Ministerul roman al Afacerilor Externe a reactionat la declaratiile de luni ale sefului Departamentului de neproliferare, dezarmare si controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, care ceruse abandonarea planurilor privind amplasarea sistemului american de aparare antiracheta in Romania. Ministerul roman al Afacerilor externe subliniaza ca "Acuzele cu privire la incalcarea Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) prin amplasarea facilitatii antiracheta Aegis Ashore la Baza militara Deveselu sunt nefondate. Prevederile acestui tratat vizeaza rachete care angajeaza tinte la sol. Tratatul nu se aplica dezvoltarii si testarii interceptorilor care angajeaza tinte aflate in aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasati la facilitatea antiracheta din cadrul Bazei militare Deveselu. In acelasi timp, sistemul Aegis Ashore nu a fost si nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decat cei folositi pentru angajarea tintelor aeriene", se arata intr-un comunicat al MAE.

"Declaratia domnului Mikhail I. Uliyanov (...) nu aduce elemente de noutate. (...) Acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania" prevede ca interceptorii sunt non-nucleari, iar tipul acestora nu poate fi schimbat. Pe fondul proliferarii amenintarilor balistice si a interesului continuu al actorilor statali si non-statali de a testa si dezvolta rachete balistice, dezvoltarea capabilitatii NATO de aparare impotriva rachetelor balistice, care va include componenta europeana a sistemului antiracheta al SUA si, deci, si baza Deveselu, reprezinta o modalitate de consolidare a apararii colective la nivel Aliat, de crestere a stabilitatii si securitatii regionale si internationale. Aceasta capabilitate de aparare pur defensiva nu vizeaza Federatia Rusa, asa cum a fost comunicat in repetate randuri de partea romana si de partea americana, ci amenintari cu rachete balistice din afara spatiului euro-atlantic", mai arata MAE roman.

Reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe mai spun ca "Pozitiile partii romane, a celei americane si a NATO in legatura cu dezvoltarea capabilitatii de aparare impotriva rachetelor balistice au fost comunicate deschis atat Federatiei Ruse, cat si publicului larg cu diverse ocazii. Cel mai recent astfel de prilej l-a reprezentat vizita la Bucuresti a asistentului secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor, verificare si conformitate Frank Rose, la 8 octombrie 2015. In cadrul unei sesiuni publice organizate sub egida "Dialoguri@MAE", Romania si SUA au reiterat natura exclusiv defensiva a sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Europa, precum si utilizarea sa in scop de legitima aparare, in conformitate cu prevederile Cartei ONU si ale dreptului international."

"Toate aceste elemente si precizari, privind sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Europa, au fost reiterate recent de ministrul Bogdan Aurescu in cadrul sesiunii publice "Dialoguri@MAE" amintite mai sus, dar si in cadrul interviurilor acordate in ultima perioada", aminteste MAE.

Moscova a cerut luni abandonarea planurilor privind amplasarea sistemului american de aparare antiracheta in Romania, a declarat Mihail Ulianov, seful Departamentului de neproliferare, dezarmare si controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, potrivit Sputnik News. Potrivit lui Ulianov, citat intr-un comunicat postat luni pe site-ul MAE rus, amplasarea elementelor antiracheta in Romania ar fi o "incalcare flagranta" de catre Statele Unite a Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF).

Oficialul rus a sustinut ca rachete-tinta si drone de atac, ce pot fi folosite pentru lansarea de rachete de croaziera cu raza medie de actiune, pot fi instalate pe nave militare, dar nu si terestru. "Cerem Statelor Unite si Romaniei sa inteleaga intreaga lor responsabilitate pentru evolutia acestor evenimente si sa renunte la aceste planuri cat nu este prea tarziu", a afirmat Ulianov.