Aflat in vizita la Bucuresti, seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a primit un cadou insolit: o brosura in care, pe coperta, apare steagul german imprimat pe harta ... Frantei, scrie AFP.

Steinmeier, Aurescu si harta buclucasaFoto: Captura afp

Ora 22:15 Agentia Agerpres, care a avut initiativa oferirii acestui cadou oficialului german, precizeaza ca brosura "a fost imprimata intr-un singur exemplar de catre Agerpres, exemplarul oferit de ministrul Bogdan Aurescu omologului german Frank-Walter Steinmeier. Precizam faptul ca Ministerul Afacerilor Externe a primit spre informare varianta corecta a brosurii, in format electronic. Imprimarea gresita a fost o greseala tehnica din partea Agerpres, pe care ne-o asumam si pentru care ne cerem scuze atat Ministerului Afacerilor Externe roman, cat si Ministerului Afacerilor Externe german."

Ora 22:35: Ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, i-a transmis omologului roman, Bogdan Aurescu, ca nu apreciaza ca situatia creata in legatura cu brosura realizata de Agerpres este de natura sa produca vreun efect sau sa creeze vreo problema in relatiile bilaterale, pana la semnalarea acesteia de catre ministrul roman ea nefiind remarcata, precizeaza MAE, intr-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit MAE, ministrul de Externe roman a transmis direct omologului german regretul profund pentru aceasta situatie. ''Cu ocazia prezentei celor doi oficiali la Sibiu, in cadrul celei de-a doua parti a vizitei ministrului german de Externe, ministrul de Externe roman a transmis direct omologului german regretul profund pentru aceasta situatie. Ministrul de Externe german i-a transmis omologului roman ca nu apreciaza ca situatia in cauza este de natura sa produca vreun efect sau sa creeze vreo problema in relatiile bilaterale, pana la semnalarea acesteia de catre omologul roman ea nefiind remarcata. A multumit din nou partii romane pentru atmosfera foarte buna a vizitei si pentru substanta discutiilor.''

  • Citeste brosura "Germania - Romania. 135 de ani de relatii diplomatice", in varianta corecta, in documentul atasat.

"Cu ocazia aniversarii a 135 de ani de relatii diplomatice (bilaterale, n.red.), va prezent acest dragut pliant pe care i l-am oferit deja dl ministru Steinmeier", a declarat ministrul roman al Afacerilor Externe, intr-o conferinta de presa.

Si i-a inmanat omologului sau o brosura decorata cu drapelele roman si german, imprimate pe harta Romaniei si, respectiv, Frantei.

Surazand, Steinmeier a aratat pliantul ziaristilor, fara a remarca, cel mai probabil, eroarea.

Intrebata de AFP despre aceasta gafa, purtatoarea de cuvant a ministerului roman, Brandusa Predescu, a subliniat ca este vorba despre o "initiativa a (agentiei nationale de presa) Agerpres, pe care ministrul a salutat-o".

"Ceea ce conteaza este continutul, respectiv fotografiile din arhiva istorica a Agerpres", a subliniat ea, precizand ca ministrul a semnalat eroarea agentiei de presa, care a promis ca o va corecta.

"Dupa toate probabilitatile, este vorba de un exemplar unic, tiparit azi dimineata", a adaugat ea.