Ministerul italian al Educatiei a cerut interventia Procuraturii si Prefecturii, in legatura cu extensia din Sicilia a Facultatii de Medicina de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati. "In acelasi timp, a fost solicitata Avocatura Statului pentru promovarea unui recurs pe langa autoritatea judiciara, cu scopul de a interzice continuarea activitatii didactice", a anuntat, in exclusivitate pentru HotNews.ro, Ministerul italian al Educatiei. Raspunsul a venit dupa ce rectorul Iulian Birsan a declarat pentru HotNews.ro ca nu are nevoie de aprobare din partea autoritatilor din Italia, ca italienii iau deja cursuri de limba romana, contra cost, pentru a putea da admitere la facultatea la care vor preda profesori romani si ca extensia a fost aprobata de Guvernul Romaniei.

Facultate romaneasca de medicina in ItaliaFoto: Captura YouTube

Universitatea Dunarea de Jos din Galati a anuntat vara aceasta ca isi deschide o extensie a Facultatii de Medicina in Italia, la Enna in Sicilia. Extensia are aprobarea Ministerului roman al Educatiei si a Guvernului Romaniei, insa nicio autorizare sau aprobare din partea autoritatilor italiene.

Ea urmeaza sa isi deschida cursurile pe 14 decembrie 2015, cu predare in limba romana din partea profesorilor de la Universitatea din Galati si cu taxe de scolarizare de mii de euro pe an. Intre timp, profesorii din Galati le predau deja cursuri de limba romana italienilor care vor sa faca medicina, pentru care acestia platesc 220 de euro pe luna, a declarat pentru HotNews.ro, in urma cu peste doua saptamani, Iulian Birsan, rectorul Universitatii Dunarea de Jos din Galati.

UBLICITATE

Ministerul italian al Educatiei: Diplomele care ar fi eliberate nu ar avea nicio valoare / Chestiunea a fost semnalata Guvernului Romaniei

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul italian al Educatiei si Invatamantului a anuntat care este pozitia autoritatilor italiene.

Rep: Care este situatia, din punct de vedere juridic, a Facultatii de Medicina in limba romana din Enna - Sicilia?

Ministerul italian al Educatiei: Din punct de vedere juridic, nu exista nicio Facultate de Medicina la Enna; in sensul ca titlurile care ar fi eliberate la sfarsitul perioadei formative nu ar avea nicio valoare, nici din punct de vedere academic, nici profesional.

Rep: Pentru a functiona, aceasta forma de invatamant are nevoie de autorizare din partea autoritatilor italiene? Are o astfel de autorizatie?

Ministerul italian al Educatiei: O Universitate straina poate activa cursuri universitare in Italia, dupa obtinerea autorizatiei eliberata de statul italian, in conformitate cu Conventia de la Lisabona si tratatele UE. Nici o universitate straina, cu toate acestea, nu a solicitat aceasta autorizatie pentru Enna. Institutiile de invatamant non-universitare, in schimb, nu pot fi autorizate; eventual pot propune crearea unui nou Ateneu universitar in Italia; este cazul, de exemplu, Fundatiei Proserpina, a carei cerere a fost respinsa, insa, la timpul sau, dupa ce Agentia Nationala de Evaluare a stabilit ca nu indeplineste conditiile necesare.

Rep: Ati trimis avertismente pana acum pentru faptul ca forma de invatamant nu este autorizata de catre guvernul italian? Daca da, cand si catre cine?

Ministerul italian al Educatiei:Da, la data de 1 si 22 septembrie. Initial, MIUR (Ministerul Educatiei si Invatamantului din Italia) a sesizat mai multe institutii (inclusiv Universitatea romaneasca "Dunarea de Jos" din Galati), dat fiind ca singurele informatii cu privire la aceasta initiativa soseau din presa. De fapt, aceasta universitate nu a dat pana acum nici un raspuns la astfel de avertismente. Singura institutie care s-a identificat in mod deschis ca promotor al initiativei e tocmai fundatia Proserpina, care printr-o firma de avocatura a comunicat ca a pus la dispozitia Universitatii Dunarea de Jos sediul, echipamentele si personalul didactic.

Rep: Care sunt pasii urmatori, in cazul in care organizatorii acestei forme de invatamant nu va raspund?

Ministerul italian al Educatiei: Din moment ce nu a existat niciun raspuns la avertismentele ministeriale, pe 26 octombrie MIUR a solicitat interventia organului administrativ competent de pe teritoriul Enna (Prefectul) pentru aspectele legate de partea administrativa, precum si a Autoritatii de Garantie pentru concurenta, in legatura cu profilul anticoncurential si de publicitate inselatoare a initiativei, si, pentru eventuale chestiuni de relevanta penala, Procuraturii Republicii. In acelasi timp, a fost solicitata Avocatura Statului pentru promovarea unui recurs pe langa autoritatea judiciara, cu scopul de a interzice continuarea activitatii didactice.

Rep: Ati contactat autoritatile romane pentru explicatii, in aceasta speta?

Ministerul italian al Educatiei: Da, prin intermediul Departamentului pentru Afaceri Europene, chestiunea a fost semnalata Guvernului Romaniei.

Rep: Ce se va intampla cu banii stransi din taxele pentru limba romana, platite deja de studentii care fac cursuri de limba romana pentru a putea sa dea examen de admitere la aceasta forma de invatamant?

Ministerul italian al Educatiei: Si in scopul de a lua masuri cu privire la aceste aspecte, Ministerul Educatiei a solicitat interventia autoritatilor indicate mai sus. Ministerul Educatiei nu poate interveni direct in acest sens.

Rep: Ati mai avut facultati similare, deschise in limbi ale altor state si fara autorizare din partea autoritatilor italiene?

Ministerul italian al Educatiei: Cel mai recent caz (2013) se refera tot la o universitate dintr-una din tarile UE (Pessoa - Portugalia), care a activat in Italia cursuri tot in domeniul medical (stomatologie). Chestiunea a ajuns la TAR (Tribunalul Administrativ Regional, n.r.), care a dat dreptate Ministerului Educatiei si activitatea didactica a fost incetata.

Rectorul "extensiei" romanesti: Cei admisi urmeaza 6 ani de facultate dupa regulile universitatii din Galati si la sfarsit primesc o diploma si le uram noroc in profesie

Iulian Birsan

Iulian Birsan

Foto: www.ugal.ro

Dupa ce presa din Peninsula a relatat ca Ministerul italian al Educatiei pregateste un nou avertisment pentru Universitatea Dunarea de Jos din Galati, a carei extensie in Sicilia, la Enna, o considera neautorizata, HotNews.ro l-a contactat pe Iulian Birsan, rectorul Universitatii Dunarea de Jos din Galati.

"Nu este nevoie de autorizare din partea guvernului italian, suntem in Uniunea Europeana. Suntem autorizati de o agentie - cea de la noi, de ARACIS - si in Enna. Dar sa ne dea avertisment, ca nu ne-au trimis niciunul pana acum", a declarat pentru HotNews.ro rectorul Iulian Birsan, pe 16 octombrie 2015.

Rectorul Universitatii Dunarea de Jos din Galati a explicat atunci pentru HotNews.ro ca "avem Hotarare de Guvern care aproba medicina la Enna, in Italia. E Hotarare de Guvern din septembrie anul asta, data de guvernul care este, pentru ca in fiecare an apare aceasta hotarare, cu noile programe autorizate care apar si dispar".

"Au inceput doar cursurile de limba romana, dar asta nu inseamna ca sunt admisi la facultate. E interzis sa invete limba romana?", a continuat Iulian Birsan. Acesta a afirmat pentru HotNews.ro ca taxa pentru cursurile de limba romana sunt 220 de euro pe luna si ca orele sunt predate de "profesori de la Galati".

Cursurile de limba romana se termina dupa ce candidatii "parcurg 360 de ore", iar cursurile Facultatii de Medicina incep, "in principiu", pe 14 decembrie 2015, a declarat pentru HotNews.ro Iulian Birsan, rectorul Universitatii Dunarea de Jos din Galati: "Exista doar un calendar, negociat cu partenerii din Italia, dar nu e nimic batut in cuie. Intai sa avem candidati care cunosc limba romana. Acum sunt 60 de cursanti, dar mai sunt si persoane care stiu, care au certificat de limba romana in zona".

In ceea ce priveste faptul ca italienii vor invata medicina in limba romana, in Sicilia, rectorul Universitatii Dunarea de Jos din Galati a declarat pentru HotNews.ro ca "medicina e o profesie liberala, am trecut de perioada in care pregateam oameni ca sa stea 10-15 ani intr-un loc. Apoi mai are de facut rezidentiatul si abia apoi incepe adevarat pregatirea, din punctul meu de vedere".

Acesta a sustinut ca studentii vor face practica in Sicilia, dar si la spitale din Romania. Taxa de scolarizare va fi la "nivelul taxei din Italia. Nu stiu, trebuie ca dupa ce cheltuim cu transportul, cazarea, diurna, salariile la nivel european pentru profesori, sa ramana si 1.000 de euro la nivel de student universitatii. Avem intelegere cu colaboratorii nostri acolo, Universitatea Kore din Enna. Ei ofera spatii, dotari in laboraroare, iar noi cadre didactice", a explicat pentru HotNews.ro Iulian Birsan.

Acesta a precizat ca "propunerea [ca Universitatea de la Galati sa construiasca aceasta extensie in Italia - n.red.] a venit de la cei din Sicilia, care au gasit aceasta posibilitate, sa o faca cu cineva din Romania".

Intrebat ce se va intampla cu banii din taxa de scolarizare, Iulian Birsan a afirmat ca "e normal ca cei din Enna sa isi recupereze investitiile de aproape 800.000 de euro pe care le-au facut inainte de Hotararea de Guvern, in laboratoare...".

"Cei care fac cursul de limba romana dau examen de admitere, iar daca il promoveaza, atunci urmeaza 6 ani de facultate dupa regulile universitatii din Galati si la sfarsit primesc o diploma si le uram noroc in profesie", a afirmat rectorul.

Acesta a precizat ca universitatea pe care o conduce are extensii similare si in Moldova si ca "vorbim despre internationalizare foarte mult, dar stam in sabloane".

"Nu avem nicio problema din partea autoritatilor din Italia. Sicilia este provincie autonoma si avem medalie din partea Siciliei, pentru ca am deschis aceasta extensie. Am primit-o acum o luna, dupa Hotarea de Guvern", a declarat pentru HotNews.ro, in urma cu mai bine de doua saptamani, rectorul Universitatii Dunarea de Jos din Galati.

Corriere della Sera scria pe 15 octombrie 2015 ca Universitatea Dunarea de Jos din Galati si-a deschis deja portile in Sicilia, la Enna, prin cursurile de limba romana pe care le predau sicilienilor care vor sa dea admitere la facultatea de medicina. Candidatii admisi ar urma sa inceapa cursurile de medicina in limba romana, cu profesori romani de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati.

Ziarul citat relata atunci ca, din partea italiana, de deschiderea facultatii se ocupa Fundatia Proserpina si ca liderul acestei fundatii sustine ca este vorba despre o "extensie a formarii la distanta", care nu ar avea nevoie de autorizatie din partea Ministerului italian al Educatiei.

Extensia pentru care Ministerul Educatiei din Italia cere interventia Procuraturii are autorizatie de la Guvernul Romaniei

Facultatea romaneasca in Sicilia, aprobata de Guvernul Romaniei

Facultatea romaneasca in Sicilia, aprobata de Guvernul Romaniei

Foto: legislatie.just.ro

Cursurile de Medicina in Italia pe care Universitatea Dunarea de Jos din Galati urmeaza sa le desfasoare au aprobare din partea Ministerului roman al Educatiei si a Guvernului Romaniei. Autoritatile romane si-au dat acceptul ca profesorii romani de medicina sa predea in limba romana in Italia in fata a maximum 100 de studenti: 50 la Specializarea Asistenta medicala generala si 50 la specializarea Medicina.

Acceptul a fost primita prin Hotararea de Guvern privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare pentru anul universitar 2015-2016, aprobata de Executiv pe 15 iulie 2015.

Specializarea Asistenta medicala generala de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati, in locatia geografica de desfasurare Enna - Italia a primit Autorizare de functionare provizorie (AP), la forma de invatamant cu frecventa, cu un numar maxim de studenti care pot fi scolarizati de 50, potrivit Hotararii de Guvern privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare pentru anul universitar 2015-2016, aprobata de Executiv pe 15 iulie 2015.

In octombrie, Guvernul a publicat in Monitorul Oficial o noua forma a Hotararii de Guvern, prin care mai acorda autorizare unei specializari romanesti in Enna - Italia. Tot Universitatea Dunarea de Jos din Galati a primit Autorizare de functionare provizorie (AP) si pentru specializarea Medicina in locatia geografica de desfasurare Enna - Italia, unde poate scolariza maximum 50 de studenti, potrivit Guvernului roman.

Hotararea de Guvern este semnata de premierul Victor Ponta, ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu si ministrul Muncii, Rovana Plumb. Vezi aici si aici hotararea prin care Guvernul Romaniei aproba aceasta forma de invatamant.

Potrivit primei clasificari europene a universitatilor din Romania, Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati se afla in a doua categorie valorica a universitatilor.