CSM are totala libertate sa cerceteze ceea ce crede de cuviinta, prin Inspectia Judiciara sau prin celelalte proceduri care ii stau la indemana, dar "nici eu, nici colegul Seplecan nu am comentat o hotarare judecatoreasca sau activitatea unei instante judecatoresti, ci activitatea unor procurori", a declarat liberalul Radu Zlati intr-un comunicat de presa.

Radu ZlatiFoto: Arhiva personala

"Aduc insa aminte rudei prin alianta a domului VV Ponta ca actul fundamental al statului roman, Constitutia, prevede la art. 124 (1) ca' Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege.' Nici eu, nici colegul Seplecan nu am comentat o hotarare judecatoreasca sau activitatea unei instante judecatoresti, ci activitatea unor procurori, activitate pe care o presupuneam partinitoare", scrie sursa citata.

Zlati sustine ca el "personal" doreste sa afle din partea CSM daca presupunerile sale sunt corecte sau nu.

"Iar in cazul in care presupunerile noastre s-ar dovedi corecte, consider ca demisia sau demiterea Procurorului General ar fi un act in limitele bunului simt", spune liberalul.

El declara ca a vorbi despre actiunile unui procuror nu inseamna sa ataci Justitia, pentru ca actul de Justitie nu se realizeaza prin institutia procurorului, ci prin aceea a judecatorului, conform Constitutiei.

"CSM nu s-a autosesizat la declaratiile mele si ale domnului Seplecan, pentru ca nu avea de ce sa se autosesizeze. Noi nu am atacat si nu am incercat sa influentam actul de justitie. Dimpotriva " il doream eliberat de eventualele presiuni venite din launtrul sistemului judiciar", argumenteaza Zlati.

Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a trimis miercuri Consiliului Superior al Magistraturii o solicitare de a verifica daca declaratiile recente ale unor lideri PNLaduc atingere independentei justitiei.

Sesizarea vine dupa ce mai multi lideri PNL au cerut demisia procurorului general Tiberiu Nitu, acuzand ca procurorii de la Parchetul General sunt inregimentati politic si ca Tiberiu Nitu are o relatie tip "protector si protejat" cu premierul Ponta.