Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a demis-o miercuri pe purtatoarea de cuvant a ministerului, Brandusa Predescu, in urma scandalului declansat de o brosura dedicata aniversarii a 135 de ani de relatii diplomatice romano-germane, realizata de Agerpres, pe a carei coperta figura, in mod eronat, conturul hartii Frantei in locul Germaniei.

Steinmeier, Aurescu si harta buclucasaFoto: Captura afp

"In urma analizarii modului in care s-a ajuns la acest regretabil incident, ministrul afacerilor externe a decis, in cursul zilei de ieri, eliberarea din functie a purtatorului de cuvant al MAE, care a gestionat, in relatia cu Agerpres, problematica materialului in cauza", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Potrivit sursei citate, purtatorul de cuvant al MAE "si-a asumat responsabilitatea neverificarii integrale a brosurii respective inainte de a-i fi prezentata sefului institutiei spre a fi oferita oaspetelui german".

MAE reaminteste ca brosura, in varianta tiparita, a fost predata de Agerpres la MAE in dimineata zilei de 9 martie a.c., in cursul derularii vizitei oficialului german la Bucuresti. MAE reaminteste, de asemenea, ca, ulterior semnalarii catre Agerpres a erorii de pe coperta materialului, Agerpres si-a asumat public greseala tehnica si a cerut scuze pentru aceasta.

"Situatia creata, complet regretabila, nu a afectat continutul substantial si atmosfera pozitiva a vizitei demnitarului german in Romania, si nici fondul relatiilor romano-germane.

Pe de alta parte, incidentul a creat o situatie delicata si a proiectat o imagine total defavorabila asupra activitatii MAE, motiv pentru care ministrul afacerilor externe a dispus masura eliberarii din functie a purtatorului de cuvant", se mai arata in comunicatul MAE.

Luni, 9 martie, aflat in vizita la Bucuresti, seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a primit un cadou insolit: o brosura in care, pe coperta, apare steagul german imprimat pe harta ... Frantei.

Agentia Agerpres, care a avut initiativa oferirii acestui cadou oficialului german, a precizat ca brosura "a fost imprimata intr-un singur exemplar de catre Agerpres, exemplarul oferit de ministrul Bogdan Aurescu omologului german Frank-Walter Steinmeier. Precizam faptul ca Ministerul Afacerilor Externe a primit spre informare varianta corecta a brosurii, in format electronic. Imprimarea gresita a fost o greseala tehnica din partea Agerpres, pe care ne-o asumam si pentru care ne cerem scuze atat Ministerului Afacerilor Externe roman, cat si Ministerului Afacerilor Externe german."

Premierul Victor Ponta a tinut sa-l incurajeze, miercuri, la inceputul sedintei de guvern, pe ministrul Bogdan Aurescu.

"Degeaba ati facut atatea lucruri bune pentru Romania, inteleg ca ati gresit o harta", a spus el, adaugand: "Inteleg ca se intampla si la case mai mari, am vazut ca dl Rosen Plevneliev e presedintele Romaniei".

"Vreau sa va rog sa va vedeti de treaba in continuare si daca cineva greseste inteleg ca plateste", a mai spus Ponta.

Primul ministru s-a referit la eroarea de comunicare a staff-ului ministrului german de Externe: in anuntul de pe contul de Facebook al lui Steinmeier, Rosen Plevneliev a fost descris drept presedintele Romaniei. Ulterior, postarea de pe Facebook a fost corectat, iar Plevneliev a devenit presedintele Bulgariei.