Directoarea care a trimis acasa in timpul programului scolar o eleva de clasa a VI-a pentru ca avea fusta cu floricele, si nu una neagra simpla asa cum spunea regulamentul, a fost eliberata din functie. Ea preda, insa, in continuare la scoala, a declarat pentru HotNews.ro Zoia Bucovala, inspectorul scolar general din Constanta. "Atat poate face Inspectoratul", a afirmat aceasta. Pe de alta parte, Alexandru Bajdechi, student in anul II la Drept, a afirmat pentru HotNews.ro ca "Consiliul de Administratie al scolii trebuie sa raspunda pentru ca a aprobat un asemenea regulament, iar Ministerul Educatiei trebuie sa raspunda pentru (...) ca a permis unitatilor de invatamant sa aiba aceasta conduita".

Elevi la scoalaFoto: Agerpres
  • Amintim ca directoarea unei scoli a trimis-o acasa de la ore, in timpul programului scolar, pe o eleva de 11 ani, pe motiv ca avea fusta cu flori si nu simpla - asa cum cerea regulamentul.
  • Mama fetei a facut reclamatie la inspectorat, pentru ca fata a traversat astfel nesupravegheata o cale ferata si un drum european, de la scoala spre casa.
  • In discutia mama-directoare, aceasta din urma arata ca accepta incalcarea regulamentului de catre o alta eleva, cu fusta bleumarin

Inspectoratul Scolar Judetean Constanta (ISJ) a decis sa o elibereze din functia de director de scoala pe profesoara Elena Preda, de la Scoala Gimnaziala nr. 2 'Viceamiral Ioan Murgescu' din localitatea Valu lui Traian, judetul Constanta.

Gabriela Bucovala

Gabriela Bucovala

Foto: isjcta.ro

Zoia Gabriela Bucovala, inspector general, a anuntat ca "au fost investigate acuzatiile formulate de catre mama elevei, Consiliul de administratie al ISJ a decis incetarea detasarii profesoarei Elena Preda in functia de director al Scolii gimnaziale Nr. 2 din Valu lui Traian, pentru erori manageriale si comportament neadecvat, pentru statutul de cadru didactic. In afara de faptul ca doamna profesoara nu a dat dovada de comportament managerial adecvat in acest conflict, ea a si folosit un limbaj cel putin inadecvat pentru un cadru didactic, utilizand cuvinte jignitoare", relateaza Agerpres.

Contactata de HotNews.ro, Zoia Bucovala a declarat ca Elena Preda nu mai este director de scoala, insa le preda in continuare elevilor. Intrebata cine le poate garanta parintilor ca profesoara nu va trimite astazi un alt copil acasa, din timpul programului scolar, sau ca nu va folosi in continuare un limbaj neadecvat cu elevii, inspectoarea scolara generala a afirmat ca, "daca se intampla acest lucru, atunci in urma unei sesizari scrise scoala poate incepe cercetarea".

La nivel de inspectorat, masura de eliminare din functia de director este maxima, "atat poate face inspectoratul scolar judetean", a declarat pentru HotNews.ro Zoia Gabriela Bucovala.

Aceasta a adaugat ca "cercetarea disciplinara se poate face numai si numai la nivelul unitatii de invatamant. Este vorba despre un contract de munca. Orice sanctiune este stabilita de scoala".

Inspectorul scolar a afirmat ca nu stie daca scoala desfasoara o astfel de cercetare, in acest caz.

De cealalta parte, profesoara Elena Preda, data afara din functia de director de scoala, a anuntat ca va merge in instanta cu decizia ISJ, relateaza Agerpres.

Alexandru Bajdechi

Alexandru Bajdechi

Foto: Facebook

Alexandru Bajdechi, student in anul II la Drept, a declarat pentru HotNews.ro ca problema este generata de Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP), aprobat prin Ordin de ministru si care adauga elemente care nu sunt continute de legea educatiei, cum ar fi conditionarea participarii la actul educational.

"Directoarea trebuie sa raspunda si penal pentru rele tratamente aplicate minorului. S-ar putea ca Parchetul sa se poata autosesiza, pentru ca este vorba despre un minor, dar oricum Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) va depune sesizare. Consiliul de Administratie al scolii trebuie sa raspunda pentru ca a aprobat un asemenea regulament, iar Ministerul Educatiei trebuie sa raspunda pentru acest ROFUIP, pentru ca a permis unitatilor de invatamant sa aiba aceasta conduita", a sustinut Alexandru Bajdechi.

Potrivit acestuia, "directoarea a respectat regulamentul de ordine interioara. Daca acest regulament este act administrativ, directorul este obligat sa il respecte. Daca este act civil, atunci ce putere are scoala sa vina spuna, in baza acestui act, ca elevii trebuie sa vina cu fusta?"

Ce s-a intamplat la scoala: dialogul mama-directoare

Profesoara Elena Preda, directoare a Scolii Gimnaziale Nr. 2 'Viceamiral Ioan Murgescu' din Valu lui Traian, judetul Constanta, a dat afara de la ora de Biologie, pe 8 octombrie 2015, o eleva de 11 ani, pe motiv ca a venit cu o fusta neagra cu floricele, nu neagra simpla, deci ca a incalcat regulamentul scolii, scrie Agerpres. Directoarea a trimis-o pe eleva inapoi acasa, iar la intoarcerea la scoala eleva a venit cu mama sa, care a filmat discutia pe care a purtat-o cu directoarea.

Sorina Spilcea, mama fetei, a inregistrat discutia pe care a purtat-o in scoala cu directoarea Elena Preda, relateaza si Pro TV.

Sorina Spilcea, mama fetei: Cum va permiteti sa faceti copilul meu prost? L-ati facut dumneavoastra?

Elena Preda, directoarea scolii: Nesimtita. Am intrebat-o: esti proasta?

Sorina Spilcea, mama fetei: Da, ati facut-o proasta si nesimtita, da?

Elena Preda, directoarea scolii: Nesimtita am facut-o.

Sorina Spilcea, mama fetei: De ce, doamna? Ati crescut-o dumneavoastra? V-ati chinuit dumneavoastra sa o faceti pana acum, sa o cresteti?

Elena Preda, directoarea scolii: Nu, doamna, dar nu trebuie sa tipati la mine ca m-ati deranjat.

Sorina Spilcea, mama fetei: Nu era in pantaloni, nu era in niciun fel altfel. Avea pur si simplu niste floricele albe pe fusta, atat.

Elena Preda, directoarea scolii: Doamna! Doamna!

Sorina Spilcea, mama fetei: Ce, era o crima?

(...)

Elena Preda, directoarea scolii: Copilul nu are ce cauta in scoala in acele conditii. Nu stiu cum de a intrat. Scrie 'fusta nea-gra'.

Sorina Spilcea, mama fetei: Si daca are ceva alb inseamna ca trebuie sa gonim copilul acasa sa treaca o cale ferata?

Elena Preda, directoarea scolii: Nimic. Nu, ma ascultati? Fata asta are bleumarin [ridica in picioare o fetita din clasa - n.red.] Am acceptat.

Sorina Spilcea, mama fetei: Asa, bleumarin avem voie, n-ati trimis-o acasa.

Elena Preda, directoarea scolii: Nu, ca n-are floricele.

(...)

Elena Preda, directoarea scolii: Va rog frumos sa parasiti, eu am ora acum. Gata. Afara!

(dialogul este redat din inregistrarea publicata de Pro TV)

Citeste si: