Primarul municipiului Sfantul Gheorghe, Antal Arpad, a declarat miercuri, pentru HotNews.ro, dupa anuntul DIICOT de incepere a urmarii penale in rem pentru amenintare, ca maghiarii sunt pedepsiti pentru votul de la prezidentiale si a sustinut ca actiunile prefectilor impotriva unor consilii locale reprezinta provocari "venite de la Bucuresti".

Arpad AntalFoto: UDMR

Primarul din Sfantul Gheorghe a subliniat ca astfel de "provocari" nu vin din Transilvania, unde nu ar exista probleme intre romani si maghiari, ci de la Bucuresti: "Noi traim ca fratii cu romanii din Transilvania, suntem provocati intotdeauna de la Bucuresti. De la Bucuresti vine veninul, nu din Transilvania".

El a notat ca aceste actiuni au aparut dupa turul al doilea al alegerilor prezidentiale deoarece maghiarii au "votat prost" si acum trebuie sa fie "sanctionati", referire la votul masiv al minoritatii maghiare in favoarea lui Klaus Iohannis si impotriva premierul Victor Ponta.

Acesta a argumentat ca declaratiile sale de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali ai UDMR nu au reprezentat amenintari, ci o reactie la faptul ca minoritatea maghiara s-a simtit amenintata de actiunile prefectilor.

"Daca vor asculta ce am declarat vor vedea ca suntem in fata unei stiri Radio Erevan. Nu noi am amenintat, ci noi ne-am simtit amenintati, nu noi am provocat, ci noi ne-am simtit provocati", a continuat Antal Arpad, care a sustinut ca in acest sens i-a solicitat premierului Victor Ponta ca prefectii sa nu mai "provoace" maghiarii.

"Eu cred dupa 25 de ani de la Revolutie era timpul sa ne apucam din nou sa cautam teroristi in Romania si asa cum acum 25 de ani maghiarii erau acuzati ca sunt teroristi din nou intre maghiari sunt teroristi", a precizat el, adaugand ca asteapta cu interes sa fie convocat de procurorii DIICOT, daca despre el este vorba, pentru a prezenta exact ceea ce a spus de la tribuna CRU si o traducere autorizata.

Primarul a precizat ca imnul maghiar a fost cantat de sute de mii de ori dupa 1989 si este un "cantec bisericesc foarte frumos" si nu crede ca romanii pot fi provocati de intonarea acestui imn, "care nu este indreptat impotriva nimanui".

Antal Arpad a mentionat ca intotdeauna drapelul Tinutului Secuiesc a fost ridicat alaturi de drapelul Romaniei si s-a intrebat de ce premierul Ponta poate sa mearga "in Moldova, nu in Republica Moldova, si sa se afiseze alaturi de steagul Moldovei, ca regiune neadministrativa" iar el trebuie sa fie amenintat pentru ca apare alaturi de steagul Tinutului Secuiesc.

Citeste si: