Expert Forum, Freedom House Romania si Centrul Roman de Politici Europene -, membre ale Initiativei pentru o Justitie Curata, isi exprima profunda ingrijorare fata de respingerea de catre Senatul Romaniei a proiectului de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate.

Romanii sunt revoltati de gradul foarte scazut de recuperare a prejudiciilor si de confiscare a bunurilor dobandite prin coruptie si crima organizata, iar aceasta institutie ar avea un rol decisiv in redresarea situatiei si in reintoarcerea la bugetul public a banilor furati, se arata intr-un comunicat al celor trei organizatii, intitulat "Senatul Romaniei protejeaza interesele infractorilor".

"Importanta acestei agentii a fost subliniata in Raportul MCV din ianuarie 2015, infiintarea sa fiind un angajament al Romaniei in cadrul Uniunii Europene. Prin respingerea acestui proiect de lege la Senat, Romania da un mesaj negativ in ceea ce priveste vointa politica de sustinere a luptei impotriva coruptiei si de combatere a infractionalitatii de orice fel", noteaza sursa citata

"In contextul in care Romania se confrunta cu nenumarate cazuri de coruptie, multe dintre care au generat prejudicii enorme care nu sunt recuperate, consideram ca respingerea acestui proiect de lege este o vulnerabilitate majora in lupta impotriva infractionalitatii. Actul de justitie nu se indeplineste pana in momentul in care raul produs societatii nu este reparat, iar acest lucru presupune, pe langa pedepsirea vinovatilor, si recuperarea de catre societate a banilor furati", se mai scrie in comunicatul semnat de Expert Forum, Freedom House Romania si Centrul Roman de Politici Europene.

Proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, initiat de ministrul Justitiei Robert Cazanciuc, nu a primit numarul suficient de voturi in plenul Senatului marti, desi parlamentarii puterii au majoritatea, ceea ce a starnit nemultumirea liderului PSD Liviu Dragnea.

Potrivit listelor de vot obtinute de HotNews.ro, pe langa faptul ca au fost multi absenti, au existat si voturi impotriva si abtineri din partea unor senatori PSD, UNPR si ALDE.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marti seara, ca votul Senatului de respingere a proiectul de lege pentru infiintarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate este impotriva intereselor Romaniei, informeaza Mediafax.