Proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, initiat de ministrul Justitiei Robert Cazanciuc, nu a primit numarul suficient de voturi in plenul Senatului marti, desi parlamentarii puterii au majoritatea, ceea ce a starnit nemultumirea liderului PSD Liviu Dragnea. Potrivit listelor de vot obtinute de HotNews.ro, pe langa faptul ca au fost multi absenti, au existat si voturi impotriva si abtineri din partea unor senatori PSD, UNPR si ALDE.

Rezultatul votului a fost astfel: 66 voturi pentru, 36 impotriva (dintre care 29 voturi impotriva ale liberalilor) si 6 abtineri. Pentru a fi adoptat, ar fi fost nevoie de 84 voturi pentru.

Din cei 82 de senatori ai grupului PSD, au absentat 16.

Senatorii grupului PSD care au votat impotriva:

Florinel Butnaru (PSD)

Marius Ovidiu Isaila (UNPR)

Victor Mocanu (PSD)

Neagu Mihai (UNPR)

Ioan Iovescu (UNPR)

Senatorii grupului PSD care s-au abtinut:

Doina Elena Federovici

Gabriela Firea

Serban Nicolae

Florian Popa.

Firea a explicat ulterior ca ea impreuna cu Federovici au intrat in sala chiar inainte de vot si au crezut ca este vorba de proiectul de lege precedent. Acestea au informat imediat liderul de grup, insa votul nu a putut fi reluat.

Senatorul ALDE care a votat impotriva: Mihai Nita. De asemenea, de la ALDE au lipsit sapte senatori.

"Exista o discutie serioasa cu liderii de grup ai PSD despre absente. Va exista o discutie si cu colegii parlamentari sa vedem care sunt motivele. Astazi, la Senat, au lipsit 20 de senatori de la noi. Nu acuz neaparat pe cineva, dar, dincolo de asta, noi avem aici un loc de munca si cam trebuie sa venim la el. Nu a fost nimeni obligat sa candideze, nu a fost nimeni impins sa candideze, nu au tras cetatenii de ei sa fie alesi. Absentele - acesta va fi primul criteriu de care vom tine cont cand vom intocmi listele cu viitorii candidati ai partidului la anul. De el va tine cont conducerea partidului si de organizatiile judetene", a spus Dragnea, la finalul sedintei coalitiei de guvernare, citat de Agerpres.

El a adaugat ca un alt criteriu pentru intocmirea listelor cu candidati va fi activitatea parlamentara in sine, iar al treilea specializarea fiecarui posibil candidat.

Dragnea a mentionat ca despre "accidentul" de marti de la Senat va discuta cu parlamentarii partidului in zilele urmatoare.

"Fiecare dintre noi, de acolo de unde ne luam salariul, trebuie sa si mergem la munca. Asa sunt obisnuit eu. Dincolo de asta, este vorba de respectul celor care ne-au trimis in Parlament si sper sa inteleaga colegii mei acest lucru, calitatea de parlamentar nu este o gluma si nu este un moft. Atat timp cat ti-ai dorit sa fii parlamentar si ai cerut votul oamenilor, trebuie sa si vii in comisii sau in plen. O sa adoptam acest proiect de lege (privind infiintarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate - n.r.) in Camera Deputatilor", a incheiat Dragnea.

La randul sau, viceliderul grupului PSD din Senat, senatorul UNPR Haralambie Vochitoiu, i-a numit pe cei patru care au votat impotriva "patru oi negre".

"Potrivit listei electronice de vot, 32 de membri ai PNL s-au opus prin votul lor explicit fata de recuperarea bunurilor confiscate de la infractorii Romaniei. Peste 300 de milioane de euro, ne spune Codruta Kovesi, stau si trebuie recuperati si valorificati pentru poporul roman, de unde au fost furati. La PNL a fost o politica impusa, s-a ridicat degetul liderului de grup si au votat toti impotriva. PNL a avut directiva si a votat impotriva", a afirmat Vochitoiu, marti, la Senat.

Referitor la faptul ca patru senatori PSD au votat impotriva proiectului legislativ si alti patru s-au abtinut de la vot, el a declarat ca acestia sunt "patru oi ratacite din marea turma alba a PSD", cu care se va discuta in cadrul grupului.

"La noi, la UNPR, fiecare senator azi a explicat absenta sa. Avem doi oameni care sunt bolnavi si doi oameni care sunt plecati in delegatie", a explicat Haralambie Vochitoiu.

Listele de vot de marti din Senat: