Unul din observatorii independenti la alegerile de duminica trecuta s-a ales cu masina vanadalizata chiar langa sectia unde a monitorizat intreaga zi ca votul sa decurga fara probleme sau fraude. Andrei Urzica s-a inscris ca observator prin Centrul Pentru Resurse Civice si a ales sa monitorizeze alegerile in sectia 211 din judetul Olt, in satul Gostavatu. La finalul unei zile lungi in care a urmarit cu atentie lucrarile comisiei si alesii locali care s-au perindat pe acolo, observatorul s-a ales cu o surpriza neplacuta, insa prietenii si cunoscutii nu au ramas indiferenti si s-au oferit sa-i dea o mana de ajutor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Andrei Urzica s-a acreditat ca observator independent la alegerile din 16 noiembrie prin Centrul pentru resurse Civice si a ales sa mearga in judetul Olt, judet in care in primul tur de scrutin datele statistice aratau ca turismul electoral a fost in floare.

Citeste aici: HARTA INTERACTIVA Radiografia in detaliu a turismului electoral cu voturi pe lista suplimentara. Studiu de caz: judetul Olt

A ajuns observator in sectia 211 din Gostavatu. De-a lungul zilei, observatorul a monitorizat cu atentie mersul lucrurilor in sectia de votare. O parte din intamplari le-a raportat si pe pagina sa de Facebook.

In timpul zilei, Andrei Urzica a observat ca viceprimarul face eforturi deosebite de a aduce lumea la vot, despre multe persoane acesta spunand ca sunt rudele sale. In plus, Urzica a si inregistrat audio o discutie cu viceprimar in care vorbeste despre adusul oamenilor la vot, despre sprijinul rudelor sale si despre banii dati de catre ministerul lui Dragnea catre primarii. Asculta aici inregistrarea realizata de observatorul independent.

La finalul zilei, insa, Andrei Urzica si-a gasit masina vandalizata, capota, partea din spate si partea dreapta a masinii fiind zgariate puternic. Masina fusese parcata chiar vizavi de sectia de votare.

Andrei Urzica a postat pe Facebook nefericita intamplare si o poza cu masina vandalizata. In raspuns la necazul suferit, mai multi prieteni si cunoscuti au cerut un cont in care sa-i doneze bani pentru a putea sa-si revopseasca masina.

Urzica a precizat pentru HotNews.ro ca a depus plangere la politie pentru vandalizare si ca a primit informatia ca intamplarea va fi tratata ca un incident electoral.

Post by Andrei Urzica.

Eroii anonimi ai alegerilor din tara: observatorii independenti

HotNews.ro a scris despre sutele de observatorii independenti la alegerile din 16 noiembrie care au fost eroii anonimi ai alegerilor din tara.

Amenintati cu bataia sau cu eliminarea din sectiile de votare, ironizati de politie sau de autoritati locale, observatorii independenti care au supravegheat procesul de la urne sunt eroii nevazuti din tara ai alegerilor prezidentiale din 2014.

Dupa ce mai multe ONG-uri si HotNews.ro au avertizat in primul tur ca au avut loc fraudari ale alegerilor, sute de tineri au luat decizia sa fie observatori independenti in turul doi. Fara sa fie platiti sau sa primeasca vreo recompensa, au luat la picior localitatile cu suspiciuni de frauda si le-au aratat oamenilor din acele comunitati ca exista romani care respecta legea. Hartuiti sau agresati in unele cazuri, observatorii sunt cei de teama carora "s-a furat mai putin" si care s-au transformat in avocati ai respectarii legii langa urna de vot.

De remarcat efortul facut de ONG-uri precum Expert Forum si Centrul pentru Resurse Civice, care au investit energii imense in incercarea de stopare a fraudelor la vot.​