Fostul ambasador al SUA in Romania in perioada 2009 - 2012 a scris un articol in editia de Europa a cotidianului Wall Street Journal (articol cu plata) in care scrie ca "Romania si intreaga lume au fost uimite de victoria lui Iohannis" la prezidentiale. Gitenstein mai scrie ca "este esential... ca Iohannis si Ponta sa colaboreze pentru a intari statul de drept", nu inainte de a arata ca Ponta este cel care in vara anului 2012 "a respectat cerintele Comisiei Europene si a adus Romania inapoi de pe marginea prapastiei".

Mark GitensteinFoto: DGP / HotNews.ro

In articolul intitual "A Chance for Lasting Change in Romania", Gitenstein mai scrie ca "alegerile prezidentiale reprezinta o schimbare fundamentala de directia in politica romaneasca si, sa speram, un punct de cotitura spre Vest, democratie, statul de drept si transparenta".

Fostul ambasador american mai arata ca in Romania se da o "lupta titanica" inca din 1989, pe de o parte fiind fortele reformiste, incurajate de UE, FMI, Banca Mondiala si diplomatii occidentali, iar de cealalta parte aflandu-se oligarhii si baronii. Gitenstein da ca exemplu criza politica din 2012, care a culminat cu suspendarea presedintelui Basescu de catre coalitia din care facea parte si PSD, partidul condus de Ponta.

"SUA, UE si Angela Merkel sustinut neabatut statul de drept si lupta anticoruptie, sprijinul culminand cu o lista de recomandari specifice pentru Romania din partea UE... Ponta a respectat aceste cereri si si a adus Romania inapoi de pe marginea prapastiei", scrie Gitenstein.

Reamintim ca Gitenstein a avut o pozitie extrem de ferma in timpul crizei politice din 2012, sanctionand public derapajele de la regulile constitutionale. "Sunt profund preocupat de orice incercare de amenintare a independentei institutiilor democratice din Romania", spunea el in iulie 2012.

Potrivit prezentarii de la finalul articolului semnat in Wall Street Journal, Mark Gitenstein este consultant special la firma de avocatura Mayer Brown LLP.