Traian Basescu afirma ca este in "neregula" prezenta insarcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti in Camera Deputatilor pentru a cere "o interventie pentru nemodificarea Codului de Procedura Penala", "nu pentru ca astfel de discutii nu pot sa aiba loc, ci pentru faptul ca ele s-au facut ostentativ".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cand am vazut insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite mergand fara retinere la Parlament si tinand cont de declaratia domnului Zgonea, ca a fost vorba de o interventie pentru nemodificarea Codului de Procedura Penala, chiar am spus: ceva e in neregula. Si nu pentru ca astfel de discutii nu pot sa aiba loc, ci pentru faptul ca ele s-au facut ostentativ. Adica, insarcinatul cu afaceri al Statelor Unite chiar s-a dus peste seful uneia din Camerele Parlamentului si a cerut raspicat ceva. Astfel de discutii de regula exista. Sau pot exista. Dar ele se petrec discret, fara a da impresia ca vine o Ambasada peste Parlament. Aici cred ca a fost o greseala", a declarat marti fostul presedinte, intr-un interviu acordat site-ului PS News.

Declaratia sa vine dupa ce insarcinatul cu afaceri alSUA la Bucuresti, Dean Thompson, s-a aflat miercurea trecuta in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea (PSD), pentru aproximativ o ora. Zgonea a confirmat atunci ca au discutat despre proiectul de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.

"N-a indraznit nimeni sa vina sa imi spuna: ar trebui sa faceti declaratia asta, ar trebui sa aveti pozitia asta. Sunt zece ani in care n-am vazut asa ceva, dar acum mi s-a parut exagerat ce s-a intamplat, cu vizita direct la Parlament", a comentat Traian Basescu.

Iata mai jos cateva afirmatii facute de fostul presedinte in acest interviu, potrivit transcrierii publicate pe site-ul PS News:

Despre posibilitatea de a fi cercetat in noi dosare:

  • Nu am nicio temere, pentru ca nu am incalcat niciodata legea. Sau daca am facut-o, nu am facut-o cu buna stiinta. Pot sa fiu neglijent, dar in niciun caz un om care sa fi aranjat ceva cu buna stiinta, sa fie ceva ilegal.
  • Mai mult decat atat, nu exista om care sa poata spune ca a facut cu mine un aranjament pentru bani, ca l-am sprijinit la ceva pentru ca mi-ar fi dat ceva. Nu exista.
  • N-am sentimentul neaparat ca sunt vanat, ci am sentimentul ca niste oameni, reprezentand pe fond, mania ramasitelor fostei noastre societati, incearca acum sa se razbune pentru neputinta lor din timpul cand eram in functie.
  • Si uitati-va, daca luam televiziunile. Figuri ilustre, precum Abraham, sau Bolcas, sau servitorii lui Voiculescu, sau oamenii lui Ghita, pur si simplu sunt intr-o campanie furibunda de denigrare a mea, a familiei mele, a mandatelor mele. Uitati-va la Parchetul General.
  • Pentru mine erau instigari: Basescu la puscarie! Zilele trecute a fost declaratia premierului. Ne-am indeplinit pe jumatate mandatul:  Udrea la puscarie, trebuie sa-l indeplinim 100%: si Basescu la puscarie.

Despre Elena Udrea:

  • Deci eu, in ceea ce o priveste pe doamna Udrea sau pe oricine altcineva, nu am nicio ingrijorare.
  • Doamna Udrea nu e tipul de om care sa incerce sa isi salveze pielea prin delatiuni. Am vazut-o toti, este, dupa mine, un om onest si care crede in dreptatea lui, nu are nevoie sa incerce sa isi scape pielea prin delatiune. Ea a fost victima delatiunii, sa speram ca va reusi sa isi rezolve problemele acestea in instansa.
  • (...) la doamna Udrea, vrand nevrand, cred ca stiu dosarul la fel de bine ca avocatii. Nu l-am studiat, dar am discutat mult cu avocatii, ca nu am avut acces la dosar. Insa, am vazut si cererile de arestare, motivarea arestarilor, am vazut mult. Stiu bine ca totul se invarte in jurul acelei povesti cu geanta, ori acea poveste nu a existat.