Ministrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta conflictul din Siria, din Ucraina si din Afganistan si, in general, conceptul de "razboi hibrid", intrunirea avand loc pe fondul tensiunilor cu Moscova, transmite AFP.

Jens StoltenbergFoto: AGERPRES

Secretarul de stat american John Kerry se va intalni cu secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

MAE anunta ca si ministrul afacerilor externe, Lazar Comanescu, va participa in perioada 1-2 decembrie 2015, la Bruxelles, la reuniunea ministrilor de externe NATO.

Vor avea loc, in acest cadru, o reuniune si un dineu de lucru in format Aliat, o reuniune dedicata Afganistanului in format Resolute Support Mission (RSM), precum si reuniunea Comisiei NATO ¬ Ucraina (NUC), se arata intr-un comunicat MAE.

Discutiile in format Aliat se vor concentra asupra situatiei de securitate din vecinatatile ¬estica si sudica ale NATO, precum si asupra perspectivelor de adaptare strategica a Aliantei la amenintarile si factorii de risc in continua evolutie.

Totodata, va fi abordata politica NATO a "usilor deschise", ministrii de externe din statele membre urmand sa decida cu privire la aderarea Muntenegrului la Alianta Nord-Atlantica, afirma MAE.

Conform unor surse citate de AFP, Muntenegru va fi invitata formal sa adere la NATO, textul invitatiei fiind deja aprobat la nivel de ambasadori.

Dupa aceea, in cel mult un an si jumatate, Muntenegru va fi parte a aliantei.

Reuniunea Comisiei NATO - Ucraina va aborda ultimele evolutii de securitate din Ucraina, precum si modalitatile prin care Aliatii pot sprijini in continuare partea ucraineana.

Reuniunea dedicata Afganistanului urmeaza sa ia decizii referitoare la continuarea misiunii Resolute Support si va dezbate modul de abordare al NATO in relatia cu partea afgana, in viitor.

In marja ministerialei NATO, seful diplomatiei romane va avea intalniri bilaterale cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, si cu omologi din state membre NATO si din tari partenere ale Aliantei.

  • O carte fundamentala pentru a intelege noile framantari la nivel global
  • Exercitiu de imaginatie: Cum va arata Europa sub conducere islamista
  • Lectura obligatorie pentru a intelege mi bine situatia din zona Orientului Apropiat