Presedintele Klaus Iohannis, aflat in vizita in Statele Unite, s-a intalnit joi, in cadrul unei reuniuni la New York, cu reprezentanti ai unor investitori institutionali si banci de investitii din SUA, ocazie cu care seful statului a precizat ca una dintre prioritatile sale este dezvoltarea dimensiunii economice a relatiei dintre cele doua tari, "astfel incat SUA sa devina unul dintre principalii investitori in Romania". "Am deplina incredere in potentialul Romaniei de a deveni un centru regional pentru investitiile americane", a aratat el, subliniind totodata ca tara noastra are "un potential autentic de a deveni un jucator esential pe piata energetica regionala, Romania fiind a treia tara cel mai putin dependenta de energie din UE".

Potrivit unui comuncat remis de Administratia Prezidentiala, "Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a participat, joi, 24 septembrie a.c., la New York - Statele Unite ale Americii, la reuniunea intitulata "Romania - o destinatie atractiva pentru investitorii institutionali". Cu aceasta ocazie, Presedintele Romaniei s-a intalnit cu reprezentanti ai sectorului financiar din SUA, ai unor banci si fonduri de investitii, cu investitori institutionali prezenti si viitori pe piata de capital din Romania, precum si cu numerosi oameni de afaceri interesati de potentialul investitional oferit de economia Romaniei".

Conform sursei citate, tematica discutiilor a fost axata pe "evolutiile recente ale pietei de capital din tara noastra, necesitatea si modalitatile de stimulare a acesteia, valorificarea optima a avantajelor comparative reciproce, investitiile americane in Romania, atat cele prezente, cat si cele viitoare, precum si eliminarea constrangerilor care interfereaza, in mod necuvenit, cu libertatea economica".

"In acest sens, s-au pus bazele elaborarii unui ghid de bune practici pentru a preveni actele de coruptie la nivel de societati economice", se arata in comunicat.

Cu acest prilej, arata sursa citata, "presedintele Klaus Iohannis a subliniat faptul ca, desi dimensiunea de securitate se afla la baza Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii, dimensiunea economica a relatiei dintre cele doua tari are potentialul de a ajunge la acelasi statut. Securitatea geopolitica nu poate fi realizata decat in cadrul unei cooperari economice solide".

"Este una dintre prioritatile mele sa dezvoltam aceasta dimensiune economica. Am constatat cu entuziasm dublarea comertului bilateral in ultimii 5 ani, care a ajuns la peste 2 miliarde de dolari americani in 2014. Speram ca aceasta tendinta ascendenta va continua, astfel incat SUA sa devina unul dintre principalii investitori in Romania. Am deplina incredere in potentialul Romaniei de a deveni un centru regional pentru investitiile americane. Atragerea de investitii straine este o prioritate fundamentala pentru Romania!", a afirmat presedintele Klaus Iohannis in cadrul reuniunii.

Totodata, se mai arata in comunicat, presedintele Romaniei a subliniat ca tara noastra are un potential autentic de a deveni un jucator esential pe piata energetica regionala, Romania fiind a treia tara cel mai putin dependenta de energie din Uniunea Europeana.

Sursa citata precizeaza ca evenimentul organizat la New York a avut ca scop schimbarea perceptiei asupra pietei de capital din Romania, in contextul promovarii acesteia la statutul de piata emergenta si continuarea programului de privatizari, precum si atragerea de investitii. In contextul in care exista sectoare care au potential inca nevalorificat sau sunt inca insuficient reprezentate pe piata de capital, precum infrastructura si transportul, industria de automobile, sectorul de telecomunicatii si IT, agricultura etc., s-a avut in vedere si promovarea multiplelor oportunitati de investitii oferite de Romania, se mai arata in comunicat.

* Vineri, Klaus Iohannis va avea doua intalniri bilaterale, cu presedintele Turkmenistanului si cu presedintele Adunarii Generale a ONU.