Cetatenii romani aflati in strainatate vor avea la dispozitie, duminica, 16 noiembrie, 294 de sectii in afara Romaniei pentru a-si exercita dreptul de vot la alegerile prezidentiale, in turul al doilea. Numarul sectiilor de votare este acelasi ca in primul tur de scrutin, iar MAE recomanda alegatorilor sa incerce sa se prezinte la urne cat mai devreme, incepand cu ora 7 dimineata, pentru a evita aglomerarile in anumite intervale de timp. HotNews.ro va prezinta procedurile care trebuie parcurse, documentele necesare, adresele sectiilor de votare si formularul declaratiei pe proprie raspundere care trebuie completat pentru votul in strainatate.

Harta MAE cu sectiile de votFoto: Google Maps

"La alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2014, cetatenii romani aflati in strainatate in ziua scrutinului vor putea sa voteze la orice sectie de votare, in baza actelor de identitate prevazute de Biroul Electoral Central (BEC) in Decizia nr. 10/ 2014", a mentionat MAE, intr-un comunicat. Ministerul pune la dispozitie o harta detaliata cu sectiile de votare.

Pentru a evita cozile si aglomerarile care s-au produs in turul I de scrutin, MAE recomanda alegatorilor sa se prezinte la urne cat mai devreme posibil, avand in vedere ca urnele sunt deschise in intervalul orar 7.00-21.00, duminica, 16 noiembrie.

"Cetatenilor romani care voteaza in strainatate, in masura posibilului le recomand sa utilizeze timpul la dispozitie, incepand cu orele 7 ale diminetii si pe durata celor 14 ore in care se poate exprima votul, conform legii", a spus vineri ministrul de Externe, Teodor Melescanu.

El a sustinut Biroul Electoral Central nu i-a oferit argumentele legale care sa permita organizarea mai multor sectii de votare, insa a sustinut ca masurile luate de MAE asigura "cel putin o dublare a numarului celor care au votat la primul tur, dar cu doua conditii:

  • "lumea sa-si completeze intr-adevar declaratia pe propria raspundere inainte de a intra in sectia de votare, pentru a semna numai (trebuie semnata si datata in fata membrilor sectiei - n.r.) si pentru a-si exercita votul,
  • in toate sectiile de votare cei sapte membri ai comisiei de votare sa fie prezenti".

El a estimat ca, in mod normal, daca sunt indeplinite toate conditiile, fiecare vot trebuie sa dureze 15-20 de secunde.

Ministrul a mai spus ca BEC nu a permis MAE inlocuirea cu angajati din minister a membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare, reprezentanti ai partidelor, care se retrag. Din acest motiv, sustine ministrul, in sectiile cu putini membri ramasi nu se pot folosi mai multe cabine de vot. "Ideea ca ar putea sa functioneze 7 cabine cu 2 membri nu este corecta, pentru ca nu ar putea sa asigure conditii suficiente", a spus Melescanu.

In schimb, personal MAE suplimentar va fi prezent in sectiile de votare pentru a sprijini logistic procesul electoral, a mentionat ministrul.

Conditiile in care pot vota romanii din afara tarii au fost detaliate in Ghidul alegatorului roman din straiatate, elaborat de MAE si Autoritatea Electorala Permanenta:

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in Romania:

  • Pot vota la orice sectie de votare din Romania. Ei vor fi inscrisi pe tabele electorale. Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care voteaza in tara isi pot exercita dreptul de vot dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
  • Ei pot vota in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS).

Cetatenii romani aflati in strainatate in ziua votarii:

  • Cetatenii romani  care se afla in ziua alegerilor in strainatate pot sa isi exercite dreptul de vot la orice sectie de votare organizata in strainatate.
  • Cetatenii romani care voteaza la sectiile organizate in strainatate isi pot exercita dreptul de vot dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
  • Cetatenii romani cu domiciliul in Romania care in ziua votarii se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: pasaportul diplomatic sau pasaportul diplomatic electronic sau pasaportul de serviciu sau pasaportul de serviciu electronic sau pasaportul simplu sau pasaportul simplu electronic sau pasaportul simplu temporar sau titlul de calatorie.
  • Ei pot sa foloseasca si cartea de identitate daca tara in care se afla permite accesul pe teritoriul sau in baza cartii de identitate. Potrivit deciziei  Biroului Electoral Central nr. 101 din 29 octombrie 2014, pe baza cartii de identitate se va putea vota in oricare dintre sectiile de votare organizate in strainatate, indiferent daca tara gazda permite sau nu accesul pe baza cartii de identitate, a informat MAE. La primul tur de scrutin Ministerul a atras, insa, atentia ca urma sa aiba dificultati in a garanta un proces de vot corect, din lipsa de timbre autocolante, avand in vedere ca decizia BEC a venit in ultimul moment. Din aceste motive, pentru un vot sigur, alegatorii ar fi bine sa foloseasca pasaportul valid la vot, in locul cartii de identitate, in tarile care nu permit accesul cu cartea de identitate

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in strainatate:

  • Isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate.
  • Ei pot vota in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau titlul de calatorie.
  • Cetatenii romani care voteaza la sectiile organizate in strainatate isi pot exercita dreptul de vot dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

DECLARATIA pe proprie raspundere - cum si unde se completeaza

documente

Declaratie_votare

(14 Nov 2014) PDF, 1MB

Completarea declaratiei este o conditie absolut necesara exercitarii dreptului la vot, prevazuta de Legea 370/ 2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei.

Important! Formularul poate fi completat de titular inainte de a intra in sectia de votare, dar semnarea si datarea sa se va face in fata membrilor sectiei de votare, a mentionat MAE

Conform deciziei BEC nr. 125D din data de 4 noiembrie, MAE pune la dispozitia cetatenilor romani care vor vota in strainatate la turul doi de scrutin formularul declaratiei pe proprie raspundere.

Alegatorii din strainatate pot descarca de mai sus sau de AICI formularul Declaratiei pe proprie raspundere conform careia nu au mai votat si nu vor mai vota la turul de scrutin din 16 noiembrie 2014 pentru alegerea Presedintelui Romaniei. Formularul se regaseste si pe site-ul BEC: http://www.bec2014.ro/.

Alegatorii vor primi, in continuare, formularul delclaratiei pe proprie raspundere si la sectiile de votare.

Alte informtii despre alegerile prezidentiale:

  • Alegerile pentru Presedintele Romaniei vor avea loc duminica, 16 noiembrie 2014 (turul al doilea).
  • Votarea incepe la ora 7.00, ora locala, si se desfasoara pana la ora 21.00, ora locala, cand sectia de votare se inchide.
  • Persoanele care la ora 21.00 se afla in sala in care se voteaza  pot sa-si exercite dreptul de vot.
  • Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor.
  • Conditiile de exercitare a votului pentru turul al doilea sunt aceleasi cu cele din primul  tur (din 2 noiembrie).
  • La aceste alegeri NU se utilizeaza CARTEA DE ALEGATOR.
  • Ministerul Afacerilor Externe recomanda tuturor cetatenilor romani cu documente romanesti expirate sau lipsa sa se prezinte din timp la sediile misiunilor  diplomatice sau oficiilor consulare, pentru a obtine acte de identitate valabile.
  • Cetatenii romani care nu mai poseda documente de calatorie valabile pot solicita misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate eliberarea unui titlu de calatorie, in conformitate cu prevederile legale in materie.Nu este recomandata solicitarea de titluri de calatorie in ziua scrutinului decat daca acest lucru este imperativ necesar pentru motivul reintoarcerii in Romania. Titlurile de calatorie sunt documente cu caracter provizoriu destinate cetatenilor romani in vederea atestarii identitatii detinatorilor pe parcursul drumului de intoarcere din strainatate in Romania. Eliberarea titlurilor de calatorie pentru cetatenii romani cu drept de vot aflati in strainatate se taxeaza potrivit legii, nefiind acordata nici o gratuitate in acest sens.
  • Actele de identitate valabile in locul celor pierdute sau expirate pot fi obtinute in tara - direct de la autoritatile competente; sau in strainatate, prin intermediul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei.
  • Pasapoartele NU pot fi eliberate prin procura.
  • Drept de vot au cetatenii romani care au varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv si care nu au drepturile electorale interzise. In cazul in care va fi organizat un al doilea tur de scrutin, cetatenii romani care implinesc varsta de 18 ani intre cele doua tururi, inclusiv in ziua alegerilor, isi pot exercita dreptul de vot la cel de-al doilea tur de scrutin.
  • Nu au drept de vot debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele care sunt condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.
  • Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur, are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta, care nu poate fi din randul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al sectiei de votare sau al candidatilor.

LISTA SECTIILOR de votare si adresele complete. Topul comunitatilor de romani din evidentele oficiale ale MAE

Comunitatile de cetateni romani din afara granitelor Romaniei insumeaza aproximativ 3,2 milioane de persoane, a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE), la solicitarea HotNews.ro. Numarul cuprinde si minorii, care nu au drept de vot, insa un clasament al comunitatilor romanesti din strainatate ofera o imagine a destinatiilor cu miza electorala mare la prezidentialele de duminica. HotNews a intocmit un top 10 al comunitatilor romanesti din strainatate, mentionand orasele unde se poate vota.

"Conform evidentelor oficiale, pe anul 2013, comunicate de serviciile de imigrari din alte state, numarul insumat al cetatenilor romani din strainatate se ridica la aproximativ 3,2 milioane", a informat MAE intr-un raspuns transmis la solicitarea HotNews.

In aceste evidente nu sunt contabilizate persoanele cu dubla cetatenie, precizeaza MAE. Asadar, in acest top nu sunt inclusi si cetatenii din Republica Moldova care si-au redobandit cetatenia romana. Recent, presedintele Traian Basescu a declarat, la postul TV Moldova 1, ca in ultimii 10 ani aproape 350.000 de cetateni moldoveni si-au luat si cetatenia romana. In Republica Moldova se voteaza la: CHISINAU, ORHEI, NISPORENI, HINCESTI, CALARASI, CAHUL, CIMISLIA, BALTI, SOROCA, UNGHENI, DROCHIA, GIURGIULESTI, CANTEMIR, IALOVENI, FLORESTI, LEOVA, EDINET, FALESTI.

documente

Lista sectiilor din strainatate

Pentru adresele complete ale tuturor celor 294 de sectii de votare din strainatate, descarcati documentul MAE atasat. De asemenea, AICI poate fi accesata o harta detaliata a sectiilor de vot din strainatate, realizata de MAE.

TOPUL comunitatilor romanesti din strainatate:

  • Italia - aproximativ 993.000 de cetateni romani. Se voteaza la : ROMA, FROSINONE, LADISPOLI, PALESTRINA, TIVOLI, NAPOLI, PERUGIA, PESCARA, CAGLIARI, OSTIA, BOLOGNA, FLORENTA, AREZZO, GROSSETO, LIVORNO, ANCONA, MILANO, BRESCIA, BERGAMO, MANTOVA, TRENTO, TRIESTE, VENETIA, TREVISO, VERONA, PADOVA, UDINE, TORINO, ALESSANDRIA, CUNEO, NOVARA, VERCELLI, AOSTA, GENOVA, LA SPEZIA, SANREMO, CATANIA, CANICATTI, REGGIO DI CALABRIA, BARI, FOGGIA, VARESE, SONDRIO, LECCO, COMO, FERMO, COSENZA.
  • Spania - 922.000 de persoane. Se voteaza la: MADRID, COSLADA, ALCALA DE HENARES, GETAFE, ARGANDA DEL REY, MOSTOLES, BURGOS, TOLEDO, GUADALAJARA, SEVILLA, MALAGA, MOTRIL, MURCIA, BARCELONA, LERIDA, REUS, PALMA DE MALLORCA, BILBAO, LOGRONO, PAMPLONA, ZARAGOZA, CALATAYUD, CIUDAD REAL, ALBACETE, ALMERIA, CASTELLON DE LA PLANA, VALENCIA, ALICANTE, LEPE, SANTIAGO DE COMPOSTELA, CORDOBA, GIJON.
  • SUA - aproximativ 476.000 de persoane. Se voteaza la: WASHINGTON D.C., ATLANTA, CHARLOTTE, CLEVELAND, DALLAS, HOLLYWOOD, HOUSTON, NEW YORK, BOSTON, PHILADELPHIA, CHICAGO, DETROIT, MINNEAPOLIS, INDIANAPOLIS, LOS ANGELES, SAN FRANCISCO, LAS VEGAS, SACRAMENTO, PHOENIX, PORTLAND, Salt Lake City.
  • Germania - 236.000 de persoane. Se voteaza la: BERLIN, HAMBURG, BONN, MUNCHEN, STUTTGART.
  • Marea Britanie - 144.000 de persoane. Se voteaza la: LONDRA, EDINBURGH, NEWCASTLE, LEEDS, LIVERPOOL, BIRMINGHAM, PORTSMOUTH, BRISTOL, BELFAST.
  • Ungaria - 85.000. Se voteaza la: BUDAPESTA, GYULA, SZEGED.
  • Austria - 80.000. Se voteaza la: VIENA si la GRAZ.
  • Belgia - 50.000. Se voteaza la BRUXELLES.
  • Grecia - 47.000. Se voteaza la: ATENA, SALONIC, PATRA.
  • Franta - 45.000 de romani (de precizat ca Franta nu recunoaste minoritatile nationale si, "in consecinta nu exista statistici oficiale in acest domeniu, explica MAE roman, pe site-ul sau)". Se voteaza la: PARIS, MARSILIA, TOULOUSE, STRASBOURG si NANCY.

Citeste si:

Cum votam duminica, in turul 2 al alegerilor prezidentiale 2014: regulile de votare