Romania va pierde 17 miliarde de euro in urmatorii zece ani, daca nu investeste 6% din PIB in educatie

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 25 noiembrie 2014, 11:12 Actualitate | Esenţial


Ciprian Fartusnic, Remus Pricopie, Sandie Blanchet si Pierre Varly, la lansarea studiului la sediul UNICEF
Foto: Agerpres
​Aproximativ doua treimi din banii publici alocati educatiei se indreapta spre cei mai instariti romani. In plus, ​Romania este tara care aloca cel mai mic buget educatiei, din toata Uniunea Europeana; atat cheltuielile bugetare, cat si cele private in educatie sunt de 4,1% din PIB. Daca Romania mentine investitia in invatamant la acest nivel, va pierde in urmatorii zece ani intre 12 si 17 miliarde euro, bani care se vor duce in ajutoare sociale pentru cei care nu isi vor gasi un loc de munca si care, din cauza saraciei, vor avea o sanatate precara. Avertismentul a fost lansat de UNICEF, care a prezentat concluziile studiului “Costul Investitiei Insuficiente in Educatie in Romania”, realizat in colaborare cu Ministerul Educatiei.

UNICEF a prezentat luni, 24 noiembrie, principalele concluzii ale studiului "Costul Investitiei Insuficiente in Educatie in Romania", pe care l-a realizat in colaboare cu Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

Sandie Blanchet
Foto: Agerpres
Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF in Romania, a declarat ca rezultatele studiului la nivel national arata ca “daca mentine investitia in educatie la un nivel atat de scazut, Romania va pierde intre 12 si 17 miliarde de euro in perioada 2015-2020”. “Totusi, nu este suficient ca educatia sa beneficieze de bani mai multi - aceste fonduri trebuie investite strategic”, a continuat aceasta.

Recomandarea UNICEF este ca Romania sa acorde prioritate maxima educatiei timpurii si celei primare, dar si sa puna mai mult accent pe abilitatile sociale, emotionale si necognitive la nivelul curriculumului - care au o importanta semnificativa in procesul de angajare. 
 
Potrivit Eurostat, in 2013 Romania avea un Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor ce nu depasea 54% din media inregistrata la nivelul Uniunii Europene, fiind al doilea cel mai sarac stat european, dupa Bulgaria (47%). In ce priveste educatia, Romania cheltuie doar 4,1% din PIB in acest sector (investitii atat din bugetul de stat, dar si cheltuieli private), comparativ cu 4,7% media in Europa de Est si 5,4% media UE, informeaza UNICEF. De asemenea, sistemul de invatamant este puternic dependent de fondurile publice, totalul contributiilor private reprezentand doar 0,12% din PIB in 2010, fata de 0,82% la nivelul UE.

Conform cifrelor oficiale citate de organizatie, peste 6% dintre copiii de varsta ciclului primar sau gimnazial sunt in afara sistemului de invatamant, iar 17,5% dintre tinerii de 18-24 de ani au parasit timpuriu scoala. Copiii din comunitatile rome, copiii de la sate si copiii cu dizabilitati au cele mai mici sanse de a absolvi invatamantul obligatoriu, spune UNICEF.

Potrivit estimarilor Bancii Mondiale pe 2013, investitia insuficienta in educatia romilor implica o serie de costuri pentru Romania, cuprinse intre 202 si 887 de milioane de euro, cauzate de un nivel mai scazut al productivitatii si al veniturilor anuale din taxe.

Studiul UNICEF arata ca, in prezent, aproximativ doua treimi dintre cheltuielile publice pentru educatie se indreapta spre cele mai instarite doua cincimi ale societatii (65,8%), comparativ cu doar 9,9% cat ii revine cincimii celei mai sarace. In acelasi timp, 61,2% dintre fondurile dedicate educatiei sunt cheltuite in mediul urban.

Un an in plus de scoala creste veniturile cu 8-9%, reduce riscul de a deveni somer cu 8% si reduce riscul de aparitie a unor probleme grave de sanatate cu 8,2%, se arata in raport. Conform acestuia, absolventii de liceu castiga cu 25% - 31% mai mult decat cei care au terminat 8 clase. Castigurile obtinute de persoanele care termina o facultate le depasesc cu aproape 67% pe cele ale elevilor care au renuntat la scoala dupa liceu, mai arata raportul. 

UNICEF anunta ca daca s-ar mari treptat cheltuielile cu educatia pana la 6% din PIB, cresterea economica ar putea atinge un nivel de 2,7 - 2,95% in perioada 2015-2025, in loc de 2%.

Pierre Varly, expert international, a declarat luni in cadrul conferintei ca parasirea timpurie a scolii are costuri care ajung la 0,9% din PIB-ul Romaniei. “Conform analizei noastre, populatia roma are de 3,4 ori mai multe sanse de a nu avea un loc de munca, fata de populatia non-roma, pentru acelasi nivel de educatie. Dar cand se incheie un nivel suplimentar de educatie, probabilitatea de a gasi un loc de munca creste cu 5,6% mai mult pentru populatia non-roma, fata de 16,2% populatie roma”, a sustinut acesta.

Expertul a declarat ca in cadrul studiului au fost folosite doua scenarii. “Scenariul A, in care Romania mentine bugetul educatiei la 4,1% din PIB. Conform acestui scenariu, avem previzionarilor guvernului Romaniei, care nu se asteapta sa creasca cheltuielile publice pentru educatie, din cauza imbatranirii populatiei. In acest scenariu, obiectivele UE 2020 in ceea ce priveste parasirea timpurie a scolii nu vor fi intrunite, calitatea educatiei masurata prin diferite teste, cum ar fi PISA, nu va fi imbunatatita, iar rata somajului de asemenea va stagna”, a avertizat Pierre Varly.

In cel de-al doilea scenariu, Romania isi sporeste bugetul educatiei cu pana la 6% din PIB pana in 2025. In acest caz, obiectivele 2020 au mai multe sanse sa fie intrunite, se adauga un an in plus de scolarizare, rezultatele PISA estimam ca vor atinge media tarilor OECD si conform unui alt model un an in plus de scolarizare va aduce castiguri de 2,9% din PIB”, a afirmat expertul international.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6144 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  Prostii (Marţi, 25 noiembrie 2014, 11:26)

  tudor74 [utilizator]

  Cheltuiti bani aiurea pe educatie, cand tot crestinul stie ca investitia in biserici, catedrale si popi e investitie buna !
  • +7 (7 voturi)    
   si in curse de formula 1 (Marţi, 25 noiembrie 2014, 11:41)

   PSD-erbedeul [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   si in curse de formula 1
   si in Dromaderii PSD-ei
  • +5 (7 voturi)    
   Prea multi filozofi (Marţi, 25 noiembrie 2014, 12:33)

   HansBrinker [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   produce scoala romaneasca. Avem nevoie de mai multi tinchigii si ospatari.
  • -2 (6 voturi)    
   Sa sustinem familia! (Marţi, 25 noiembrie 2014, 14:19)

   beee [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   Nu sunt deloc prostii! Biserica este singura institutie care sustine familia, asociatiile seculariste incerca sa strecoare in scoli sexualizarea copiilor si sa atenteze la educatia pro-familie.
   Scolile sunt desfiintate pentru ca oamenii nu mai intemeiaza familii!
   • 0 (2 voturi)    
    Cum ? (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 13:07)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui beee

    Cum o sustine biserica familia ? Prin predicile lor ca femeia nu e nimic mai mult decat un incubator de copii ? Dupa ce se naste al 8-lea copil intr-o familie in care amandoi parinti au 8 clase si sunt someri nu mai e problema bisericii !

    Zona Moldova, cei mai religiosi si cei care au cei mai multi copii in grija statului ! A statului, nu a bisericii !

    Faci o diferenta intre educatie sexuala si sexualizare ? De parca la ora de educatie sexuala afla ca au organe sexuale si ce sa faca cu ele !
 • +4 (4 voturi)    
  Dar pana acum ?! (Marţi, 25 noiembrie 2014, 12:23)

  Atlant [utilizator]

  Pana acum cat am pierdut ?! La nivel uman si mai apoi financiar ?
  Cei care s-au jucat 25 de ani cu soarta noastra si a copiilor nostri nu ar merita "listati" undeva sa vada progeniturile lor ce "...la Paris invata..." onorabilitatea parintilor lor in raport cu soarta neamului romanesc ?!
  25 de ani !!! Ce varsta frumoasa ! Ce conducere proasta !
 • +7 (7 voturi)    
  Ce glumesti sunt unii! (Marţi, 25 noiembrie 2014, 12:25)

  dandra [utilizator]

  Educatia in Romania nu va primi niciodata mai multe fonduri. Ecuatia e simpla - oameni mai destepti inseamna bani mai putini la bugetul CEOului Daniel mult prea fericitul de la banca de dezvoltare si investitie pentru partide, BOR.
  Poate peste 200 de ani va creste bugetul dar nu mai devreme....
  • +2 (2 voturi)    
   Mai mult (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 13:08)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   Cei scoliti nu voteaza cu PSD-ul si nici nu pleaca urechea la basmele BOR!
 • +7 (7 voturi)    
  ... (Marţi, 25 noiembrie 2014, 12:25)

  rerenenegate [utilizator]

  Cred ca cea mai buna investitie in invatamant ar fi in profesori. Si aici nu ma refer la marirea salariilor, ci la pastrarea celor buni, indepartarea celor rai si eventual aducerea unora noi eventual din afara.
  • +3 (3 voturi)    
   cum ii pastrezi pe cei buni daca nu i platesti? (Marţi, 25 noiembrie 2014, 14:08)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui rerenenegate

   pana si printre cei rai sunt f multi buni care nu-si dau interesul pentru 1000 lei/luna.
   • +3 (3 voturi)    
    ... (Marţi, 25 noiembrie 2014, 17:57)

    rerenenegate [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    Ma refeream ca asta ar fi prima masura, de pastrarea a oamanilor de calitate. Ulterior fireste si marirea salariilor in functie si de performate, etc., investitiile in echipamente, reparatii, extinderi, ...

    Daca se aloca 6% din PIB si toti se duc pe salarii, fara a face intai o ordine in sistem, sunt majoritatea bani aruncati pe fereastra, fara un efect vizibil asupra urmatorilor elevi.
  • +1 (1 vot)    
   Şi ce vor pune pe masă cei buni păstraţi, şi ... (Marţi, 25 noiembrie 2014, 14:34)

   gabbi [utilizator] i-a raspuns lui rerenenegate

   chiar credeţi că ar veni cineva din afară pentru 1700 Ron/ lună (după 20 de ani de predat studenţilor)...
   şi profesorii au familii, copii, plătesc chirii sau rate, etc.
 • +5 (5 voturi)    
  Asa se respecta legea in Romania (Marţi, 25 noiembrie 2014, 12:57)

  hifi [utilizator]

  Incepand cu ianuarie 2011 Legea Educatiei prevede alocarea obligatorie a 6% din PIB pentru educatie si 1% pentru cercetare.
  In toti acesti ani, evident legea a fost grosolan incalcata de toate guvernele care s-au tot succedat la putere. Si pentru anul 2015 bugetul este constituit pe aceleasi baze ilegale.
  Intrebarea este oare cati bani a pierdut deja Romania din acest motiv?
  De raspuns pot raspunde cei care isi permit vacante prin Dubai.
  • +1 (1 vot)    
   PERFECT DE ACORD CU... (Marţi, 25 noiembrie 2014, 14:36)

   gabbi [utilizator] i-a raspuns lui hifi

   Dvs.
 • +2 (2 voturi)    
  educatia (Marţi, 25 noiembrie 2014, 13:53)

  alnimanui [utilizator]

  E bine sa se cheltuie bani daca e necesar si este de unde. Dar mai bine ar fi sa se cheltuie putina inteligenta si vointa de a transforma invatamantul in educatie. Un director de scoala generala din Brasov si-a depus demisia in fata domnului ministru acum vre-o luna, atunci cand acesta nu a stiut sa-i raspunda la o problema simpla : De ce prfesorii cu grade didactice obtinute prin munca si rezultate bune , confirmate la liceeele unde au mers absolventii au probleme de salarizare, iar cei ai caror elevi au rezultate nule , nu au nici o problema de salrizare, intrucat au salarii mai mici din cauza unei pregatiri teoretice mai slabe.
 • +3 (3 voturi)    
  Daca-l intrebati pe Ponta, (Marţi, 25 noiembrie 2014, 19:41)

  John M. [utilizator]

  va zice,"Ei, si?! Uitati-va la mine ! Am trecut prin scoala ca gasca prin apa, am plagiat, am mintit, dar tot am ajuns mare. Faceti ca mine, nu va luati dupa basistii care toata ziua striga educatie...educatie..."
 • +1 (1 vot)    
  Romani lichelele politice va vor prosti !!! (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 12:32)

  andreesanu [utilizator]

  Cu oameni educati,scoliti,pregatiti ,orientati ,demni se pot muta muntii daca-i necesar !!!.
  Pe prosti ii duci de nas,ii prostesti cu pomeni,ii manipulezi cum vrei.
  Distrugerea invatamintului s-a facut prin :reforme facute de politruci,
  or de cei care au avut interese meschine de inavutire pe seama scolilor de toate gradele .
  Au premeditat distrugerile din invatamintul profesional si de meserii odata cu distrugerea economiei Romaniei,odata cu demolarea a tot ce statea in calea
  concurentei indiferent care era aceasta.
  Romania nu poate avea o sansa sa-si revina la normalitate decit printr-un invatamint real performant
  nicidecum prin invatamintul formal la apelul bocancior sau in baza chitantei ca ti-ai platit taxa !!!.
  Viitorul este numai prin scoala si educatie .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by