UPDATE Ora 06:00Toti cei patru membri ai echipajului elicopterului SMURD prabusit luni in lacul Siutghiol au decedat, confirma secretarul de stat Raed Arafat citat de Digi 24. Marti dimineata a fost descoperit in lac si trupul neinsufletit al asistentei. Avea 38 de ani si era insarcinata. Medicul decedase luni seara, iar pilotul si copilotul nu au mai putut fi resuscitati in noaptea de luni spre marti.

Elicopter prabusit in lacul SiutghiolFoto: Captura YouTube

Un martor al accidentului aviatic petrecut in Constanta a declarat ca ca prima victima gasita, din cele patru ale tragediei aviatice, doctorita Laura Vizireanu, a fost adusa la mal de un pescar cu o barca cu motor si nu de pompierii militari, marturie care contrazice comunicatul ISU.

Secretarul de stat Raed Arafat a anuntat ca niciun elicopter SMURD nu va mai zbura pana cand nu se stabiiesc cauzele tragediei de luni.

Ora 00:20 Arafat, la B1 TV: Vremea a fost favorabila, iar elicopterul are revizia "la zi". Elicopterul avea flotoare. N.R. Se aud mai multe voci la telefon, iar Arafat revine imediat si spune ca elicopterul nu avea flotoare pentru ca nu era destinat sa amerizeze.

"Din pacate, asistenta disparuta are sanse aproape "de zero" sa fie gasita in viata". Cautarile vor continua in aceasta seara pana vor spune scafandrii", a declarat Arafat.

Ora 00:10 Arafat: Medicul Laura Vizitiu a murit la Spitalul Judetean; copilotul are sanse minime de supravietuire

''Din pacate am fost informati in urma cu cateva minute ca medicul care se afla in elicopterul SMURD a decedat la Spitalul Judetean. S-au facut toate eforturile pentru a-i salva viata, dar din pacate nu s-a mai putut. Co-pilotul se afla in continuare sub manevre de resuscitare, dar din pacate sansele de supravietuire sunt extrem de minime. Continua cautarile, sa vedem daca putem gasi celelalte doua persoane disparute'', a spus Arafat. Medicul Laura Vizitiu, recuperat de salvatori din apele lacului Siutghiol la scurt timp dupa prabusirea elicopterului SMURD, a fost internat in stare critica la sectia Terapie Intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta Constanta.

Ora 00:07 Arafat a anuntat in direct ca a fost gasita si a treia persoana, pilotul elicopterului. Mai ramane de gasit doar asistenta. Reamintim ca aceasta era insarcinata. ''Vor fi aceleasi proceduri, se incearca resuscitarea lui. Va fi dus la Spitalul Judetean. Este cea de-a treia persoana gasita. A mai ramas asistenta'', a anuntat secretarul de stat in MAI Raed Arafat.

Ora 00:00 Arafat: Pilotii elicopterelor SMURD nu pot avea sub o mie de ore de zbor, in conditiile in care interventiile sunt "foarte complexe si se aterizeaza in locuri necunoscute". Raed Arafat a spus ca elicopterul SMURD avea inspectia tehnica "la zi", fiind verificat la Eurocopter.

"Este un elicopter cu care zburam in cadrul MAI si pentru SMURD, si pentru Politie. Are inspectia si totul la zi, a fost trimis de Inspectoratul de Aviatie la Eurocopter, a fost verificat. Din punct de vedere tehnic nu punem la indoiala ca elicopterul n-ar fi fost in stare tehnica buna de zbor. Conditiile meteo au fost ok, au zburat pe conditii meteo bune", a afirmat Arafat.

Ora 23:45 Co-pilotul elicopterului SMURD, gasit in lacul Siutghiol, la o adancime de 6 metri, legat de scaun. Se cauta in continuare pilotul avionului, potrivit Agerpres.

Ora 23.25 O a treia persoana din echipajul elicopterului SMURD a fost gasita, luni seara, de scafandri ai Fortelor Navale, in apele lacului Siutghiol, si urmeaza sa fie adusa cu salupa la mal, a anuntat secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, potrivit Agerpres. El a spus ca nu stie daca este vorba despre pilotul elicopterului sau despre asistenta medicala care se afla la bordul aparatului. UPDATE Arafat a infirmat ulterior informatia. Pilotul fost gasit dupa miezul noptii.

Ora 23:15 Intr-un comunicat de presa, ROMATSA a dat detalii despre zborul elicopterului SMURD care s-a prabusit in dupa-amiaza zilei de 15 decembrie.

Ora 22:50 Un martor al accidentului aviatic petrecut in Constanta a povestit, in cadrul emisiunii Sinteza Zilei, cum a decurs operatiunea de salvare. Omul a povestit ca, la cateva minute dupa prabusire, resturile aparatului de zbor s-au ridicat la suprafata. Dupa zece minute de la prabusirea elicopterului, persoanele aflate in aparatului de zbor au inceput sa strige dupa ajutor. "Se auzeau si glasuri de oameni care tipau: "Ajutati-ne, ca inghetam!", a povestit barbatul.

Ora 22:45 Martorul tragediei aviatice de la lacul Siutghiol a relatat, pentru corespondentul Realitatea TV, ca prima victima gasita, din cele patru ale tragediei aviatice, doctorita Laura Vizireanu, a fost adusa la mal de un pescar cu o barca cu motor si nu de pompierii militari, informeaza Realitatea TV.

Ora 21:30 Echipele de interventie au adus cu salupa la mal trupul unuia dintre disparutii in lacul Siutghiol, anunta Mediafax. Echipele de interventie au adus cu salupa la mal, luni seara, in jurul orei 21.25, trupul unuia dintre cei trei disparuti in lacul Siutghiol, in urma prabusirii elicopterului SMURD, la ora transmiterii stirii echipele medicale facandu-i masaj cardiac. Potrivit lui Raed Arafat este vorba despre copilotul elicopterului.

Ora 20:59 Femeia adusa la mal dupa prabusirea elicopterului SMURD in lacul Siutghiol si care a fost transportata cu o ambulanta la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta este internata in stare critica la sectia de terapie intensiva, transmite Mediafax.

Potrivit reprezentantilor Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, Laura Vizireanu, medicul aflat in elicopterul SMURD care s-a prabusit in lacul Siutghiol, a fost internata la sectia de terapie intensiva, starea acesteia fiind critica.

Ora 19:05: Ministrul Apararii, Mircea Dusa: "In momentul de fata continua cautarile pentru a gasi epava si a vedea care este starea echipajului. Avem dotare corespunzatoare la fata locului. Scafandrii militari ii cauta pe cei disparuti."

Ora 19:00 Anuntul despre prabusirea elicopterului ar fi venit la ora 16:11, echipajul de urgenta ar fi ajuns pe malul lacului la 16:30 si la ora 16:45 barca cu echipajul de urgenta ar fi ajuns la locul scufundarii elicopterului - surse medicale pentru Hotnews.

Ora 18:40 Este putin probabil ca elicopterul sa se fi prabusit din cauza unor conditii meteo defavorabile, au declarat surse oficiale pentru Hotnews.Autoritatile nu stiu in acest moment care este cauza accidentului. Elicopterul respectiv avea aproximativ 400 de ore de zbor, fiind abia la a 7-a misiune medicala dupa ce trecuse din administrarea Consiliului Judetean Constanta in cea a SMURD.

Ora 17:50: Elicopterul care s-a prabusit luni in Lacul Siutghiol este un elicopter medicalizat cumparat de Consiliul Judetean Constanta in primavara anului trecut, in cadrul unui proiect finantat din bani europeni. Centrul de Investigatii Media scria, in luna noiembrie, ca desi i s-a cerut oficial sa-l introduca in sistemul SMURD, in beneficiul constantenilor si respectand toate cerintele proiectului european, presedintele de atunci al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, in prezent arestat, a respins oferta ca aparatul sa fie modernizat si operat gratuit de Inspectoratul General de Aviatie al MAI in cadrul flotei SMURD, preferand sa acorde un contract de 800.000 de euro pentru servicii de operare catre compania privata constanteana Romanian Air Services, cu baza la Tuzla. Conform unor documente obtinute de Centrul de Investigatii Media, elicopterul nu a facut, intr-un an si jumatate, nici macar un singur zbor medical. Dupa debarcarea lui Nicusor Constantinescu de la sefia institutiei, Consiliul Judetean Constanta a decis sa predea aparatul catre Inspectoratul General de Aviatie (IGAv) al MAI, pentru a fi introdus in reteaua SMURD si operat gratuit de pilotii Ministerului de Interne.

Ora 17:28: Persoana care a fost scoasa din apa si este resuscitata de aproximativ 40 de minute a inceput sa raspunda manevrelor de resuscitare si are puls. (Romania Tv)

Ora 17:24: Raed Arafat, secretar de stat in MAI care conduce Departamentul de Interventii in Situatii de Urgenta, a declarat la Romania Tv ca "In acest moment avem o persoana scoasa care este sub resuscitare si 3 persoane disparute. Operatiunile de salvare continua la momentul actual. Din pacate, cu cat trece timpul, sansele vor fi mai mici."

Ora 17:10: Un membru al echipajului elicopterului SMURD prabusit, luni dupa-amiaza, in Lacul Siutghiol a fost adus la mal cu o barca de catre echipajele de salvare care se afla la fata locului si continua interventia, a declarat managerul Ambulantei Constanta, Ionut Cealera, potrivit Mediafax. Persoana adusa la mal ar fi un medic, potrivit sursei citate.

Ora 17:04: Purtatorul de cuvant al Ambulantei Constanta: Prima victima, o asistenta medicala, a fost scoasa din apa si se incearca resuscitarea ei. Celelalte 3 persoane aflate la bord sunt cautate de scafandri, anunta televiziunile de stiri.

Ora 16:57: O sursa medicala a declarat pentru Hotnews.ro ca ar fi vorba despre 3 victime.

Ora 16:52: Patru persoane au scapat cu viata dupa ce un elicopter SMURD s-a prabusit, luni, in lacul Siutghiol din statiunea Mamaia, anunta Agerpres.

Accidentul aviatic ar fi avut loc in zona Butoaie. Pentru moment nu se stie daca in aparatul de zbor se aflau si pacienti sau doar echipajul SMURD, scrie Ziua de Constanta.

Din primele informatii, elicopterul venea de la Tulcea si s-a prabusit in lacul Siutghiol. Aparatul de zbor s-a scufundat, iar la fata locului au ajuns mai multe echipaje de pompieri si scafandri.