Tehnica de argumentare a solutiei de achitare in cazul Mariana Rarinca este una particulara, oarecum exceptionala in peisajul practicii judiciare, se arata in motivarea deciziei Curtii de Apel Bucuresti prin care a admis contestatia in anulare a DNA, desfiintarea sentintei si rejudecarea apelului.

Potrivit magistratilor, considerentele deciziei se bazeaza in cea mai mare parte pe aprecierea ca nelegale a probelor administrate in cursul urmaririi penale, ceea ce echivaleaza cu o incalcare a principiului separatiei functiilor judiciare, in conditiile in care incheierea judecatorului de camera preliminara de la Tribunalul Bucuresti pronuntata in 4 august 2014 prin care s-a constatat legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala nu a fost contestata de nici un participant procesual.

"Este adevarat ca magistratii din apel si-au dat seama ca incalca caracterul definitiv al acestei incheieri si au procedat la constatarea nelegalitatii probelor administrate in cursul urmaririi penale care erau defavorabile inculpatei Rarinca, printr-un procedeu juridic inovativ, autointitulandu-se 'aparatori ai libertatilor individuale recunoscute pe plan european' si in baza acestei calitati procesuale sui generis au procedat, facand o trimitere generoasa la art. 6 din Conventia CEDO, la sanctionarea activitatii procurorilor de caz, in sensul considerarii ca abuzive a unor acuze aduse inculpatei, aprecierii drept probe obtinute in stare de provocare a interceptarilor convorbirilor dintre inculpata si colaboratorul sub acoperire si de asemenea prezentand cu lux de amanunte activitatea sustinuta a organelor de urmarire penala care si-au desfasurat activitatea cu celeritate, celeritatea fiind interpretata ca o 'nerespectare a dispozitiilor legii europene cat si a legii interne'", se arata in motivare.

Curtea de Apel Bucuresti a amanat, vineri, pentru 10 septembrie, judecarea procesuluiMarianei Rarinca, femeia acuzata ca a santajat-o pe sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, dupa ce a fost desfiintata decizia de achitare.

Mariana Rarinca a fost achitata pe 20 mai de judecatorii de la CAB, care au admis apelul sau. Ea a fost condamnata in decembrie 2014 de Tribunalul Bucuresti la trei ani inchisoare cu suspendare.