Elevii din Constanta reactioneaza dupa ce directoarea unei scoli a trimis-o acasa de la ore pe o eleva de 11 ani, pentru ca avea fusta cu flori si nu simpla, asa cum cerea regulamentul. Mama fetei a facut reclamatie la inspectorat, pentru ca fata a traversat astfel nesupravegheata o cale ferata si un drum european, de la scoala spre casa. Asociatia Elevilor din Constanta aminteste ca nicio scoala nu poate conditiona participarea la ore de tinuta, avand in vedere ca dreptul la educatie este garantat de Consitutie. "Solicitam Inspectoratului Scolar Judetean eliberarea imediata din functie a directoarei", spun elevii.

Uniforme de pioner si soimFoto: Agerpres

Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) "condamna evenimentele petrecute si considera drept incalificabila atitudinea doamnei Elena Preda, directorul Scolii gimnaziale nr. 2 'Viceamiral Ioan Murgescu'. Atragem atentia asupra faptului ca unitatea de invatamant nu poate conditiona participarea la actul de educatie de o anumita tinuta impusa, dreptul la educatie fiind un drept inalienabil, garantat de Consitutia Romaniei. Totodata, conform Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, in cadrul procesului instructiv-educativ tratamentele degradante sunt interzise", anunta elevii, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

"Solicitam Inspectoratului Scolar Judetean eliberarea imediata din functie a directoarei Scolii gimnaziale nr. 2 'Viceamiral Ioan Murgescu', deoarece actiunile acesteia au pus in pericol integritatea fizica a elevei si au adus atingere demnitatii acesteia. Pana la finalul saptamanii, vom sesiza Corpului de control al ministrului educatiei si vom solicita derularea unei anchete in cadrul unitatii de invatamant. De asemenea, luam in calcul si aducerea acestui caz in atentia Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta, in vederea derularii unei anchete penale", anunta Asociatia Elevilor din Constanta.

Constantin-Alexandru Manda, presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, sustine ca "este de neacceptat ca aceste lucruri sa se intample in anul 2015 intr-o institutie de invatamant. Doamna director a recunoscut intamplarea, dar s-a prevalat de prevederile regulamentului intern. Aceste prevederi sunt nelegale, scoala neputand sa conditioneze participarea elevului la procesul instructiv-educativ de o anumita tinuta vestimentara. Mama elevei ne-a adus la cunostinta mai multe abuzuri petrecute in cadrul institutiei. Am dat curs sesizarii, vom verifica informatiile si vom sesiza organele abilitate. Destituirea doamnei director Preda este imperioasa, deoarece astfel de evenimente nu pot fi tolerate."

Ce spune directoarea scolii

Dupa ce o eleva de clasa a VI-a de la Scoala nr. 2 din Valu lui Traian, judetul Constanta, a fost data afara din scoala de directoare pe motiv ca fusta fetei nu era cum scria la regulament, de culoare negru simplu, mama fetei s-a dus la scoala pentru a reclama situatia.

Sorina Spilcea, mama fetei, a inregistrat discutia pe care a purtat-o in scoala chiar cu directoarea Elena Preda, care i-a trimis fata acasa in timpul programului scolar, relateaza Pro TV.

Sorina Spilcea, mama fetei: Cum va permiteti sa faceti copilul meu prost? L-ati facut dumneavoastra?

Elena Preda, directoarea scolii: Nesimtita. Am intrebat-o: esti proasta?

Sorina Spilcea, mama fetei: Da, ati facut-o proasta si nesimtita, da?

Elena Preda, directoarea scolii: Nesimtita am facut-o.

Sorina Spilcea, mama fetei: De ce, doamna? Ati crescut-o dumneavoastra? V-ati chinuit dumneavoastra sa o faceti pana acum, sa o cresteti?

Elena Preda, directoarea scolii: Nu, doamna, dar nu trebuie sa tipati la mine ca m-ati deranjat.

Sorina Spilcea, mama fetei: Nu era in pantaloni, nu era in niciun fel altfel. Avea pur si simplu niste floricele albe pe fusta, atat.

Elena Preda, directoarea scolii: Doamna! Doamna!

Sorina Spilcea, mama fetei: Ce, era o crima?

(...)

Elena Preda, directoarea scolii: Copilul nu are ce cauta in scoala in acele conditii. Nu stiu cum de a intrat. Scrie 'fusta nea-gra'.

Sorina Spilcea, mama fetei: Si daca are ceva alb inseamna ca trebuie sa gonim copilul acasa sa treaca o cale ferata?

Elena Preda, directoarea scolii: Nimic. Nu, ma ascultati? Fata asta are bleumarin [ridica in picioare o fetita din clasa - n.red.] Am acceptat.

Sorina Spilcea, mama fetei: Asa, bleumarin avem voie, n-ati trimis-o acasa.

Elena Preda, directoarea scolii: Nu, ca n-are floricele.

(...)

Elena Preda, directoarea scolii: Va rog frumos sa parasiti, eu am ora acum. Gata. Afara!

(dialogul este redat din inregistrarea publicata de Pro TV)

Directoarea Elena Preda este cercetata disciplinar de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Constanta, scrie Agerpres.