Presedintele Klaus Iohannis, s-a intalnt joi, la New York, cu crema investitorilor de pe Wall Street, cu care a discutat despre oportunitatile de investitii din Romania. “Au fost aproape 50 din cei mai mari, granzii de pe Wall Street. Cineva a facut un calcul sumar: in sala au fost ca 2, 5 - 3 trilioane de dolari”. Potrivit surselor HotNews.ro, intalnirea a fost organizata in mare masura de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

Klaus Iohannis la intalnirea cu investitorii americaniFoto: Presidency.ro

Potrivit unor surse din cadrul Administratiei Prezidentiale, la intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis au participat reprezentanti ai Morgan Stanley, Eliot, Eaton Vance Management, The Carlyle Group, Goldman Sachs, HSBC Bank, JP Morgan, Prince Street Capital Management, Franklin Templeton cu echipa largita, Eliot in frunte cu presedintele Paul Singer, plus alte companii de consultanta de calibru mai mic care reprezinta potentiali investitori. Ar fi fost in total cam 40 – 50 de reprezentanti ai investitorilor americani.

“A fost o intalnire foarte ok, iar presedintele a facut o buna impresie, fiind foarte receptiv la problemele ridicate de potentialii investitori”, au declarat pentru HotNews.ro surse participante la intalnire. “Cunosc cel putin doua companii care au venit la intalnire pentru a se decide daca investesc sau nu in Romania peste 1 miliard de dolari”, au precizat sursele citate.

Care ar fi fost insa problemele ridicate in fata presedintelui Klaus Iohannis de “granzii de pe Wall Street”? Potrivit unor surse din administratia prezidentiala, interesul americanilor s-ar fi concentrat pe deschiderea pietei de capital: Cum poate relua Romania listarea marilor companii de stat (in prezent pusculite de partid), dupa ce procesul s-a oprit anul trecut odata cu listarea Nuclearelectrica si Romgaz.

Investitorii ar fi interesati de continuarea listarii cu Salrom, Portul Constanta, Aeroportul Otopeni, Posta Romana. Potrivit altor surse participante la intalnire, tema listarii marilor companii este o tema recurenta in discutiile cu guvernul Ponta. “Asta nu e o mare noutate. De cativa ani tot discutam despre listarea companii lor si incurajarea guvernantei corporatiste. Ponta ne zice in ficare luna ca listeaza Hidroelectrica, dar compania e in insolventa”, au declarat sursele HotNews.ro.

Mai multe surse participante la intalnire au declarat ca situatia premierului Victor Ponta, trimis in judecata pentru fapte de coruptie, nu s-a discutat. Investitorii s-ar fi interesat de aspecte concrete precum Codul Fiscal, politica de redevente, importanta Romaniei in plan geostrategic, energie, resurse umane dar si de continuarea luptei anticoruptie, ca element esential pentru o piata predictibila. “Toata lumea a subliniat ca lucrurile se misca pozitiv in raport cu alte state din zona in ce priveste lupta anti-coruptie”, au precizat oficiali din cadrul aminitratiei prezientiale.

Inaintea intalnirii de joi, surse din cadrul administratiei prezidentiale au declarat pentru HotNews.ro ca este o vizita axata in primul rand pe teme de politica externa si de securitate, nu in zona economica desi seful statului va avea si vineri, 25 septembrie, o intalnire cu “senior executives” ai unor companii multinationale americane care doresc sa investeasca in Romania.

Mentionam ca presedintele Klaus Iohannis a ajuns, joi dimineata, in Statele Unite, unde va participa in perioada 25-29 septembrie la Adunarea Generala a ONU si se va intalni cu vicepresedintele american Joe Biden. Vezi aici programul oficial al vizitei.Vineri, presedintele Romaiei urmeaza sa participe la deschiderea summitului si are programate doua intalniri bilaterale: cu presedintele Turkmenistanlui si cu presedintele Adunarii Generale a ONU.