Insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Dean Thompson, s-a aflat in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea (PSD), miercuri dupa-amiaza pentru aproximativ o ora. Zgonea a confirmat ca au discutat despre proiectul de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. In acelasi timp, in biroul lui Zgonea s-a aflat si premierul Victor Ponta, acesta afirmand insa ca a discutat cu diplomatul american doar despre organizarea unui summit pe tema securitatii cibernetice.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dean Thompson a plecat de la intalnire fara sa faca vreo declaratie. Ulterior, Ambasada SUA a spus intr-o declaratie pentru HotNews.ro ca "Oficiali ai ambasadei se intalnesc in mod constant cu diversi lideri politici romani pentru a discuta subiecte de interes comun. Nu facem public continutul acestor intalniri".

La iesirea din biroul lui Zgonea, impreuna cu Liviu Dragnea, Ponta a spus ca a discutat cu Dean Thompson despre organizarea unui summit pe tema securitatii cibernetice si a refuzat sa dea detalii suplimentare.

UPDATE Valeriu Zgonea a confirmat ca el a avut o intalnirea tete-a-tete cu Dean Thompson in care au discutat despre controversatul proiect si i-a spus acestuia ca este impotriva, cu riscul de a supara lideri locali. El a precizat insa ca prin functia sa de presedinte al Camerei nu are instrumente sa blocheze acest proiect legislativ, care ar afecta imaginea parlamentului timp de mai multe luni si care in fapt nu ar putea sa blocheze dosare care sunt instrumentate in prezent, deci nu ar schimba regulile jocului.

Zgonea a adaugat, intr-o discutie cu mai multi reporteri, ca discutia pe aceasta tema a avut loc doar intre el, in calitate de lider al grupului de prietenie cu SUA, si Dean Thompson, negand astfel informatiile potrivit carora despre acest proiect ar fi discut cu insarcinatul pentru afaceri american si cu alti lideri PSD.

Potrivit unor surse parlamentare, la intalnire ar fi participat si cativa dintre initiatorii unui proiect de modificare a Codului de Procedura Penala, printre care si Ciprian Nica, care intre timp si-a retras semnatura de pe acest proiect. Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a negat insa acest lucru.

Proiectul, dezvaluit in premiera de HotNews.ro, ar crea obstacole noi in lupta anti-coruptie si prevede inclusiv pedepse cu inchisoarea pentru procurori.

Acesta este doar ultimul dintr-un sir mai lung de proiecte legislative initiate de parlamentari ai Puterii care au scop ingradirea luptei anti-coruptie.