Daniel David, psihologul care face radiografia poporului roman, a discutat online cu cititorii: Cel mai mare inamic al romanilor este neincrederea in oameni

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 1 aprilie 2015, 16:46 Actualitate | Esenţial


Daniel David
Foto: danieldavidubb.wordpress.com
Cauza pentru care romanii spun: "lasa ca merge si asa"? - "Munca nu este motivata intrinsec, ci extrinsec", "este un mijloc de emancipare sociala", spune Daniel David, coordonatorul lucrarii de proportii "Psihologia Poporului Roman". Reputatul psiholog le-a raspuns joi, 2 aprilie, tuturor cititorilor HotNews.ro care au adresat intrebari in timpul intalnirii online. Acesta a avertizat ca "generatia peste 55 de ani are un profil dominant colectivist", "generatia intre 35-55 de ani este mixta" si "generatia tanara, sub 35 de ani, este dominant autonoma/independenta". "Batalia majora intre mentalitatea/civilizatia colectivista vs. autonoma se da la nivelul generatiei de mijloc. Daca autonomii castiga, putem intra in normalitatea/modernitatea economica in cativa ani (3-5 ani)", le-a spus Daniel David cititorilor HotNews.ro. Psihologul a declarat ca cel mai mare inamic este neincrederea in oameni, "care, pe fondul colectivismului, este devastator pentru modernizarea" Romaniei.
 • Intalnirea online s-a incheiat
"In general, generatia peste 55 de ani are un profil dominant colectivist (cu mici exceptii - ex. seniori din mediul academic si economic). Generatia intre 35-55 de ani este mixta. Generatia tanara, sub 35 de ani, este dominant autonoma/independenta. Batalia majora intre mentalitatea/civilizatia colectivista vs. autonoma se da la nivelul generatiei de mijloc. Daca autonomii castiga, putem intra in normalitatea/modernitatea economica in cativa ani (3-5 ani). Daca acestia pierd, va trebui sa asteptam o generatie (20+ ani), astfel incat acum cei care au acum in jur de 20 de ani sa ajunga in pozitii de influenta sociala. La cum merg lucrurile in prezent, cred ca vom pierde... si vom fi o generatie de sacrificiu; macar sa nu pierdem fara sa ne batem pentru valorile in care credem!", le-a spus Daniel David cititorilor HotNews.ro.

Intrebat cat de mult difera psihologia romanilor intre mediile urban-rural, Daniel David a raspuns: "Sub aspectul trasaturilor psihologice, mai putin decat credem. Nu trebuie sa ne mire acest lucru, deoarece multi din 'orasenii' de astazi sunt urmasii celor din mediul 'rural'. Iar globalizarea (ex. internetul, TV, etc.) atentueaza tot mai multe aspectele psiho/cutlurale, mentinand mai ales diferente economice".

Daniel David
este profesor de stiinte cognitive clinice la Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, director fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie de la UBB, profesor universitar adjunct la Mount Sinai School of Medicine New-York, SUA, si formator in psihoterapie rational-emotiva si cognitiv-comportamentala la Albert Ellis Institute, SUA. David este coordonatorul grupului de psihologi ce reface lucrarea filosofului Constantin Radulescu Motru - "Psihologia poporului roman".

Noua lucrare se numeste "Psihologia Poporului Roman. Profilul Psihologic al Romanilor" si va fi publicat in integralitate in prima jumatate a acestui an, la aproape 100 de ani de la aparitia profilului realizat de Constantin Radulescu-Motru. La inceputul saptamanii, HotNews.ro a prezentat pe larg concluziile de baza cu referire la psihologia romanilor.
 • Citeste mai jos intrebarile adresate de cititorii HotNews.ro si raspunsurile lui Daniel David:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18746 vizualizari

 • de ce suporta poporul roman... (Miercuri, 1 aprilie 2015, 16:04)

  Luisa [anonim]

  Buna ziua!
  De ce suporta poporul roman atatea umilinte din partea guvernantilor, fara sa aiba nicio reactie la toate abuzurile acestora?
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 10:44)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui Luisa

   Deoarece nu avem un model cultural-ideal bine definit, sa stim spre ce dorim sa mergem si pentru ce merita sa luptam. In plus, nivelul nostru de ''sfidare" sociala este scazut.
 • intrebari (Miercuri, 1 aprilie 2015, 17:10)

  un om [utilizator]

  1. daca ati avea superputerea de a schimba un singur lucru in profilul psihologic al romanilor, care ar fi acel lucru?
  2. in ce masura considerati ca religia (ortodoxa pentru 87,5%) a contribuit la cele mai mari 3 complexe ale neamului romanesc?

  multumesc
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 10:49)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui un om

   As incerca sa schimb profilul psiho-cultural, de la un model colectivist, la unul autonom/independent; apoi multe lucruri care ne-ar duce in normalitatea si modernizarea europeana ar deriva din asta.

   Nu cred ca putem sa atribuim un rol cauzal religiei, in ceea ce nu am facut noi bine la nivel socio-cultural si economic; cel mult pot sa existe uneori relatii corelationale, in care atat religia, cat si paternul socio-cultural sunt determinate de un al treilea factor subiacent. Nu ne opreste nimeni sa avem religia ortodoxa, dar sa ne asumam valori moderne!
 • Cifre/probabilitati (Miercuri, 1 aprilie 2015, 17:50)

  Oct [anonim]

  Mentionez de la inceput ca nu am citit decat articolul despre blogul dumneavoastra.

  Intrebarea mea este: cand spuneti ca suntem sau ne consideram X si Y, nu ar fi mai indicat sa oferiti niste statistici concrete ? Personal as fi mult mai incantat de un articol care sa contina histograme (din care putem singuri trage anumite concluzii), decat niste concluzii de tipul "suntem X si Y" care arata mai mult a stereotipuri. Sunt convins ca ne puteti arata multe grafice interesante de tipul: x% dintre cei cu educatie superioara se considera ambitiosi, y% dintre cei religiosi se preocupa si de binele oamenilor din afara familiei, z% din oamenii cu venituri ridicate cred ca munca te poate ridica in viata, t1% dintre cei care au fost plecati din tara cred ca Romania nu merge bine din cauza motivului W fata de doar t2% dintre cei care nu au fost plecati din tara, etc. Exista niste date statistice de genul aceasta undeva publicate ? Cred ca ar fi mult mai usor de interpretat decat niste "hard conclusions" (sa le traduc prin "concluzii stricte" ).
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 10:59)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui Oct

   Aveti dreptate.

   Lucrarea are, ca orice demers stintific, o sectiune de introducere teoretica si istorica, una de rezultate si una de concluzii.

   In avanpremiera am prezentat doar o parte din concluzii (nu era loc pentru toate si pentru volumul urias de rezultate). Dar concluziile se bazeaza pe un volum urias de date si analize statistice (ex. semnificatie statistica, marimi ale efectului etc.), care sunt prezentate in cartea care va aparea. Asadar, ceea ce am spus in concluzii nu sunt doar pareri personale, derivate din optiuni valorice personale, ci sunt concluzii derivate din analize experimentale/corelationale (empirice). Asadar, nu este o lupta de pareri...pentru a trage niste concluzii.

   Imi amintesc in acest context "morala" unor bancuri cunoscute:

   (1) "eu abia acum am aflat"; astfel de analize comparative ale romanilor cu alte popoare/culture/tari exista cu sutele de mult timp in numeroase reviste de top din strainatate. Unii doar acum afla despre asta.
   (2) "vazand ceva ce nu am vazut/crezut pana acum, tot ceea ce pot spune este ca "asa ceva nu exista" (desi este sub ochii mei)"".

   Dar astfel incepem sa afla despre psihologia (clinica) transculturala/culturala, ceea ce este un lucru bun. Va multumesc pentru oportunitate de a clarifica aceste lucruri.
 • studiu profil (Miercuri, 1 aprilie 2015, 18:06)

  tot [anonim]

  Cum explicati reactiile de respingere si sfinta indignare a celor de pe forumuri vis a vis de concluziile studiului dumneavoastra?
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 11:08)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui tot

   Reactiile cititorilor sunt reactiile unor cititori romani, iar acestia reflecta caracterizarea pe care am facut-o in lucrare.

   Mai precis spus, daca concluziile lucrarii potrivesc ceea ce cred cititorii, atunci avem mai multe tipuri de reactii: (1) minimizare ("mare lucru"; "dupa atata cercetare aflu lucruri pe care deja le stiam"...); (2) satisfactie; (3) indiferenta. Stiind psihologia romanilor (ex. scepticism, cinism, neincredere in altii) ma astept ca primul tip de reactii sa fie mai puternic.

   Daca concluziile nu potrivesc ceea ce cred cititorii, atunci avem mai multe tipuri de reactii: (1) nemultumire si incercarea de a critica autorul/concluziile; (2) o autoreflectie rationala, pentru a decide daca nu este cazul sa ne schimbam unele credinte; (3) critici rationale si constructive. Din nou, stiind psihologia romanilor (ex. scepticism, cinism, neincredere in altii) ma astept ca primul tip de reactii sa fie mai puternic.

   Acelasi lucru l-au intalnit si Constantin Radulescu-Motru sau Dumitru Draghicescu cand si-au publicat lucrarile.
 • Intrebari! (Miercuri, 1 aprilie 2015, 18:07)

  EuSiCuMine [utilizator]

  1. Profilul psihologic nu se evalueaza oare persoana cu persoana... sau au si popoarele sufletele lor!

  2. Vom vedea in studiu numai generalizari de tipul "romanii sunt religiosi" (am citit un articol hotnews pe aceasta tema) sau vom avea si detalieri de genul X% foarte religiosi, Y% mediu religiosi...?
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 11:10)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui EuSiCuMine

   In psihologie exista atat o abordare idiosincratica, persoana cu persoana , cat si una nomotetica, bazata pe analize experimentale si generalizari statistice.

   Evident ca nu (am raspuns mai sus); vor fi prezentate detaliat si rezultatele statistice care fundamenteaza aceste concluzii.
 • stefan_21q@yahoo.com (Miercuri, 1 aprilie 2015, 18:39)

  stefan [anonim]

  1. Când atinge poporul roman "punctul de fierbere" ?
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 11:12)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui stefan

   "Sfidarea" sociala la romani este scazuta; trebuie sa se acumuleze multe frustrari pentru a "fierbe/exploda" (vezi cum a fost si cu caderea comunismului). Tanara generatie are insa valori emancipative mai puternice (intre care si sfidarea), asa ca punctul de fierbere va scadea in anii care vin...
 • o mica lista (Miercuri, 1 aprilie 2015, 19:26)

  d [anonim]

  1. de ce suntem asa dezbinati ? sau mai uniti ?
  2. de ce exista diferente culturale atat de profunde intre regiunile tarii ? inclusiv culorile difera uneori ? avemintr-adevar o diversitate genetica foarte larga... si asta trebuie sa fie parte dintr-un raspuns mult mai complex.
  3. de ce nu suntem mai politicosi ? cu noi insine ...
  4. de ce nu suntem predictibili ?
  5. de ce scara de valori difera atat de mult - uneori si de la oras la oras ?
  6. de ce suntem atat de defetisti ?
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 11:16)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui d

   Sunt intrebari importante, la care este greu de raspuns detaliat aici.

   Voi puncta doar ca unele raspunsuri deriva din profilul psiho-cultural colectivist si din valori/norme/axiome psiho-culturale precum neincrederea in oameni, cinism, scepticism, relativism scazut etc.

   As vrea insa sa fim optimisti. Sub aspect psiho-cultutral (ex. potentialul intelectual, de creativitate, de personalitate, etc.) romanii sunt perfect integrabili in cultura europeana moderna, doar sa nu ne batem joc noi de noi.
 • Ce vor de fapt romanii? (Miercuri, 1 aprilie 2015, 20:07)

  CetateanLogat [utilizator]

  Buna ziua.

  1. Daca Transilvania nu ar fi votat la alegerile prezidentiale, in 1996 ar fi castigat Ion Iliescu, in 2004 ar fi castigat Adrian Nastase, in 2009 ar fi castigat Mircea Geoana iar in 2014 ar fi castigat Victor Ponta.

  http://tinyurl.com/kz85xcn

  http://tinyurl.com/lr6qyx5

  http://tinyurl.com/nyppnvm

  http://tinyurl.com/mc5hbg3

  Avand in vedere contextul istoric de dupa Revolutie, aceste diferente ale preferintelor electorale reflecta de fapt diferente semnificative de mentalitate. Putem deci vorbi despre "Psihologia Poporului Roman" sau ar trebui sa vorbim despre psihologia regiunilor istorice?

  2. "Daca stiinta s-ar ciocni cu religia, 50.2% dintre romani ar alege religia". Teoretic, daca la alegerile prezidentiale ar candida Patriarhul Daniel, Romania ar avea mari "sanse" sa devina o teocratie. Cate tari din UE se mai afla intr-o astfel de situatie "medievala"?

  Va multumesc.
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 11:20)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui CetateanLogat

   Elementele comune intre vechile provincii romanesti, cel putin pe valorile psiho-culturale emancipative (ex. autonomie; munca, autodeterminare, etc.), sunt astazi puternice. Sigur ca exista diferente si nuante, dar fondul comun este foarte puternic ca urmare a miscarii populatiilor si a globalizarii; iar acest fond comun, tot ca urmare a acestor factori, va deveni tot mai puternic.

   Asadar, as construi politici publice pe fondul comun, respectand si stimuland diferentele care conteaza.

   Elemente diferentiatoare exista mai ales in stereotipuri si clisee.
 • 4% (Miercuri, 1 aprilie 2015, 22:11)

  anonim [anonim]

  Buna ziua,
  am citit concluziile publicate dar nu am gasit nimic despre prevalenta tulburarilor de personalitate. Ar fi fost interesant sa stim(cum stiu si alte popoare) care este procentul de sociopati spre exemplu.
  Genul asta de informatii sunt disponibile in alte tari. Exista vreo sansa sa regasim aceste informatii in forma finala a studiului ?
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 11:21)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   Da, am abordat si problema tulburarilor psihologice si am prezentat rezultate comparative cu alte tari/culturi. Nu vreau insa sa incep sa discut un astfel de demers complex aici. Multumesc.
 • care este utilitatea practica? (Miercuri, 1 aprilie 2015, 23:48)

  sorina [anonim]

  1. Care este utilitatea practica a unui astfel de studiu? Ce impact a avut prima 'monografie a romanilor' si ce impact sperati sa aiba rezultatele studiului actual?
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 11:24)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui sorina

   Multa lume discuta astazi despre necesitatea unor proiecte de tara. Eu nu cred ca se pot face proiecte de tara eficiente care sa nu se plieze pe psihologia oamenilor acelei tari. Sigur, odata pliate, acestea trebuie sa dezvolte psiho-cultural un popor, dar aceasta dezvoltare nu se poate face daca intai nu te contectezi cu acel popor. Iata una din implicatiile practice (alaturi de multe altele discutate in carte).
 • Felicitari pentru studiu! (Joi, 2 aprilie 2015, 1:33)

  Vlad-I [utilizator]

  Desi, este greu de stabilit,ce impact a avut asupra poporului suprimarea elitei burgheze in primii ani ai comunismului ?

  Care este cel mai mare inamic din mentalitatea romanului ?

  Bune observatii despre romani le-ar putea aduce fosti diplomati straini care au locuit in ro.
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 11:28)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad-I

   Eu cred ca cel mai mare inamic este "neincrederea in oameni", care, pe fondul colectivismului, este devastator pentru modernizarea/normalizarea Romaniei si integrarea acesteia in UE. Aceasta neincredere ne impiedica spre exemplu sa dezvoltam o societate bazata pe comunitati puternice si generoase, care sa utilizeze potentialul uman si economic al tarii; noi dezvoltam colective defensive, care, in conditii socio-culturale negative (ex. resurse putine), genereaza chiar "gasti" si "clanuri" care se lupta intre ele.
 • De partea opusa (Joi, 2 aprilie 2015, 9:22)

  Adrian [anonim]

  De ce ne manifestam cu indiferenta fata de alte popoare?

  De ce nu adoptam exemple bune de la ei, in loc sa copiem?
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 11:30)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   Asa cum am raspuns anterior, din cauza colectivismului (care ne face defensivi si centrati doar pe noi) si a neincrederii in oameni (care ne face sa nu avem incredere in ceea ce fac altii).
 • Schimbarea scarii de valori (Joi, 2 aprilie 2015, 9:54)

  SCG [anonim]

  Buna ziua!
  1, De ce nu putem noi, romanii, sa trecem de mentalitatea comunisto-securistica : Lasa asa, ca merge!? Nu accept ca raspuns greaua mostenire.
  2. Cand preconizati ca va avea loc si o schimbare a scarii de valori, care ar duce spre tehnocratie, investitii, un trai decent, o clasa politica responsabila?
  Multumesc.
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 11:39)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui SCG

   Nu este greaua mostenire. Este profilul nostru psiho-cultural! Munca nu este motivata intrinsec, ci extrinsec; mai précis spus, munca este un mijloc de emancipare sociala. Asadar, daca munca nu ma ajuta in aceasta emancipare (ex. salariu mic), muncesc pe masura a cat sunt platit (lasa ca merge si asa). Daca muncesc in strainatate, unde munca imi poate aduce o suma de bani care ma ajuta in emanciparea sociala (ex. imi fac o casa in tara), romanii sunt modele de perseverenta si calitate a muncii.

   In general generatia peste 55 de ani are un profil dominant colectivist (cu mici exceptii - ex. seniori din mediul academic si economic). Generatia intre 35-55 de ani este mixta. Generatia tanara, sub 35 de ani, este dominant autonoma/independenta. Batalia majora intre mentalitatea/civilizatia colectivista vs. autonoma se da la nivelul generatiei de mijloc. Daca autonomii castiga, putem intra in normalitatea/modernitatea economica in cativa ani (3-5 ani). Daca acestia pierd, va trebui sa asteptam o generatie (20+ ani), astfel incat acum cei care au acum in jur de 20 de ani sa ajunga in pozitii de influenta sociala. La cum merg lucrurile in prezent, cred ca vom pierde... si vom fi o generatie de sacrificiu; macar sa nu pierdem fara sa ne batem pentru valorile in care credem!
 • Relevanta ?! (Joi, 2 aprilie 2015, 10:01)

  ana-pat [utilizator]

  1. Ce relevanta poate avea un astfel de studiu atunci cind jumatate dintre romani au WC-ul in fundul curtii, o alta jumatate isi schimba periuta de dinti o data la 3 ani iar procentul celor care citesc dar nu inteleg ce citesc depaseste 25 % ? Ca sa nu ne aducem aminte de nivelul de cultura , moralitate si fatarnicie religioasa al distinsilor nostri parlamentari.......
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 11:41)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui ana-pat

   Pentru autocunoastere si, pornind de aici, pentru planuri in viitor. Daca nu stii unde esti, nu poti face planuri realiste pentru viitor; traiesti intr-o lume defensiva. Ignoranta si prostia palesc in fata cunoasterii; cunoasterea este "Calea Regala" spre emancipare. Sapere Aude!
 • Relevanta studiului? (Joi, 2 aprilie 2015, 10:44)

  Silviu [anonim]

  Buna ziua,

  As avea cateva intrebari care suna in felul urmator.

  De ce un astfel de studiu/proiect? Cu ce ne ajuta aceste informatii? Care este motivatia personala pentru acest proiect?
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 11:50)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui Silviu

   Simplu spus, motivatia personala este legata de: (1) m-am saturat sa vad tot felul de clisee (proaste) despre poporul din care fac parte; (2) cred ca trebuie sa ne cunoastem in mod realist partile bune si cele mai putin bune, astfel incat sa construim pe cele bune si sa le corectam pe cele mai putin bune. Nu in ultimul rand, este un interes academic (teoretico-metodologic) si un tribut academic adus lui Constantin Radulescu-Motru.
 • Evolutie sau involutie? (Joi, 2 aprilie 2015, 10:51)

  Vlad [anonim]

  Va salut!

  Dupa aprecierile dumneavoastra, unde vedeti Romania si poporul roman, in general, peste 10 ani? Considerati ca actuala tendinta de transformare poate duce la o evolutie sau mai mult la o involutie a spiritului romanesc?

  Multumesc!
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 11:46)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad

   Orice roman care isi iubeste tara ar trebui sa fie revoltat ca potentialul acestui popor este irosit de institutii socio-culturale vetuste. Nu stiu dvs., dar eu m-am saturat ca roman sa-mi vad tara mereu pe ultimele locuri atunci cand vorbim de educatie, inovatie, satisfactie in viata, etc. - modernitate, in general; asta mai ales cand stiu ca potentialul nostru nu este sub cel al britanicilor, francezilor, americanilor etc.

   Daca autonomii din generatia de mijloc reusesc sa castige batalia care se da acum pentru modernizarea tarii, in 10 ani vad o tara integrata in UE, care beneficiaza sub toate aspectele de aceasta integrare (ex. nivel de trai, satisfactie in viata, etc.). Daca pierdem, vom fi in aceeasi stare de "revolutie paradigmatica", dar cu sanse mai mari sa castigam batalia decat acum.
 • Care sunt sursele? (Joi, 2 aprilie 2015, 11:06)

  garett [anonim]

  Cine a finantat studiul dvs. si in ce forma a fost / va fi publicat oficial?
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 11:51)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui garett

   Da, lucrarea va aparea in luna iunie. In lucrare aveti toata bibliografia/referintele. Am lucrat gratuit, din interes academic.
 • diferente (Joi, 2 aprilie 2015, 11:10)

  Anonim [anonim]

  1. Cat de mult difera psihologia romanilor intre mediile urban/rural.
  2. ca si repartizare geografica, ce diferente generale se regasesc intre populatiile Romaniei??
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 11:53)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   Sun aspectul trasaturilor psihologice mai putin decat credem. Nu trebuie sa ne mire acest lucru, deoarece multi din "orasenii" de astazi sunt urmasii celor din mediul "rural". Iar globalizarea (ex. internetul, TV, etc.) atentueaza tot mai multe aspectele psiho/cutlurale, mentinand mai ales diferente economice.
 • Cum asa? (Joi, 2 aprilie 2015, 11:13)

  Cheie primara [utilizator]

  "preocuparea pentru binele altora nu depaseste zona familiei".

  De exemplu celebrul maratonist Paul Dicu alearga pentru copii bolnavi de inima. Cu o floare nu se face primavara, dar e la moda asa numitul fundraising. Sunt o gramada de ONGuri care vor binele oamenilor ordonate pe categorii de afectiuni (locomotorii, cancere, ...) si chiar binele cainilor maidanezi.
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 11:54)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cheie primara

   Este nevoie ca "autonomii" romani sa-si dea mana pentru normalizarea/modernizarea mai rapida a tarii, nu doar de dragul lor, ci de dragul tuturor.
 • Modelare sau manipulare? (Joi, 2 aprilie 2015, 11:31)

  Gabriel [anonim]

  Buna ziua!

  De ce credeti ca poporul roman este din ce in ce mai contaminat cu influentele occidentale (atat de limbaj, cat si de cultura, religie, etc.)? Este benefica aceasta influenta? Credeti ca se poate opri in vreun fel? Avem nevoie de aceste lucruri?

  Multumesc!
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 11:58)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriel

   Majoritatea tarilor din UE (cu exceptia Portugaliei, Greciei, Bulgariei si Romaniei) au un profil psiho-cultural autonom/individualist. Acest profil coreleaza cu bunastarea economica, satisfactie in viata, speranta de viata mai mare, etc. Noi am ales sa aderam la UE; nu ne-a fortat nimeni. Am aderat, hai atunci sa ducem lucrurile pana la capat, sa ne integram, astfel incat sa beneficiem de aceasta aderare. De aceea spun ca este bine. Asta insa nu anuleaza identitatea romaneasca; as vrea insa sa vad o identitate romaneasca respectata si activa la nivel international.
 • suntetid e parere (Joi, 2 aprilie 2015, 11:45)

  alex [anonim]

  sunteti de parere ca spiritul de autocritica nu este dezvoltat la romani si ca urmare a prezentarii voit unilaterale a istoriei in scoli?

  aflam despre romani si despre stramosii lor doar lucurile bune, numai despre victorii, nicio infrangere. despre toti se spun faptele bune, dar nu si faptele rele.

  nu invatam ca Burebista a fost asasinat cand nu a mai fost nevoie de el (dupa asasinarea lui Cezar), chiar de "vajnicii si dreptii" daci. nu invatam despre dezastrul de la Turtucaia. despre faptul ca Mihai Viteazul era mosneanofag.

  astfel, se formeaza in constiinta romaneasca un complex de superioritate care, nevand baza, conduce la nasterea unui frustrari imense si a unei perversiuni mentale pentru a contracara pe cea dintai.
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 12:15)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Orice popor are nevoie de mituri, Dar nimeni nu este prefect. Noi nu stim sa prezentam in scoala constructiv unele aspect negative; asadar, le ignoram. Da, gandirea critica nu este bine dezvoltata. La noi critica nu se face constructiv, ci demolator si urat!
 • Intrebare (Joi, 2 aprilie 2015, 11:46)

  intrebare [anonim]

  Care sunt punctele esentiale diferite intre romanii protagonisti ai acestui studiu, si romanii ce au influente majore din alte culturi?
  Poate fi inclus profilul psihologic al romanilor din basarabia in acest studiu?
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 12:02)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui intrebare

   Nu, nu am luat in analiza Basarabia, decat in anumite segmente (nu am inclus in analiza nu pentru ca nu am dorit, ci pentru ca nu prea exista date!). Avem si un grup din diaspora (ex. Italia, Spania). Am incercat sa formulam niste concluzii, dar neavand multi subiecti le-am formulat in forma unor concluzii preliminare/ipoteze. Pot sa spun ca fondul colectivist este comun cu cei din Basarabia, asa ca multe elemente psiho-culturale comune deriva cu siguranta de aici,
 • Este diferenta intre psihologia romanilor (Joi, 2 aprilie 2015, 11:59)

  Diferente?? [anonim]

  care pleaca si/saudoresc sa plece in afara Romaniei (elevi, studenti, medici, profesori, economisti, faiantari, fierari betonisti, menajere etc) si prihologia romanilor care se considera "nationalisti"??


  Daca da, cum explicati diferentele??
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 12:05)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diferente??

   Mandria nationala este un factor comun al romanilor, la un nivel similar cu al americanilor. Multi diasporisti sunt "nationalisti" si sunt multi "antiromani" in tara. Asadar, nu as face o diferenta pe aceasta axa, mai ales ca nici nu am datele culese pentru a-mi permite niste concluzii pertinente, dincolo de simple pareri.
 • Ce putem face fiecare dintre noi? (Joi, 2 aprilie 2015, 12:03)

  scg [anonim]

  imi cer scuze, au fost impuse doua intrebari la un post. mi-a ramas , totusi, si intrebarea:

  ce putem face noi, oamenii de rand, sa schimbam mentalitati, sa cooperam cu specialisti in sociologie< ne trebuie o schimbare!!!!!
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 12:06)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui scg

   Simplu si scurt spus, trebuie sa ne comportam si sa ne crestem copiii in spiritul valorilor emancipative, care vor duce la descatusarea potentialului pe care il avem ca popor.
 • Factorii economici (Joi, 2 aprilie 2015, 12:12)

  Alina Cojocaru [anonim]

  1. Studiul dv. este realizat in mod echilibrat pe toate ariile geografice ale tarii -inclusiv diaspora?
  2. in ce masura credeti ca factorii social-economici /politici ar putea fi determinanti pentru unele trasaturi ale romanilor -precum "personalitatea defensiva, cu multe aspecte negative (suspiciune cinism/ scepticism/ mizantropie) ? Sa nu uitam ca si la mari puteri ca USA increderea in guvernare o au sub 25%din cetateni..: E posibil ca romanii sa fie atat de suspiciosi cu semenii fiindca proiecteaza asupra lor defectele liderilor si coruptia generalizata mai ales la varf ?
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 12:10)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alina Cojocaru

   Majoritatea concluziilor se bazeaza pe esantioane reprezentative. Cand nu am avut astfel de date s-au utilizat esantioane de convenienta; dar in acest caz am incercat sa studiem stabilitatea (ex. prin alte esantioane de convenienta) si validitatea de construct a concluziilor (si adesea le-am formulat nu ca si concluzii validate stiintific - ca atunci cand am avut reprezentativitate -, ci ca si concluzii preliminare).

   Am putut prezice - si am facut asta in lucrare - multe din aspectele psihologice din analiza mediului psiho-cultural. Factorii genetici - avem si o astfel de analiza - sunt aproape nerelevanti in comparatie cu cei psiho-culturali.
 • Guvernantii (Joi, 2 aprilie 2015, 12:16)

  CRIZA [utilizator]

  Daca ar tine cont de studiul dumneavoastra , guvernantii ar pute sa faca ceva pentru binele si fericirea poporului Roman?
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 12:11)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui CRIZA

   Da, sa-si construiasca proiectele de tara si politicile publice pornind de la acest profil si pentru a-l optimiza/dezvolta, in final, in beneficiul tuturor si al tarii. Altfel, astfel de proiecte/politici sunt, cu mare probabilitate, sortite esecului...
 • intrebare (Joi, 2 aprilie 2015, 12:28)

  daniela [anonim]

  credeti ca la alegerile prezidentiale de la finele anului trecut, manifestarea impresionanta a solidaritatii romanilor a fost determinata de o caracteristica buna sau mai putin buna a poporului roman? Mai exact: solidaritatea a venit din dorinta de a demonstra ca contam si, fiind luati in seama, sa ne fie mai bine sau din dorinta de a pedepsi o aroganta dincolo de limitele pe care le acceptam in mod normal sau am fost, din nou, usor de manipulat?
  • R (Joi, 2 aprilie 2015, 12:13)

   Daniel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniela

   Cred ca au fost prezente ambele aspecte, dar "supararea/ura/frica" au fost un pic mai importante.
 • Intalnirea online s-a incheiat! (Joi, 2 aprilie 2015, 13:14)

  Raluca Pantazi [utilizator]

  Intalnirea online s-a incheiat. Va multumim!
 • Profilele psiho-culturale ale regiunilor istorice (Joi, 2 aprilie 2015, 13:15)

  Cetatean [anonim]

  La afirmatia mea:

  "Daca Transilvania nu ar fi votat la alegerile prezidentiale, in 1996 ar fi castigat Ion Iliescu, in 2004 ar fi castigat Adrian Nastase, in 2009 ar fi castigat Mircea Geoana iar in 2014 ar fi castigat Victor Ponta. Avand in vedere contextul istoric de dupa Revolutie, aceste diferente ale preferintelor electorale reflecta de fapt diferente semnificative de mentalitate."

  ati raspuns:

  "Elementele comune intre vechile provincii romanesti, cel putin pe valorile psiho-culturale emancipative, sunt astazi puternice. Sigur ca exista diferente si nuante, dar fondul comun este foarte puternic ca urmare a miscarii populatiilor si a globalizarii. Elemente diferentiatoare exista mai ales in stereotipuri si clisee."

  La intrebarea:

  "Cand preconizati ca va avea loc si o schimbare a scarii de valori, care ar duce spre tehnocratie, investitii, un trai decent, o clasa politica responsabila?"

  ati raspuns:

  "In general generatia peste 55 de ani are un profil dominant colectivist. Generatia intre 35-55 de ani este mixta. Generatia tanara, sub 35 de ani, este dominant autonoma/independenta. Batalia majora intre mentalitatea/civilizatia colectivista vs. autonoma se da la nivelul generatiei de mijloc. Daca autonomii castiga, putem intra in normalitatea/modernitatea economica in cativa ani (3-5 ani). Daca acestia pierd, va trebui sa asteptam o generatie (20+ ani), astfel incat acum cei care au acum in jur de 20 de ani sa ajunga in pozitii de influenta sociala. La cum merg lucrurile in prezent, cred ca vom pierde... si vom fi o generatie de sacrificiu."

  Analizand motivatiile care au dus la diferentele electorale, nu credeti ca, "la cum merg lucrurile in prezent", in Transilvania "putem intra in normalitatea/modernitatea economica in cativa ani (3-5 ani)", in timp ce in restul tarii "va trebui sa asteptam o generatie (20+ ani)"? Oare "elemente diferentiatoare exista mai ales in stereotipuri si clisee", sau in profilele psiho-culturale diferite ale regiunilor istorice?
 • Colectivisti? (Joi, 2 aprilie 2015, 13:38)

  Clujean [anonim]

  Insistati pe comportamentul colectivist generalizat, dar sustineti concomitent (pe buna dreptate, dupa parerea mea) ca abordarile sceptice si cinice sunt predominante. Nu vi se pare ca cele doua situatii sunt contradictorii si ca, de fapt, individualismul excesiv este predominant la romani? In acest caz, concluzia DVs referitoare la primatul autonomizarii in dezvoltarea natiunii este eronata si s-ar impune, dimpotriva, stimularea spiritului de corp, de echipa, incomparabil mai evoluat la natiunile prospere.
 • @Clujean (Joi, 2 aprilie 2015, 15:41)

  cladob [utilizator]

  o intrebare buna! Actual indivdualismul este exagerat la romani. A fost reactia inversa la comunismul de pana in '89.. Acum e timpul ca unele lucruri sa fie facute impreuna. Ce anume ? pai e nevoie de forumuri unde sa se discute problemele la nivelul comunitatilor: strada, sat, cartier, oras, bloc de locuinte etc..
  mentalitatea de dupa '90, "sunt liber! nimeni nu-mi spune ce sa fac", a dus la anarhie..
  Libertate e indinspensabila insa fara infrastructura si reguli de conduita nu se poate realiza nimic..
 • @clujean (Joi, 2 aprilie 2015, 23:08)

  srpc [utilizator]

  dl.David vorbea despre autonomism personal, nu despre individualism; e o deosebire consistenta intre cele doua notiuni
 • Întrebări necesare pentru o dezbatere publică: (Miercuri, 8 aprilie 2015, 15:19)

  Claudia [anonim]

  Înainte de a afirma că avem o RADIOGRAGFIE (?!) seculară a poporului român, ar merita să mai aflăm:

  A) - Care este modelul teoretic din spatele acestui studiu? Care este originea sa doctrinară?
  B) - Ce înseamnă "buna funcționare" a unui popor conform acestei teorii?
  C) - Ce asumpții ideologic - politice se află la baza modelului teoretic? (! nicio terorie a grupurilor nu poate scăpa de aceste influențe, deci nici teoria dlui David nu poate fi virgină ideologic)
  D) - Ce valori sunt asumate de teorie încât se pot folosi concepte ca "bătălie" între generații, "câștigarea" bătăliei de către generație tânără?
  E) - Ce înseamnă că "teste psihologice internationale [au fost] adaptate pe populatia romaneasca? Care au fost criteriile de "adaptare" a testelor?
  F) - Fiind vorba de un studiu pe toată populația, câți sociologi au participat la definirea și aplicarea studiului? Ce orientare teoretic-doctrinară au acești sociologi?
  G) - Fiind un studiu pe populație și chiar de unul psihologic, cum a evaluat initiatorul impactul psihologic al publicarii rezultatelor studiului și al intrepretării sale asupra poporului român luat individual și în ansamblului?
  H) - Care este marja de eroare a studiului? Pe ce alte populații a fost aplicat? Cine folosește datele acestor teste în alte țări?
  I) - Care este metapsihologia la care apelează d-ul David când interpretează rezultatele studiului său? Care sunt limitele teoretice ale acestui sistem de interpretare?
 • CINE TREZESTE CONSTIINTA NATIUNII ? (Miercuri, 15 aprilie 2015, 2:49)

  GheorgheSilvestrovici1 [anonim]

  ”Psihologia poporului roman ‘’ este o cercetare complexa , o lucrare de inalta tinuta stiintifica, mult asteptata si esentiala pentru cunoasterea sufletului romanesc, la care se vor face numeroase referiri in urmatoarea suta de ani. Sper din toata inima sa fie studiata de oricine este interesat de dezvoltarea personala proprie si a natiunii din care face parte.
  Institutiile statului pot intocmi planuri de dezvoltare si politici educationale, social-culturale, economice in concordanta cu nevoile reale, asteptarile si profilul psihologic al oamenilor. In perioada imediat urmatoare, dupa aparitia integrala a lucrarii, ar fi benefice si stringente dezbateri publice de larga audienta de catre jurnalisti si experti din domenii diferite, din partea societatii civile, a fiecarei persoane.
  Este un studiu de inalta competenta, cu instrumente psihologice moderne, adecvate si adaptate pentru populatia romaneasca, finalizat in cel mai prielnic moment al SCHIMBARII cerute de miracolul de la 16 noiembrie 2014.
  Majoritatea politicienilor sunt produsul unui sistem profund corupt al democratiei originale romanesti care a promovat coruptia, clientelismul, nonvalorile, mitocania, populismul si infractionalitatea politica organizata in locul meritocratiei, al respectarii institutiilor statului de drept si al respectarii legilor. Pentru a reforma clasa politica, NOI NE-AM SCHIMBAT ? NOI nu suntem ca EI ?
  Altruismul, cumpătarea, onestitatea, respectul, devotamentul, angajamentul și responsabilitatea le-ai dobândit prin educație, prin cultură și prin interacțiunea cu semenii tăi ?
  Inteligenta cognitiva/emotionala, creativitatea, capacitatea de invatare trebuie valorificate prin crearea de locuri de munca. Romanii insisi vor crea locuri de munca.
 • MANIFEST PENTRU SANATATEA SUFLETEASCA A NATIUNII (Miercuri, 15 aprilie 2015, 2:54)

  GheorgheSilvestrovici1 [anonim]

  Trebuie numai ca institutiile statului sa asigure conditii prielnice pentru un mediu economic cinstit, cu legi financiare simplificate, neimpovaratoare. Daca nu se realizeaza acest mediu social civilizat, cinstit si cu respect fata de om, este foarte probabil ca romanii sa-si paraseasca tara in proportie din ce in ce mai mare.
  Increderea in oameni, comportamentele prosociale : solidaritatea, autonomia, altruismul, empatia, optimismul trebuie promovate de institutiile mari ale statului Scoala, Sanatate, Justitie, Administratie publica intr-o Romanie CURATA cu o clasa politica CURATA. Romanii din tara si cei 4 milioane de romani din diaspora au dovedit constiinciozitatea lucrului bine facut si au nevoie de o Romanie CURATA.
  Este clar ca lumina soarelui si limpede ca apa de izvor: valorile morale, virtutile omului se pot dezvolta numai intr-o societate asanata, curatita prin aplicarea legilor in mod egal pentru toti. Iar reforma clasei politice corupte se face in primul rand prin Justitie si apoi prin masuri constitutionale si politice. Multumiri din inima domnului profesor Daniel David !
 • Intrebare: (Vineri, 25 decembrie 2015, 19:41)

  dorin parasca [anonim]

  Daca ar trebui sa definiti poporul roman in doua-trei cuvinte, care ar fi acelea? Multumesc!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by