Armata este institutia in care peste 70% dintre romani au incredere ca "ar putea sa gestioneze o criza a imigrantilor", in timp ce pe ultimul loc se afla Guvernul. Concluzia apartine unui studiu facut de IRES la comanda Digi24, referitor la "perceptia romanilor cu privire la exodul refugiatilor in Europa". Sondajul a aratat ca 57% dintre respondenti "apreciaza drept mic si foarte mic riscul ca Romania sa fie expusa unei invazii a imigrantilor din Orientul Mijlociu si Africa".

Rezultatele sondajului IRESFoto: IRES

Studiul foloseste cand termenul "refugiat", cand pe cel de "imigrant", fara a face distinctie intre ele.

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) anunta ca a evaluat, la comanda postului de televiziune Digi24, "perceptia romanilor cu privire la exodul refugiatilor in Europa". Studiul a fost realizat in perioada 28-31 august 2015, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) pe un esantion de 1.482 de subiecti de peste 18 ani. Eroare maxima tolerata este de +/-2,6%, potrivit datelor metodologice.

83% dintre persoanele participante la studiul IRES au declarat ca au auzit despre "criza imigrantilor de la granitele Uniunii Europene".

Principalele motive care au generat exodul imigrantilor din tarile de origine sunt, in opinia respondetilor:

  • razboiul: 51%
  • saracia: 46%

Principali responsabili pentru criza existenta sunt, in opinia respondetilor:

  • guvernele din tarile de origine: 67%
  • gruparea terorista Statul Islamic (ISIS): 54%
  • SUA: 36%
  • Uniunea Europeana: 29%
  • Rusia: 28%
  • Israel: 24%

57% dintre romanii chestionati apreciaza drept mic si foarte mic riscul ca Romania sa fie expusa unei invazii a imigrantilor din Orientul Mijlociu si Africa, in timp ce 41% considera ca acest risc este unul mare si foarte mare, se arata in concluziile studiului.

De asemenea, peste o treime dintre participantii la studiu (35%) spun ca Romania este "foarte slab pregatita" pentru a face fata unei crize a imigrantilor din Orientul Mijlociu si Africa, 38% o evalueaza ca fiind destul de slab pregatita, in timp ce doar o cincime dintre romani (21%) cred ca Romania este pregatita sa faca fata unei asfel de crize.

La intrebarea care sunt institutiile care ar putea sa gestioneze o criza a imigrantilor, cei mai multi respondenti crediteaza Armata cu incredere ridicata (70%). Institutia este urmata de Jandarmerie (58%), serviciile de informatii (51%), organizatiile umanitare (50%), Politia de Frontiera (49%), Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (39%), autoritati locale (27%), iar pe ultimul loc in ierarhia increderii, in aceasta lista predefinita de institutii, se afla Guvernul - in capacitatea caruia doar 20% dintre respondenti declara ca au mare si foarte mare incredere.

Aproape 60% dintre cei chestionati sunt de parere ca refugiatii ar trebui sa aiba dreptul sa aleaga tara unde vor sa isi cladeasca noua viata.

65% dintre respondenti sunt de acord total sau partial ca Romania sa primeasca un anumit numar de imigranti in calitate de membru UE. Insa atunci cand sunt intrebati de posibilitatea ca refugiatii sa se mute chiar in localitatea lor, procentul celor care sunt de acord cu acest lucru scade la 46%, iar 42% sunt in total dezacord cu aceasta ipoteza, precizeaza institutul.

Vezi aici mai multe date despre studiu

Citeste si: