Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni Legea bugetului de stat pe anul 2015 si Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2015, in urma deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei de a respinge sesizarea de neconstitutionalitate.

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins sesizarea PNL privind legea bugetului de stat pentru anul viitor. Presedintele CCR Augustin Zegrean a afirmat ca "bugetul este constitutional. Nu putem aplica noi sanctiuni pentru intarzierea bugetului".

Legea va fi trimisa luni la presedintie pentru a fi promulgata.

"Aceasta nedepunere a legii bugetului in Parlament la termen nu este sanctionata nici de legea pe care ei o invoca si nici de Constitutie. Deci nu putem noi sa inventam sanctiuni pentru faptele Guvernului sau Parlamentului. (...) Noi astazi trimitem legea la Presedintie pentru promulgare. (...) Criticile care au fost aduse acestei legi nu pot fi considerate ca incalcari ale Constitutiei", a explicat seful CCR.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.

Parlamentarii PNL au sesizat in 22 decembrie Curtea Constitutionala cu privire la legea bugetului de stat pe 2015, la o zi dupa ce a fost adoptata de Parlament, cu 339 de voturi "pentru" si 141 "impotriva".

PNL a aratat, in sesizarea de neconstitutionalitate, ca proiectul legii bugetului de stat trebuia inaintat de Guvern Parlamentului pana la 15 noiembrie.

"In al doilea rand, nu avem strategie fiscal-bugetara, Legea responsabilitatii fiscal-bugetare spune clar ca trebuie sa ai pana la 31 iulie strategie fiscal-bugetara pentru trei ani de zile, in care sa-ti stabilesti clar cheltuielile cu principalii zece ordonatori de credite si sa stabilesti care este programul de investitii. Nu avem o asemenea strategie fiscal bugetara si din punctul asta de vedere este neconstitutionala", a spus liderul deputatilor PDL, Tinel Gheorghe, dupa sesizarea Curtii Constitutionale.

De asemenea, Tinel Gheorghe a invocat ca motiv de neconstitutionalitate prevederile unui amendament adoptat la forma legii bugetului de stat pe 2015 propusa de Guvern.