efectiv, in fatza casei, spre a putea fi vidanjata. va recomand, nu ferentarii, ci strazile dintre margeanului si antiaeriana.
stii unde e latrina, langa gard, numai mergand pe trotoare, acolo unde sunt trotoare.
e vorba de sectorul cinci, cel mai pesedist dintre toate ! :))
soselele judetene si nationale sunt in paragina.
dn1a, partea din dambovita, soseaua nationala intre rosiori si pitesti, majoritatea drumurilod din vaslui, botosani, galati, olt, drumul european intre alexandria si buc, sectorul jurdetului giurgiu......
Mai pune mana si citeste inainte de a face tot felul de supozitii false( parca e copy/paste din manualul de propaganda de pe vremea lui Ceausescu).
Ca sa mai spun ca nu vada legatura intre groapa cu rahat din fundu' curtii (sec. XXI) si Burebista ; poate doar ca si Burebista sa o fi folosit ??
Apropos: stii bancul cu dacii care au inventat comunicatia wireless?Daca nu, da un google.
chiar credeti ca sunt elevii nostri mai destepti? ete unde era rasa ariana?.. :) de fapt avem niste oameni care si-au dedicat toata viata pentru un concurs de genul asta (cum e Radu gologan la matematica) si rezultatele apar atunci cand are noroc sa stranga in echipa de olimpiada cativa elevi mai harnici. in rest.. media e la pamant.
Adica important e ce faci TU ca persoana/om.
Ca stramosii, traditional, ne stergem cu frunza de brusture la fund, "flegmam" pe strada, aruncam "gunoiul" pe unde ne taie capul, in albia raului, in padure,in poiana,traim in orase infecte,poluate, impreuna cu caini,gandaci si sobolani.
Si cei care au fost alesi? Nu au nicio ambitie sau strategie, noroc cu fondurile UE si cu voluntarii care vin sa ne invete...Si deranjeaza pe cineva? Un politician...ceva? Sa fim seriosi....
Grafica de mai sus ilustreaza cam acelasi lucru...
Învățământul și educația sunt prost finanțate și ineficient organizate…
copiii nu sunt motivați suficient pentru pasiunea cunoașterii și autoperfecționării…
40 % din gospodării nu au apă curentă…40% din locuințe au toaleta în fundul curții…
3-5 milioane de români lucrează sau caută de lucru în afara țării…
mulți profesioniști buni au părăsit definitiv țara…șoselele și căile ferate sunt de pe vremuri…
economia țării este grav periclitată neputând absorbi milioanele de oameni apți de muncă…
întreprinderile sunt împovărate de legi aiuritoare…
crearea de locuri de muncă a fost mereu o minciună electorală…
taxe peste taxe împovărează zi de zi viața fiecărui om…
resursele de zăcăminte minerale sunt himere politice…
suprafața agricolă este fie nefolosită, fie neirigată în cea mai mare parte…
țăranii fermieri au fost sărăciți în mod organizat de toate guvernele…
televiziunile ultragiază și pervertesc bunul simț…
minciuna, înșelarea și manipulările sociale fac casă bună cu hoția, corupția…
oamenii în vârstă se sfârșesc mult mai devreme în boli, nevoi și suferință…
medicii spitalelor se chinuie pentru o asistență de supraviețuire cu un buget batjocoritor…
politicienii oportuniști, profitori și corupți în mare parte își votează legi acoperitoare…
10 DECEMBRIE 2013 MARȚEA NEAGRĂ A POLITICII ROMÂNEȘTI:
supraimunitatea – parlamentarii nu ar fi funcționari publici, amnistierea,
modificarea codului penal în privința conflictului de interese, a abuzului, a interceptărilor,
impunitatea - exonerarea răspunderii semnăturii pentru acte administrative din partea demnitarilor…
25 de ani de politică disprețuitoare ajung pentru a învăța democrația,simțul cetățenesc ?
ALTRUISMUL,CUMPĂTAREA,ONESTITATEA,RESPECTUL,DEVOTAMENTUL spre care fiecare din noi ar trebui să tindă, pot fi educate și promovate într-o societate bolnavă ?
o populație disperată și scârbită de marasmul moral, economic, social, politic…
Cand romanii vor realiza in cele de urma cat este de puternica solidaritatea, mafia va disparea.
Tacerea este tot o forma de aprobare: daca taci, esti partas la golaniile mafiei guvernamentale.
Este vorba de economie, nu de vrajeala.
De exemplu, daca se maresc salariile, fara sa fie un calcul economic in spate (altfel spus, marirea se face "pe ochi frumosi"), banii in plus vor fi absorbiti de preturi, adica va creste inflatia. Ne bucuram o luna de marirea de salariu, dar luna urmatoare constatam ca de fapt avem mai putini bani in buzunar.
Nu vreau sa-ti dau lectii, nici eu nu sunt economist, dar asta am inteles de cand urmaresc criza econoomica globala din 2008 incoace.
Daca am produce ceva concret, atunci ar fi si crestere economica. Dar atata timp cat sectorul particular de-abia respira iar statul se amesteca ne-permis de mult in economie, nu va fi crestere economica. Ai observat ca s-a taiat anul acesta de la investitii? Si atunci de unde salarii ca a muncitorilor francezi?
Problema uriasa este ca saracia extrema a adultilor este mediul in care cresc copii care sint privati de conditii bune de educatie, sanatate, o viata sociala normala in care au loc firesc sportul, artele, micile distractii. Saracia adultului reteaza de multe ori posibilitatea de dezvoltare a copilului, a adultului in devenire.
Felicit Hotnews pentru publicarea acestui articol care spune lucruri foarte grave despre starea natiei.
Cat ar fi somajul daca ar fi ramas in tara cei trei, patru milioane de romani care si-au parasit tara ca sa scape de saracia lucie si cat ar fi somajul daca intreprinzatorii mici si multi dintre cei mijlocii n-ar fi evazionisti, fortati de impozitele ucigatoare sa nu-si plateasca imensele impozite?
Mai mult, dupa ce ca nu muncim (ca popor ma refer), platim taxe foarte mari si multe pentru a sustine un buget de stat care este folosit de o gasca de politicieni pentru subzistenta diverselor categorii sociale sau pentru a-si intari pozitia politica.
Nu se mai pune problema de investitii (vezi nr infim de autostrazi, de fapt drumul infim de sosele care chiar s-ar putea numi drumuri), de acces civilizat la un WC sau, si mai rau, lipsa accesului la educatie (desi aici cred ca se face in mod intentionat asta pentru ca omul "prost" nu stie ce sa ceara si face ce i se spune, aviz electoratului doritor de pungi de malai, galeti si alte pomeni electorale). Iar acolo unde exista educatie in sensul de scoli, licee etc, ne intoarcem in cercul vicios unde profesorul nu-si face treaba cum trebuie, dovada rateurile din ultimii ani de la bacalaureat.
Ce se poate face? Eu as incepe cu educatia si investitiile. Educatie pentru a intelege ce vrem de fapt de la viata asta, pentru a ne specializa intr-o meserie, pentru inovatie si cercetare, nu doar sa pupam icoane si sa asteptam pomenile electorale si investitii pentru ca cei care au bani si cauta forta de munca, sa ajunga la noi, sa aiba conditiile necesare pentru a-si desfasura afacerile.
Sau sa plecam afara din tara toti ce care muncesc si se gandesc ca au o singura viata de trait si nu merita irosita intr-o lupta inegala cu morile de vant.
Pentru ca trantorul nostru nu vrea munca, nici studii, nici sa-si puna fundu la sacrificiu sa invete ceva ...... vrea doar salariu de "inginer" sau director, ca analfabet, chipurile pentru ca el este acum european !?
Acum ati inteles de ce Rrumania nu va pupa niciodata euro, schengen ... statutul de oameni si nu de sub-oameni !
Banii se castiga ca si PIB-ul nu vine din cer sau din cersit, cersetorii Europei ! Analfabeti milionari, chipurile saraci
Fiind nascut in 89´ pot afirma ca nu stiu pe cineva sa cerseasca din toate sutele de romani pe care i-am cunoscut mai mult sau mai putin.
Tu stii pe careva?
Stam prost in statistici. Asta nu inseamna ca suntem sub-cetateni. Nu am inteles de cei cu fose septice si apa din hidrofor apar cu ´WC in curte´.
Sa nu uitam ca ne comparam in statistici cu statele cele mai dezvoltate din lume. Daca ne comparam cu ceilalti 80% de locuitori ai planetei suntem europeni la loc.
Toti, dar absolut toti ne vor prosti si manipulabili.
Si o fac cu copy si paste.
Ceea ce e mai grav este ca toti am face la fel in locul lor /lui.
Demonstratia este facuta de celebra discutie Ponta+Petrescu vs. Basescu+"Bogdan".
Dra. Petrescu de la Finante nu e o proasta. Doctoratul la Harward nu se ia cu copy/paste.
Dar a intrat in joc. I-a fost aburita mintea cu promisiuni. Dar DEMNITATEA si imaginea si le-a pus singura pe masa, pe nimic!!
Ne-a re-demonstrat ca, oricine ai fi, daca nu ai tupeul sa spui NU atunci cand ti se cere "ceva" sub demnitatea ta, vei fi calcat in picioare de oricine, fiinda asa vrea "PL"-ul lui.
...oameni simpli abrutizați de sărăcie, aflați la limita supraviețuirii, menținuți în ignoranță și înșelați prin manipulări abjecte machiavelice...
clasa politică ar trebui obligată să se reformeze prin orice mijloace pașnice…
poate în acest an se va atinge masa critică a disperării și va apare revolta…
este nevoie de aprinderea scânteii de conștiință în fiecare din noi…
nevoia de altruism, cumpătare, onestitate, respect, devotament există în fiecare din noi, dar trebuie promovate de instituțiile mari ale statului școală, justiție, parlament, guvern. nevoia de siguranță pentru oameni este necesară pentru a supraviețui, dar nu este și suficientă pentru dezvoltarea morală,spirituală. nu poți fi liber în mod real fără să-ți dorești adevărul și dreptatea ...mai întâi este necesară schimbarea fiecăruia din noi.…apoi putem schimba și reforma clasa politică ....
in 1989 in cehoslovacia manifestatii pasnice de sute de mii de oameni au facut revolutia de catifea
sau vor mai trece încă 25 de ani…
dacă nu acum, când ? dacă nu noi, cine ? o clasă politică oportunistă profitoare coruptă trebuie reformată si schimbată nu prin violență, ci prin mijloace democratice, pașnice, civilizate, demne și de bun simț aplicate cu fermitate și perseverență ! noi nu suntem ca ei ! fii tu schimbarea pe care dorești să o vezi în lume !