Amenintati cu bataia sau cu eliminarea din sectiile de votare, ironizati de politie sau de autoritati locale, observatorii independenti care au supravegheat procesul de la urne sunt eroii nevazuti din tara ai alegerilor prezidentiale din 2014. Dupa ce mai multe ONG-uri si HotNews.ro au avertizat in primul tur ca au avut loc fraudari ale alegerilor, sute de tineri au luat decizia sa fie observatori independenti in turul doi. Fara sa fie platiti sau sa primeasca vreo recompensa, au luat la picior localitatile cu suspiciuni de frauda si le-au aratat oamenilor din acele comunitati ca exista romani care respecta legea. Hartuiti sau agresati in unele cazuri, observatorii sunt cei de teama carora "s-a furat mai putin" si care s-au transformat in avocati ai respectarii legii langa urna de vot.

Opera unui observator in Moldova - a surprins posibile nereguliFoto: Facebook / Silviu Carligeanu

De remarcat efortul facut de ONG-uri precum Expert Forum si Centrul pentru Resurse Civice, care au investit energii imense in incercarea de stopare a fraudelor la vot.

Claudia Apostol

Claudia Apostol

Foto: Facebook

"Peisajul complet al acestor alegeri: in multe sectii de vot, presedintii si politia se dovedesc ineficienti in fata turismului electoral, care este din punctul nostru de vedere cea mai mare dintre problemele alegerilor acestora". Avertismentul a fost lansat intre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale de Claudia Apostol, membru al Centrului pentru Resurse Civice - organizatie autorizata de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) sa obtina acreditarea de observatori in sectii de votare.

Claudia a declarat pentru HotNews.ro ca numai acest ONG a acreditat in jur de 300 de persoane ca observatori, in primul tur. Dar dupa numeroase suspiciuni de turism electoral in primul tur, "suplimentar am primit cereri din partea a aproximativ 400 de persoane, care au vrut si ele sa se acrediteze ca observatori in sectiile de votare", a explicat pentru HotNews.ro Claudia Apostol.

Iar ceea ce aveau sa pateasca in sectiile de votare acesti tineri, in turul doi al alegerilor, poate face subiectul unui roman. Insa mult mai importanta este schimbarea pe care observatorii au adus-o in sectiile de votare si in comunitati in care furtul ar putea deveni mod de viata.

HotNews.ro va prezinta in cele ce urmeaza doar cateva exemple de observatori care s-au luptat pentru respectarea legii, pe care le-a prezentat pe larg duminica, in ziua votului.

Diana Pop - observatorul din Ilfov care a descoperit cum se face turism cu taxiul

Diana Pop

Diana Pop

Foto: Facebook

Diana Pop a renuntat la tihna unei zile de duminica si, voluntar, s-a dus impreuna cu sotul sau sa supravegheze procesul electiv, ca observator, in Stefanestii de Jos, Ilfov. Pentru ca acolo ceilalti observatori erau "foarte bataiosi" si tineau situatia sub control, "am zis sa pornesc la alta sectie, la Copaceni, unde s-au intamplat sub ochii nostri niste lucruri", a povestit aceasta pentru HotNews.ro. A sunat la 112 pentru a sesiza o suspiciune de turism electoral, a facut sesizare la politie, dupa care a pornit in urmarirea unui taxi care adusese 4 persoane la vot, desi nu avea semnalizarea de taximetru pornita.

"Taxiurile Pelicanul par sa fie noile 'autocare'. Am pornit dupa unul care adusese 4 tineri barbati sa voteze in sectia 144 din Copaceni, and guess what? Dupa o cursa de juma' de ora am ajuns fix la centrul de comanda, pe strada Aurel Florescu, near Ferentari".

Cazul pe larg aici

Alina Bogdan - observator independent in Olt

Alina Bogdan

Alina Bogdan

Foto: Facebook

Alina Bogdan s-a acreditat ca observator independent la alegeri, intr-o sectie de votare din Izvoarele, judetul Olt. Chiar in timpul votului, ea a spus pentru HotNews.ro ca "sunt foarte multe persoane neautorizate care stationeaza la poarta statiei de votare, autoturisme de lux care aduc de azi-dimineata oameni la vot si politie care spune ca nu exista temei legal pentru pedepsirea turismului electoral". "Tocmai ce politistul a evacuat o clasa intreaga de persoane care stateau langa clasa unde este sectia de votare, desi acelasi politist nu a avut nicio problema sa ii lase sa stea aici. Ne spune politia ca nu exista temei legal pentru turism electoral, ca nu poate fi dovedit si mi-au spus ca nu e de competenta lor, nu mai e fapta infractionala", a povestit Alina Bogdan.

O alta marturie a observatoarei: "Politistul de Sectie sta de vorba cu primarul si cu acolitii, soferii harnici care aduc lumea la vot. Sun la 112, nu am cu cine dicuta aici. Lucrurile se precipita, presedintele de birou si loctiitoarea ma ameninta si incearca sa ma intimideze. Apare echipajul, imi spun ca nu am cum sa dovedesc si ca oricum turismul electoral a fost scos de pe lista de fapte penale si contraventionale. (...) Politistii imi strecoara un Nr de mobil la care sa ii anunt daca mai apar probleme. Afara e liniste, nu mai vin masini".

Cazul pe larg aici

Silviu Carligeanu - observatorul dintr-un sat din Bacau care a fotografiat turismul electoral

Microbuz electoral in comuna Sanduleni, Bacau

Microbuz electoral in comuna Sanduleni, Bacau

Foto: Facebook/ Silviu Carligeanu

"Sunt observator voluntar in sat Coman, comuna Sanduleni, Bacau. Cam asa se aduc oamenii din Birzulesti la vot la 9:30 dimineata va spun ca in cel mult 15 min de la aparitia mea acolo, in timp ce scriam sesizarea pe care urma sa o depun presedintelui de comisie, am fost vizitat de dnul primar, PSD-ist inrait, care a incercat cu orice pret sa ma conviga sa nu o mai depun cu promisiunea ca nu va mai circula niciun microbuz azi", povesteste Silviu Carligeanu pe pagina sa de Facebook, alaturi de o poza cu un microbuz. Cazul pe larg aici

O observatoare la o sectie din Popesti-Leordeni, Ilfov, si o plangere la politie pentru turism electoral

Un observator de la o sectie din Popesti-Leordeni, Ilfov, a povestit pentru HotNews.ro ca a depus plangere la politie, dupa ce mai multe masini, microbuze si chiar o duba au adus oameni la vot la sectia unde este observator. Acesta a spus, sub protectia anonimatului, ca a fost amenintata si injurata in mai multe randuri si ca, dupa plangerea depusa in urma apelului la 112, in sectia respectiva au venit circa 10 observatori despre care se banuieste ca sunt membri ai unui partid. Cazul pe larg aici

Observatoare in Galbinasi, judetul Calarasi

Sub protectia anonimatului, o observatoare a povestit duminica pentru HotNews.ro cum se desfasura votul la tara. Aceasta a povestit ca i-a cerut presedintei sectiei de votare numele a doua persoane ale caror semnalmente pareau sa indice ca au votat si in alta sectie. O alta situatie pe care i-a semnalat-o a fost atunci cand in sectie se aflau 12 persoane la 5 cabine de vot, iar intr-o cabina erau 2 persoane. Raspunsul vicepresedintei sectiei de votare: "Nu ati vazut domnisoara bine, terminati, terminati ca deja... V-ati gasit voi, tinerii! Legea e legea banului. O sa va intre voua la un moment dat in cap".

Primarul, Dumitru Dragomir, de la PSD, intra nestingherit in cele doua sectii de votare, unde numele lui Victor Ponta era rostit des, iar primarul aducea cu masina batrani la sectiile de votare, a povestit aceasta. Observatorii au chemat jandarmeria, iar primarul s-a mutat la cealalta sectie. Politia i-a atentionat pe observatori: "Veti plati daca reclamatiile nu se dovedesc reale". Cazul pe larg aici

Denis Binisor - observatoare agresata intr-un sat din Giurgiu

Sectia de votare Naipu

Sectia de votare Naipu

Foto: Hotnews

Denis Binisor a fost observator la sectia din satul Naipu, judetul Giurgiu, in al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Aceasta face parte dintr-un grup de voluntari care s-au acreditat ca observatori independenti pentru a impiedica eventuale incalcari ale legii in judetul Girgiu.

Citeste ce a declarat acesta reporterului HotNews.ro, Catiusa Ivanov

"In prima parte a zilei lucrurile au mers relativ bine. Au fost diverse nereguli pe care le-am sesizat verbal catre presedintele sectiei de votare. Erau persoane mai in varsta care veneau cu mai multe buletine si voiau sa voteze si pentru cei care nu au putut ajunge la sectie ca nu se pot deplasa. La un moment dat mi s-a parut ca a fost o persoana care a introdus mai multe buletine de vot in urna. Am mai observat un schimb ciudat de buletine intre frati sau oameni care veneau impreuna. Primarul a stat destul de mult in prima parte a zilei in sectia de votare, iar eu am spus presedintelui sectiei ca ar fi bine totusi sa nu stea atat e mult acolo.

Dupa aceea, am facut un poza la un geam desigilat. In acea poza nu aparea nimic altceva - urne, membrii comisiei - stampile, buletine de vot. Doamna vicepresedinte mi-a spus ca nu este ok, dar la o ora si ceva a venit primarul foarte suparat si m-a intrebat de ce il dau afara din sectia de vot ca eu una nu fac decat sa vorbesc la telefon, fac poze si deranjez, deci sa ies afara. Cand am vazut ca presedintele sectiei de votare nu spune nimic, am sunat la BEJ sa lamuresc situatia, ce am voie sa fac si ce nu.

Cand am vrut sa apelez, primarul a incercat sa imi smulga cu brutalitate telefonul de la ureche, timp in care tragea de mana mea si de par. Practic am fost mutata dintr-o parte in alta a incaperii timp in care absolut nimeni nu a miscat un deget. Nici macar nu au spus las-o in pace. Dupa aceea am spus ca nu are voie sa dea in mine. S-a oprit. Am reusit cu greu sa apelez 112 si imediat un echipaj de politie a ajuns la locul faptei".

Denis a facut plangere la Politie si asteapta ca oamenii legii sa ia masuri impotriva agresorilor.

Reporterul HotNews.ro s-a deplasat la fata locului pentru a cere mai multe explicatii, insa doi dintre reprezentantii partidelor politice l-au agresat verbal si l-au dat afara din sectie pe motiv ca nu avea acreditare, refuzand sa dea alte explicatii. Cazul pe larg aici

Observatorii CRC si romanii care au sunat la centrul de asistenta juridica organizat de Expert Forum - primii cetateni care au raportat fraude masive la vot

Romii, adusi la vot cu autobuzele la sectii din Bucuresti

Romii, adusi la vot cu autobuzele la sectii din Bucuresti

Foto: Hotnews

Inca de la primele ore ale diminetii de duminica, observatorii Centrului pentru Resurse Civice (CRC) si cetatenii care au sunat la centrul de asistenta juridica organizat de Expert Forum au semnalat o prezenta neobisnuita la urne si o mobilizare masiva a automobilelor care transporta in mod repetat persoane catre sectiile de vot, a anuntat intr-un comunicat ONG-ul Expert Forum.

In judete ca Ilfov, Giurgiu sau Olt observatorii au raportat la 112 mai multe cazuri de acest gen. Interventia politiei este de multe ori insuficienta sau inexistenta, iar fenomenul se perpetueaza in multe dintre localitatile observate, fara ca agentii constatatori sa ia masuri reale. Toate acestea au fost aduse la cunostinta politiei si a autoritatilor responsabile de observatori care nu de putine ori s-au temut ca vor fi batuti de membrii comisiilor de vot.

Detalii aici

Citeste si: