Votul in strainatate: Procedurile, documentele necesare, sectiile de votare. Descarca declaratia care trebuie completata pentru vot. Mesajul MAE: Alegatorii sa vina cat mai devreme la urne

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Vineri, 14 noiembrie 2014, 22:32 Actualitate | Esenţial


Harta MAE cu sectiile de vot
Foto: Google Maps
Cetatenii romani aflati in strainatate vor avea la dispozitie, duminica, 16 noiembrie, 294 de sectii in afara Romaniei pentru a-si exercita dreptul de vot la alegerile prezidentiale, in turul al doilea. Numarul sectiilor de votare este acelasi ca in primul tur de scrutin, iar MAE recomanda alegatorilor sa incerce sa se prezinte la urne cat mai devreme, incepand cu ora 7 dimineata, pentru a evita aglomerarile in anumite intervale de timp. HotNews.ro va prezinta procedurile care trebuie parcurse, documentele necesare, adresele sectiilor de votare si formularul declaratiei pe proprie raspundere care trebuie completat pentru votul in strainatate.

"La alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2014, cetatenii romani aflati in strainatate in ziua scrutinului vor putea sa voteze la orice sectie de votare, in baza actelor de identitate prevazute de Biroul Electoral Central (BEC) in Decizia nr. 10/ 2014", a mentionat MAE, intr-un comunicat. Ministerul pune la dispozitie o harta detaliata cu sectiile de votare.

Pentru a evita cozile si aglomerarile care s-au produs in turul I de scrutin, MAE recomanda alegatorilor sa se prezinte la urne cat mai devreme posibil, avand in vedere ca urnele sunt deschise in intervalul orar 7.00-21.00, duminica, 16 noiembrie.

"Cetatenilor romani care voteaza in strainatate, in masura posibilului le recomand sa utilizeze timpul la dispozitie, incepand cu orele 7 ale diminetii si pe durata celor 14 ore in care se poate exprima votul, conform legii", a spus vineri ministrul de Externe, Teodor Melescanu.

El a sustinut Biroul Electoral Central nu i-a oferit argumentele legale care sa permita organizarea mai multor sectii de votare, insa a sustinut ca masurile luate de MAE asigura "cel putin o dublare a numarului celor care au votat la primul tur, dar cu doua conditii:
 • "lumea sa-si completeze intr-adevar declaratia pe propria raspundere inainte de a intra in sectia de votare, pentru a semna numai (trebuie semnata si datata in fata membrilor sectiei - n.r.) si pentru a-si exercita votul,
 • in toate sectiile de votare cei sapte membri ai comisiei de votare sa fie prezenti".
El a estimat ca, in mod normal, daca sunt indeplinite toate conditiile, fiecare vot trebuie sa dureze 15-20 de secunde.

Ministrul a mai spus ca BEC nu a permis MAE inlocuirea cu angajati din minister a membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare, reprezentanti ai partidelor, care se retrag. Din acest motiv, sustine ministrul, in sectiile cu putini membri ramasi nu se pot folosi mai multe cabine de vot. "Ideea ca ar putea sa functioneze 7 cabine cu 2 membri nu este corecta, pentru ca nu ar putea sa asigure conditii suficiente", a spus Melescanu.

In schimb, personal MAE suplimentar va fi prezent in sectiile de votare pentru a sprijini logistic procesul electoral, a mentionat ministrul.

Conditiile in care pot vota romanii din afara tarii au fost detaliate in Ghidul alegatorului roman din straiatate, elaborat de MAE si Autoritatea Electorala Permanenta:

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in Romania:
 • Pot vota la orice sectie de votare din Romania. Ei vor fi inscrisi pe tabele electorale. Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care voteaza in tara isi pot exercita dreptul de vot dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
 • Ei pot vota in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS).
Cetatenii romani aflati in strainatate in ziua votarii:
 • Cetatenii romani  care se afla in ziua alegerilor in strainatate pot sa isi exercite dreptul de vot la orice sectie de votare organizata in strainatate.
 • Cetatenii romani care voteaza la sectiile organizate in strainatate isi pot exercita dreptul de vot dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
 • Cetatenii romani cu domiciliul in Romania care in ziua votarii se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: pasaportul diplomatic sau pasaportul diplomatic electronic sau pasaportul de serviciu sau pasaportul de serviciu electronic sau pasaportul simplu sau pasaportul simplu electronic sau pasaportul simplu temporar sau titlul de calatorie.
 • Ei pot sa foloseasca si cartea de identitate daca tara in care se afla permite accesul pe teritoriul sau in baza cartii de identitate. Potrivit deciziei  Biroului Electoral Central nr. 101 din 29 octombrie 2014, pe baza cartii de identitate se va putea vota in oricare dintre sectiile de votare organizate in strainatate, indiferent daca tara gazda permite sau nu accesul pe baza cartii de identitate, a informat MAE. La primul tur de scrutin Ministerul a atras, insa, atentia ca urma sa aiba dificultati in a garanta un proces de vot corect, din lipsa de timbre autocolante, avand in vedere ca decizia BEC a venit in ultimul moment. Din aceste motive, pentru un vot sigur, alegatorii ar fi bine sa foloseasca pasaportul valid la vot, in locul cartii de identitate, in tarile care nu permit accesul cu cartea de identitate
Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in strainatate:
 • Isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate.
 • Ei pot vota in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau titlul de calatorie.
 • Cetatenii romani care voteaza la sectiile organizate in strainatate isi pot exercita dreptul de vot dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

DECLARATIA pe proprie raspundere - cum si unde se completeaza

documente
(14 Nov 2014) PDF, 1MB

Completarea declaratiei este o conditie absolut necesara exercitarii dreptului la vot, prevazuta de Legea 370/ 2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei.

Important! Formularul poate fi completat de titular inainte de a intra in sectia de votare, dar semnarea si datarea sa se va face in fata membrilor sectiei de votare, a mentionat MAE

Conform deciziei BEC nr. 125D din data de 4 noiembrie, MAE pune la dispozitia cetatenilor romani care vor vota in strainatate la turul doi de scrutin formularul declaratiei pe proprie raspundere.

Alegatorii din strainatate pot descarca de mai sus sau de AICI formularul Declaratiei pe proprie raspundere conform careia nu au mai votat si nu vor mai vota la turul de scrutin din 16 noiembrie 2014 pentru alegerea Presedintelui Romaniei. Formularul se regaseste si pe site-ul  BEC: http://www.bec2014.ro/.

Alegatorii vor primi, in continuare, formularul delclaratiei pe proprie raspundere si la sectiile de votare.

Alte informtii despre alegerile prezidentiale:

 • Alegerile pentru Presedintele Romaniei vor avea loc duminica, 16 noiembrie 2014 (turul al doilea).
 • Votarea incepe la ora 7.00, ora locala, si se desfasoara pana la ora 21.00, ora locala, cand sectia de votare se inchide.
 • Persoanele care la ora 21.00 se afla in sala in care se voteaza  pot sa-si exercite dreptul de vot.
 • Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor.
 • Conditiile de exercitare a votului pentru turul al doilea sunt aceleasi cu cele din primul  tur (din 2 noiembrie).
 • La aceste alegeri NU se utilizeaza CARTEA DE ALEGATOR.
 • Ministerul Afacerilor Externe recomanda tuturor cetatenilor romani cu documente romanesti expirate sau lipsa sa se prezinte din timp la sediile misiunilor  diplomatice sau oficiilor consulare, pentru a obtine acte de identitate valabile.
 • Cetatenii romani care nu mai poseda documente de calatorie valabile pot solicita misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate eliberarea unui titlu de calatorie, in conformitate cu prevederile legale in materie.Nu este recomandata solicitarea de titluri de calatorie in ziua scrutinului decat daca acest lucru este imperativ necesar pentru motivul reintoarcerii in Romania. Titlurile de calatorie sunt documente cu caracter provizoriu destinate cetatenilor romani in vederea atestarii identitatii detinatorilor pe parcursul drumului de intoarcere din strainatate in Romania. Eliberarea titlurilor de calatorie pentru cetatenii romani cu drept de vot aflati in strainatate se taxeaza potrivit legii, nefiind acordata nici o gratuitate in acest sens.
 • Actele de identitate valabile in locul celor pierdute sau expirate pot fi obtinute in tara - direct de la autoritatile competente; sau in strainatate, prin intermediul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei.
 • Pasapoartele NU pot fi eliberate prin procura.
 • Drept de vot au cetatenii romani care au varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv si care nu au drepturile electorale interzise. In cazul in care va fi organizat un al doilea tur de scrutin, cetatenii romani care implinesc varsta de 18 ani intre cele doua tururi, inclusiv in ziua alegerilor, isi pot exercita dreptul de vot la cel de-al doilea tur de scrutin.
 • Nu au drept de vot debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele care sunt condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.
 • Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur, are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta, care nu poate fi din randul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al sectiei de votare sau al candidatilor.
LISTA SECTIILOR de votare si adresele complete. Topul comunitatilor de romani din evidentele oficiale ale MAE

Comunitatile de cetateni romani din afara granitelor Romaniei insumeaza aproximativ 3,2 milioane de persoane, a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE), la solicitarea HotNews.ro. Numarul cuprinde si minorii, care nu au drept de vot, insa un clasament al comunitatilor romanesti din strainatate ofera o imagine a destinatiilor cu miza electorala mare la prezidentialele de duminica. HotNews a intocmit un top 10 al comunitatilor romanesti din strainatate, mentionand orasele unde se poate vota.

"Conform evidentelor oficiale, pe anul 2013, comunicate de serviciile de imigrari din alte state, numarul insumat al cetatenilor romani din strainatate se ridica la aproximativ 3,2 milioane", a informat MAE intr-un raspuns transmis la solicitarea HotNews.
 
In aceste evidente nu sunt contabilizate persoanele cu dubla cetatenie, precizeaza MAE. Asadar, in acest top nu sunt inclusi si cetatenii din Republica Moldova care si-au redobandit cetatenia romana. Recent, presedintele Traian Basescu a declarat, la postul TV Moldova 1, ca in ultimii 10 ani aproape 350.000 de cetateni moldoveni si-au luat si cetatenia romana. In Republica Moldova se voteaza la: CHISINAU, ORHEI, NISPORENI, HINCESTI, CALARASI, CAHUL, CIMISLIA, BALTI, SOROCA, UNGHENI, DROCHIA, GIURGIULESTI, CANTEMIR, IALOVENI, FLORESTI, LEOVA, EDINET, FALESTI.

Pentru adresele complete ale tuturor celor 294 de sectii de votare din strainatate, descarcati documentul MAE atasat. De asemenea, AICI poate fi accesata o harta detaliata a sectiilor de vot din strainatate, realizata de MAE.

TOPUL comunitatilor romanesti din strainatate:
 • Italia - aproximativ 993.000 de cetateni romani. Se voteaza la : ROMA, FROSINONE, LADISPOLI, PALESTRINA, TIVOLI, NAPOLI, PERUGIA, PESCARA, CAGLIARI, OSTIA, BOLOGNA, FLORENTA, AREZZO, GROSSETO, LIVORNO, ANCONA, MILANO, BRESCIA, BERGAMO, MANTOVA, TRENTO, TRIESTE, VENETIA, TREVISO, VERONA, PADOVA, UDINE, TORINO, ALESSANDRIA, CUNEO, NOVARA, VERCELLI, AOSTA, GENOVA, LA SPEZIA, SANREMO, CATANIA, CANICATTI, REGGIO DI CALABRIA, BARI, FOGGIA, VARESE, SONDRIO, LECCO, COMO, FERMO, COSENZA.
 • Spania - 922.000 de persoane. Se voteaza la: MADRID, COSLADA, ALCALA DE HENARES, GETAFE, ARGANDA DEL REY, MOSTOLES, BURGOS, TOLEDO, GUADALAJARA, SEVILLA, MALAGA, MOTRIL, MURCIA, BARCELONA, LERIDA, REUS, PALMA DE MALLORCA, BILBAO, LOGRONO, PAMPLONA, ZARAGOZA, CALATAYUD, CIUDAD REAL, ALBACETE, ALMERIA, CASTELLON DE LA PLANA, VALENCIA, ALICANTE, LEPE, SANTIAGO DE COMPOSTELA, CORDOBA, GIJON.
 • SUA - aproximativ 476.000 de persoane. Se voteaza la: WASHINGTON D.C., ATLANTA, CHARLOTTE, CLEVELAND, DALLAS, HOLLYWOOD, HOUSTON, NEW YORK, BOSTON, PHILADELPHIA, CHICAGO, DETROIT, MINNEAPOLIS, INDIANAPOLIS, LOS ANGELES, SAN FRANCISCO, LAS VEGAS, SACRAMENTO, PHOENIX, PORTLAND, Salt Lake City.
 • Germania - 236.000 de persoane. Se voteaza la: BERLIN, HAMBURG, BONN, MUNCHEN, STUTTGART.
 • Marea Britanie - 144.000 de persoane. Se voteaza la: LONDRA, EDINBURGH, NEWCASTLE, LEEDS, LIVERPOOL, BIRMINGHAM, PORTSMOUTH, BRISTOL, BELFAST.
 • Ungaria - 85.000. Se voteaza la: BUDAPESTA, GYULA, SZEGED.
 • Austria - 80.000. Se voteaza la: VIENA si la GRAZ.
 • Belgia - 50.000. Se voteaza la BRUXELLES.
 • Grecia - 47.000. Se voteaza la: ATENA, SALONIC, PATRA.
 • Franta - 45.000 de romani (de precizat ca Franta nu recunoaste minoritatile nationale si, "in consecinta nu exista statistici oficiale in acest domeniu, explica MAE roman, pe site-ul sau)". Se voteaza la: PARIS, MARSILIA, TOULOUSE, STRASBOURG si NANCY.

Citeste si:

Cum votam duminica, in turul 2 al alegerilor prezidentiale 2014: regulile de votareCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

36885 vizualizari

 • +8 (14 voturi)    
  Pixuri de la MeleBELELE ? (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 0:03)

  Plagarus [utilizator]

  Buletine de vot putine,chiar insuficiente in Germania, in rest bataia de joc se va sfarsi rau de tot pt. PSDerbedei !
  • +3 (7 voturi)    
   Ca bataia de joc se sfarseasca acum (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 17:07)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   ...si nu niciodata...

   Mergeti la vot!
   • +1 (5 voturi)    
    ALEGERI VICIATE!! (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 17:35)

    mihai2013 [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

    Desfasurarea alegerilor prezidentiale din Romania este grav viciata ca urmare a conduitei politice a PSD,
    principalul partid al coalitiei guvernamentale ; in acest sens, amintim :
    1. Ordonanta emisa de guvern in preajma campaniei electorale, care incurajeaza si legifereaza migratia politica a primarilor, cu scopul evident de a folosi influenta politica a acestora in favoarea candidatului PSD V.Ponta;
    2. Folosirea insitutiilor statului in campania electorala a candidatului V.Ponta:
    - Folosirea serviciilor Postei Romane pentru distribuirea catre pensionari – impreuna cu talonul de pensie – a unor materiale denigratoare la adresa contracandidatului lui V.Ponta, destinatarii acestora fiind astfel indusi in eroare printr-un canal oficial cu privire la falsa intentie a candidatului Klaus Iohannis de a reduce pensile;
    - Presiuni, santaj si amenintari la adresa sefilor unor institutii locale si central cu privire la taierea unor alocatii bugetare in cazul in care acestia nu se implica in campania electorala a
    candidatului PSD; acest gen de presiuni a vizat inclusiv directori de scoli si preoti;
    - Implicarea fatisa si inacceptabila a unor reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane in campania electorala a lui V.Ponta.
    3. Folosirea fondurilor publice pentru campania electorala a candidatului V.Ponta – chiar in timpul campaniei electorale au fost distribuite ajutoare alimentare din fonduri publice catre categoriile defavorizate ale populatiei, exploatandu-se astfel in mod abuziv calitatea de premier a candidatului PSD, precum si nivelul de trai precar si slaba informare a beneficiarilor acestor ajutoare.
    4. Impiedicarea grosolana, sicanarea si descurajarea unor largi categorii de alegatori in a-si exercita dreptul de vot:
    - Numarul total insuficient de sectii de votare pentru romanii din strainatate ; chiar in conditiile in care mai putin de 10% dintre romanii cu drept de vot din diaspora s-au prezentat la urne in turul 1, procedura de vot a durat ore intregi si m
    • +1 (3 voturi)    
     ALEGERI VICIATE 2 !! (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 19:57)

     mihai2013 [utilizator] i-a raspuns lui mihai2013

     si multi alegatori nu au reusit sa voteze; este limpede ca procentul foarte redus al participarii la vot in diaspora se datoreaza in mare masura proastei organizari a procesului electoral;
     - Acelasi gen de probleme s-au inregistrat si in campusurile studentesti; pentru turul 2, studentii sunt trimisi intr-o scurta “vacanta” , cu intentia vadita de a-i descuraja sa participe la vot si de a impiedica formarea unui curent de opinie vadit pro-Iohannis in randul acestora.
     5. Actiuni de “turism” electoral – evidente prin prisma numarului de voturi inregistrate pe liste suplimentare in unele zone rurale din sudul tarii, total lipsite de interes turistic sau de studenti;
     6. Actiuni de incurajare a nationalismului extremist si xenofobiei : dupa turul 1, PSD a incheiat o alianta cu partidul extremist Romania Mare, iar unii reprezentanti ai sai au recurs in repetate randuri la propaganda xenofoba, incercand sa exploateze subiectul legat de etnia si religia contracandidatului lui V.Ponta. Au fost folosite impotriva contracandidatului lui V.Ponta chiar metode de intimidare amintind de ritualurile naziste.

     Toate aceste aspecte sunt de natura a vicia grav atat climatul politic si electoral cat si rezultatul
     alegerilor prezidentiale din Romania; metodele disperate ale PSD pentru castigarea cu orice prêt a
     alegerilor sunt dincolo de orice limita a luptei politice, de neimaginat si de neacceptat in orice
     democratie din UE in anul 2014.
     In consecinta, este imperios necesar sa se ia in considerare posibilitatea reorganizarii cel putin a
     turului 2 al alegerilor prezidentiale ( de exemplu in data de 7 sau 14 decembrie) in conditii de
     normalitate democratica, concomitent cu adoptarea urgent a unor masuri precum :
     - Anularea ordonantei care legifereaza traseismul si a efectelor acesteia;
     - Infiintarea unui numar suficient de sectii de vot in diaspora si in campusurile studentesti;
     - Sanctionarea tuturor persoanelor dovedite a se fi implicat in camapania electorala a PSD
 • +7 (17 voturi)    
  nu inteleg (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 2:53)

  Stars_and_Stripes [utilizator]

  Nu inteleg un lucru: declaratia asta o completaza doar cei din diaspora? Cei din tara nu o completeaza, nici macar daca voteaza pe liste speciale/suplimentare? Daca este asa, cineva ar trebui sa faca niste ani de puscarie pentru restrictionarea dreptului la vot. Este clara intentia MAE de a impiedica votul, listele astea stupide si sectiile foarte putine o dovedesc cu virf indesat. In diaspora nu s-a furat la vot niciodata (e imposibil sa aduci autocare pline cu votanti precum pe la satele din sud de exemplu), sint doar minciuni PSDiste - precum ala cu votul din Paris la secunda. De ce nu se sesizeaza DNA sau cine trebuie? De ce nu se sesizeaza nimeni in legatura cu frauda masiva cu listele suplimentare din sudul tarii? Stiu ca justitia in inca la cheremul mafiei, dar parca incepuse sa se miste ceva... Este inadmisibil, o sa ajunga RO sa fie privita precum Somalia or something, daca nu e deja...
  • +5 (9 voturi)    
   Nu credeam (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 7:57)

   Taras Bulba [utilizator] i-a raspuns lui Stars_and_Stripes

   Nu credeam sa-ti dau plus vreodata, dar asta chiar este pe dos de-a dreptul. Aia care ar trebui sa dea declaratii pe propria raspundere sunt prin Olt si Teleorman, in niciun caz in diaspora!
  • +2 (6 voturi)    
   asa e (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 8:47)

   doe.john [utilizator] i-a raspuns lui Stars_and_Stripes

   Nu se sesizeaza nimeni fiindca asa e viata in Romania! Orice cetatean care poate demonstra ca a stat la coada si nu a apucat sa voteze din cauza proastei organizari poate da in judecata statul Roman si cineva va plati pentru asta. Problema e ca din oficiun nu se sesizeaza nimeni...

   Abia cand lucrezi afara din tara realizezi cate anomalii >normale> sunt in Romania !
  • +2 (6 voturi)    
   Nu cred (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 11:20)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Stars_and_Stripes

   Si in tara era o declaratie.
   Stiu pentru ca nu le aveau cand am fost eu sa votez si mai multi asteptau.

   Nu inteleg insa de ce trebuie CPN (buletin) cand multi nu au decat pasaport (lucru legal in afara Romaniei).
   Si ce e cu indemnul de a merge cat mai devreme (eu aveam de gand sa merg dimineata)
   Daca mergem toti dimineata ce rezolvam, ca imi scapa ...
   • +1 (3 voturi)    
    CNP-ul este scris in pasaport (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 23:51)

    Stars_and_Stripes [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

    Vezi ca e scris CNP-ul in pasaport. Nu stiu daca in toate dar in al meu este (am unul foarte vechi, pe cale sa expire). M-am bucurat sa-l gasesc acolo cind am completat declaratia in turul 1, ma inverzisem cind am vazut ca trebuie scris, caci nu-l mai stiam din memorie.
 • +1 (5 voturi)    
  Daca nu ne lasa iarasi sa votam (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 8:28)

  bancheru83 [utilizator]

  Romania sa se pregateasca pt EUROMAIDAN!!!!
 • +4 (6 voturi)    
  Foarte tare (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 10:48)

  chupacabra [utilizator]

  18 sectii in Republica Moldova si 5 in Germania
 • +2 (4 voturi)    
  Canada !!! (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 13:42)

  costa328 [utilizator]

  Nici un cuvant despre Canada .. Incredibil ! Mentionez ca locuiesc in Germania si nici aici situatia nu e roza.
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 14:37)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  de ce ? (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 15:52)

  dkz [utilizator]

  "semnarea si datarea sa se va face in fata membrilor sectiei de votare" ?

  ca sa se mai piarda niste timp ?
 • +1 (5 voturi)    
  doar 45.000 in Franta ? (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 15:55)

  dkz [utilizator]

  Franta - 45.000 de romani (de precizat ca Franta nu recunoaste minoritatile nationale si, "in consecinta nu exista statistici oficiale in acest domeniu, explica MAE roman, pe site-ul sau)"


  MAE estimeaza 45.000 de romani in Franta ?
  sunt cel putin de 3 ori mai mult.

  hoti pesedisti !!!
 • 0 (4 voturi)    
  documentarea procesului de votare (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 16:24)

  rollotomasi [utilizator]

  Ar fi recomandabil sa se filmeze si cozile de la ambasade si consulate, de la deschiderea urnelor si pana la inchiderea lor, mai ales acolo, unde au fost probleme. Ar fi dovada cea mai clara, daca va fi cazul, ca au fost mii de oameni care ar fi vrut sa voteze si nu au putut, fara a le fi imputabil acest lucru. De asemenea, ar fi important sa se dovedeasca, tot daca va fi cazul, ca acesti oameni au si avut dreptul la vot. Dovada va putea rezulta din datele de identificare a acestora, obtinute cu acordul lor si din eventuala marturie a acestora.
 • 0 (2 voturi)    
  cu cantec inainte (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 16:45)

  Mircha [utilizator]

  https://www.youtube.com/watch?v=gpIIqUt6L6U
 • -1 (5 voturi)    
  ATENTIE (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 17:38)

  Alui [utilizator]

  S-a schimbat formatul declaratiei pe proprie respundere, cea prezentata de hotnews cu casute pt CNP NU MAI E VALABILA!!!
  Sunt voluntar la o ambasada din diaspora. La ambasada au alte declaratii fara casute pt CNP!
  • +1 (3 voturi)    
   Declaratia e de pe site-ul MAE. Si pe site-ul BEC (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 18:20)

   Claudiu Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alui

   E declaratia de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. http://www.mae.ro/
   Eu am descarcat-o ieri. si azi e la fel. Si pe site-ul BEC este exact la fel:
   http://www.bec2014.ro/
   • 0 (2 voturi)    
    Știu, dar noua ni s-a presentat alt formular (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 18:51)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui Claudiu Zamfir

    Motivul e ca căsuțele din declarația "oficială" sunt prea mici si CNP-ul nu e destul de lizibil. Aveți grija cum va treceri CNP-ul. Sa fie cât mai clar vizibil!
    Le atrag atenția celorlalți voluntari de la alte ambasade ca nu reprezintă nici o autoritate si n-au dreptul sa oprească pe nimeni de la vot, cu si fără declarație ca risca sa fie dați in judecată si vor fi pedepsiti pentru îngrădirea dreptului la vot!
 • +1 (5 voturi)    
  Sa strangem bani pt ce care vot sa voteze! (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 18:06)

  Miky60 [utilizator]

  Hai sa nu fin nepasatori! Sunt multi romani in Italia, Spania, Anglia care nu pot sa vina la consulat pentru ca nu au bani de avion/tren/autocar si care vor sa voteze anti-ponta! Hai sa-i ajutam! M-a sunat un roman azi din Spania care vroia sa voteze si nu avea bani si l-am ajutat eu. Hai sa strangem bani si sa ii ajutam! Impreuna putem ajuta sa dam jos PSD-ul si ciuma rosie!
 • 0 (2 voturi)    
  50 000 romani in Belgia? (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 19:53)

  HaddijatouTatiana [anonim]

  Puteau sa infiinteze o sectie de votare si la Anvers. Cand vor vota 50 000 de romani la Ambasada??? Vai de capul organizatorilor!
 • 0 (2 voturi)    
  Canada (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 22:11)

  JuliaP [anonim]

  Ati uitat Canada fratilor
 • 0 (2 voturi)    
  Unde e Canada? (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 22:19)

  JuliaP [anonim]

  Lipseste Canada
 • +1 (1 vot)    
  Bravo (Duminică, 16 noiembrie 2014, 10:01)

  untel [utilizator]

  ..... si sper ca din aceste zeci, sute de mii de votanti putini sa tanjeasca dupa pomeni si /sau "pachetele" mai grase cum fac unele putori prin Ro


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by