Florentin Scaletchi, condamnat la inchisoare, Alexandru Arsinel si Niculae Dide se numara printre persoanele carora presedintele Klaus Iohannis le-a acordat miercuri titlul de "Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - Luptator cu Rol Determinant".

HotNews.roFoto: Hotnews

Presedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind conferirea titlului de "Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - Luptator cu Rol Determinant", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Potrivit anexei, este vorba de persoane care, "la propunerea Secretariatului de Stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989, au obtinut avizul Comisiei parlamentare a revolutionarilor din decembrie 1989 conform dispozitiilor art.9 2 alin.5 din legea 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare".

Reamintim ca, printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul a hotarat sa-i reintroduca in plata pe revolutionarii ale caror rente lunare fusesera taiate in 2012 din ratiuni de austeritate, dar si din cauza gravelor nereguli din interiorul acestei bresle, dupa cum scria cotidianul Adevarul, in august 2015.

Precizari ale Administratiei Prezidentiale

Departamentul Comunicare Publica a precizat, ulterior, ca Titlul de "Luptator cu Rol Determinant" a fost instituit prin OUG 95/2014.

"Potrivit acestui act normativ, propunerile pentru acordarea acestui titlu au fost inaintate de catre Secretariatul de Stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989, cu avizul Comisiei parlamentare a Revolutionarilor din Decembrie 1989", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Potrivit sursei citate, "procedura s-a desfasurat la nivelul institutiilor abilitate de lege" "iar decizia acordarii acestui titlu, in urma verificarilor, revine in totalitate, din punctul de vedere al legalitatii si oportunitatii, Secretariatului de Stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 si Comisiei parlamentare a revolutionarilor din Decembrie 1989".

"Acestea din urma sunt singurele organisme in masura sa ofere clarificari suplimentare", adauga Administratia Prezidentiala, care precizeaza ca, dupa ce s-a constatat indeplinirea procedurilor legale, "Presedintele Romaniei a emis decretul privind acordarea titlului de 'Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - Luptator cu Rol Determinant'".

Alexandru Arsinel a fost acuzat in mai multe randuri ca a beneficiat "peste rand" de un transplant de rinichi.

Pe lista mai figureaza nume precum Gelu Voican Voiculescu, Razvan Theodorescu sau Dorel Visan.

Florentin Scaletchi, presedintele Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO), condamnat la sase ani de inchisoare pentru fapte de coruptie, a fost prins de politisti, in februarie 2013, in sectorul 2 si a fost dus dus in arest, pentru a pune in aplicare mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea, dupa cum scria atunci agentia Mediafax.

Potrivit procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in cursul anului 2005, in calitate de presedinte al OADO, Florentin Scaletchi ar fi pretins de la o persoana, care ulterior l-a denuntat, suma de 20.000 de euro. Scaletchi ar fi primit, in trei transe, echivalentul acestei sume reprezentand 24.000 de dolari. In schimb, acesta a lasat sa se creada ca are influenta asupra magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Penala, pentru reducerea, la judecarea recursului, a pedepselor ce fusesera aplicate denuntatorului de catre instanta inferioara, au spus anchetatorii.

Atat la Tribunalul Bucuresti, unde s-a judecat fondul acestui proces, cat si la Curtea de Apel Bucuresti, in faza de apel, Scaletchi a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru fapte de coruptie.

In septembrie 2010, ICCJ a decis definitiv casarea sentintei Curtii de Apel Bucuresti prin care Florentin Scaletchi era condamnat la inchisoare cu executare si trimiterea dosarului acestuia la aceasta instanta, pentru rejudecarea apelurilor.

In decembrie 2011, Curtea de Apel a respins ca nefondate apelurile, mentinand astfel condamnarea la sase ani de inchisoare hotarata de Tribunalul Bucuresti in martie 2007.

In urma recursului judecat de instanta suprema, Scaletchi a ramas cu aceeasi pedeapsa.

In septembrie 2010, acelasi Florentin Scaletchi a fost deferit justitiei de procurorii bucuresteni pentru ca a refuzat, in 2008, sa i se recolteze probe biologice, la Institutul Nationale de Medicina Legala (INML), dupa ce a fost prins de politistii rutieri cu o alcoolemie de 0,84 la mie.

Reamintim ca mandatul lui Klaus Iohannis a debutat cu un scandal, dupa ce l-a decoarat pe Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler.

Decorarea a fost criticata de Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului (MCA Romania) care a acuzat decorarea unui detinut politic care "se afiseaza public cu un partid sustinator al Miscarii Legionare si al neo-nazismului".