In primavara anului trecut, Consiliul Judetean Constanta a cumparat un elicopter medicalizat in cadrul unui proiect finantat din bani europeni, relateaza Centrul de Investigatii Media. Desi i s-a cerut oficial sa-l introduca in sistemul SMURD, in beneficiul constantenilor si respectand toate cerintele proiectului european, presedintele de atunci al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, in prezent arestat, a respins oferta ca aparatul sa fie modernizat si operat gratuit de Inspectoratul General de Aviatie al MAI in cadrul flotei SMURD, preferand sa acorde un contract de 800.000 de euro pentru servicii de operare catre compania privata constanteana Romanian Air Services, cu baza la Tuzla.

Elicopter CJ ConstantaFoto: Centrul de Investigatii Media

Conform unor documente obtinute de Centrul de Investigatii Media, elicopterul nu a facut, intr-un an si jumatate, nici macar un singur zbor medical.

Dupa debarcarea lui Nicusor Constantinescu de la sefia institutiei, Consiliul Judetean Constanta a decis sa predea aparatul catre Inspectoratul General de Aviatie (IGAv) al MAI, pentru a fi introdus in reteaua SMURD si operat gratuit de pilotii Ministerului de Interne.

La predarea catre IGAv, aparatul avea 153 de ore de zbor si executase aproape 600 de zboruri.

Reprezentantii firmei private au refuzat sa dea lamuriri privind zborurile efectuate cu elicopterul cumparat initial pentru a fi ambulanta aeriana, asa ca nu este clar in beneficiul cui au fost facute aceste aproape 600 de zboruri.

In conditiile in care, timp de un an si jumatate, elicopterul a zburat numai in interes privat, cel mai probabil obiectivele proiectului, intre timp modificate cu acordul finantatorului, nu vor mai putea fi respectate. In aceasta situatie exista riscul ca institutia care l-a cumparat, Consiliul Judetean Constanta, sa fie obligata sa restituie cei 4,3 milioane de euro, banii europeni platiti pentru elicopter.

Elicopterul Consiliului Judetean Constanta a fost cumparat in cadrul proiectului "Equipment to Save our Lives - ESOL", un proiect transfrontalier romano-bulgar prin care atat judetul Constanta, cat si doua unitati administrative bulgaresti, isi dotau echipele de salvare cu echipamente moderne de interventie in caz de accidente, calamitati naturale si alte situatii in care ar fi nevoie de interventii de urgenta pentru salvarea de vieti omenesti.

Elicopterul, inmatriculat sub numarul YR-CJC, trebuia sa deserveasca atat judetul Constanta, cat si unitatile administrative din Bulgaria, acesta urmand sa fie comandat de un dispecerat comun romano-bulgar ce trebuia infiintat ulterior, asa cum reiese din documentele proiectului, publicate pe site-ul Consiliului Judetean Constanta (CJC).

Unele obiective ale proiectului, asa cum sunt prezentate pe site-ul oficial, sunt optimiste, chiar indraznete. De exemplu, la capitolul "realizari" asteptate ca urmare a acestui proiect, beneficiarii scriau: "Prin achizitionarea si utilizarea unor echipamente performante, proiectul pune la dispozitia societatii mijloace moderne de intervetie, cu rezultate spectaculoase in privinta salvarii de persoane".

Citeste articolul integral pesite-ul Centrului de Investigatii Media