Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, anunta printr-o declaratie remisa HotNews ca „la inceputul lui 2015 va fi introdusa in Parlament o lege a veniturilor medicilor, care va regla atat modul de utilizare a infrastructurii publice de sanatate, dar va pune si bazele cresterii veniturilor medicilor in functie de performanta”. Declaratia oficialului vine ca urmare a unui mesaj publicat in saptamanalul Viata Medicala in care se solicita adoptarea a cinci masuri concrete prin care sa fie create conditii favorabile ramanerii in tara a medicilor tineri. Acestia acuzau „ipocrizia” statului roman fata de medici.

Nicolae BanicioiuFoto: Agerpres

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, a declarat ca: „majorarea veniturilor medicilor reprezinta o prioritate a mandatului meu ca ministru al Sanatatii. La preluarea mandatului, in luna martie, am reluat plata burselor pentru medicii rezidenti, care erau blocate, o prima masura pentru medicii tineri.

Insa majorarea veniturilor tuturor medicilor este un proces la care lucram cu atentie la minister. La inceputul anului viitor vom veni in Parlament cu o lege a veniturilor medicilor, care va regla atat modul de utilizare a infrastructurii publice de sanatate, dar va pune si bazele cresterii veniturilor medicilor in functie de performanta.

Aceasta lege este doar unul din proiectele la care lucram astfel incat medicii tineri sa ramana si sa profeseze in Romania.

Totodata, o lege a malpraxisului, pe care suntem aproape sa o finalizam, va duce la responsabilizarea medicilor si la diminuarea cazurilor care pun in lumina nefavorabila, pe nedrept, intreaga categorie profesionala.

Sunt medic tanar si stiu cat de important este pentru un medic tanar respectul pe care il primeste din partea autoritatilor si ii asigur pe viitorii medici, pe tinerii profesionisti din sistem, dar si pe toti medicii, ca vom cauta si gasi cat mai repede solutii pentru ca medicii sunt un element esential pentru insanatosirea sistemului de sanatate din Romania”, a mai declarat Nicolae Banicioiu.

In mesajul care a determinat raspunsul ministerului Sanatatii se solicita:

  • Cresterea veniturilor tuturor medicilor pana la cel putin dublu fata de salariul mediu pe economie, conform recomandarilor Bancii Mondiale.
  • Clarificarea statutului legislativ al recompenselor pe care pacientii le pot oferi medicilor (posibilitatea este mentionata in articolul 34 din legea 46/2003, dar niciun guvern din ultimul deceniu nu a precizat normele de aplicare).
  • Clarificarea limitelor dintre practica medicala in regim public si cea in regim privat.
  • Regandirea sistemului de rezidentiat.
  • Penalizarea severa a medicilor care conditioneaza actul medical si suspendarea liderilor organizatiilor profesionale care au probleme in justitie, pana la solutionarea acestora. Ei sunt cei care dauneaza cel mai mult credibilitatii breslei medicale in Romania si relatiei de incredere dintre medic si pacientii sai.