​Ministerul Sanatatii: Exigentele din domeniul conflictelor de interese nu vor bloca activitatea Ministerului Sanatatii

de MVA     HotNews.ro
Marţi, 23 decembrie 2014, 16:05 Actualitate | Esenţial


Un ordin recent al ministrului Sanatatii a extins de o asa maniera aria conflictelor de interese incat o buna parte din medicii membri in comisiile de specialitate ale Ministerului demisioneaza pentru a nu cadea sub incidenta legii. HotNews a relatat in exclusivitate despre acest subiect, iar Ministerul Sanatatii a publicat astazi un comunicat prin care informeaza in privinta solutiilor si asigura ca activitatea ministerului nu va fi afectata. Aceste comisii joaca un rol important in decizia autoritatilor de a compensa anumite medicamente sau de a achizitiona aparatura avansata pentru spitale.  
Ministerul Sanatatii precizeaza intr-un comunicat ca “noile prevederi legislative privind înființarea și funcționarea Comisiilor Consultative ale Ministerului Sănătății, respectiv Ordinul 1406/2014 privind modificarea Ordinului ministrului sănătății nr. 398/2013 pentru înființarea comisiilor consultative ale Ministerului Sănătății, respectă și se înscriu în tendința actuală a exigențelor din domeniul conflictelor de interese. Acestea nu vor afecta sau bloca activitatea Ministerului Sănătății.

De asemenea, s-a preluat modelul de colaborare dintre autoritățile statelor vest-europene și societățile științifice și profesionale.

În baza HG 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, Ministerul Sănătății are posibilitatea de a constitui grupuri de lucru sau consilii de experți pentru derularea de acțiuni și proiecte specifice pentru perioade determinate. Aceste noi organisme consultative vor fi constituite în colaborare și numai după consultarea societăților științifice și profesionale. În exercitarea atribuțiilor, membrii grupurilor de lucru se vor supune prevederilor legale în vigoare cu privire la conflictul de interese”, se mai mentioneaza in comunicatul Ministerului Sanatatii.

Conform ordinului in vigoare din 28 noiembrie 2014, este definit conflict de interese sau incompatibilitate situatia in care membrii acestor comisii:
•    castiga bani din efectuarea de studii clinice sau actiuni care stimuleaza prescrierea sau consumul anumitor medicamente,
•    daca sunt sponsorizati sau finantati “direct sau indirect” de catre industria farmaceutica pentru a participa la conferinte si congrese,
•    daca primesc cadouri sau consiliaza producatorii si distribuitorii medicamentelor.

Din cei zece membri ai Comisiei de Boli Infectioase de pilda, 8 sunt in potential conflict de interese conform noului ordin 1406/2014 publicat de Ministerul Sanatatii. Aceasta este una dintre comisiile cele mai importante pentru industria farmaceutica, caci de ea depinde modalitatea de compensare de catre stat a medicamentelor folosite in bolile infectioase.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2949 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by